Kolovoz 16, 2025, 10:22:05 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomor akvarija  (Posjeta: 1618 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nikkka33

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
Pomor akvarija
« u: Siječanj 17, 2009, 08:26:27 prijepodne »
molim pomoć savjetom.kolegica mi ima akvarij oko 60 litara,dosta sličan mome (razmjena bilja i to)dakle,unutra cambobe,anubiasi barieri i nane,cripte i ne sjećam se koja još uglavnom,dosta zelen akvarij.unutra gupiji i neonke te cory anc.Akv star nekih godinu i po dana.filter joj je isto ok,koji sada točno neznam ali znam da je za akvarije od 60-100 l unutarnji,novi kupljen prije 2 tjedna.lampa je jedna.parametri vode su joj bili stabilni.jutros voda zamućena,5 ribica je nažalost stradalo,voda puna smeća a po rubu vode stvorila se pjenica.rekla sam joj neka provjeri filter i hitna promjena vode.kaže filter očistila ali nema više onako razornu snagu protoka vode ali radi..šta još da radi da ne dođe do totalne propasti?? doma je,luda je i zove me svakih 5 minuta??
da uzmem njene ribice sebi bilo bi previše u mome a i strah me je za moj akvarij ako bi trebalo rastumbavati akvarij
« Zadnja izmjena: Siječanj 17, 2009, 10:30:23 prijepodne od nikkka33 »

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
Odg: pomor akvarija
« Odgovori #1 u: Siječanj 17, 2009, 08:37:49 prijepodne »
A ništa neka ne zove toliko, neka odma počna sa izmjenom barem pola vode i neka očisti filter i onda će biti sve ponovo u redu! :g018:
Varaždin...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 17, 2009, 08:49:39 prijepodne »
A kako je ciklirala taj filter? Kažeš da je star dva tjedna. Vodu naravno neka stavlja odstajalu.

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #3 u: Siječanj 17, 2009, 08:58:03 prijepodne »
da li vedrane niti meni nije jasno šta joj se dogodilo..jučer kad sam bila do nje sve je bilo super.kao da je filter prestao raditi a radio je normalno.jedino joj se prepolovila snaga filtera to sam i ja vidila jučer..izmjena 20% vode je bila nekidan..
čule smo se..voda je sada nakon izmjene stabilnija,bistrija ali strah je još tu.treba doći raditi a od ponedjeljka je na godišnjem pa je panika šta će biti dok je ne bude.

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #4 u: Siječanj 17, 2009, 09:02:42 prijepodne »
To je tako kod akvarija, samo odjednom se dogodi neki incident, pogotovo kod manjih akvarija, i to su ti neplanirani događaji..
Varaždin...

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #5 u: Siječanj 17, 2009, 09:17:59 prijepodne »
dante,voda je bila normalno odstajala,novi filter je tjedan dana radio paralelno sa starim koji je jedva radio i tražio je zamjenu upravo da se nebi desilo ovo šta se desilo.
uf

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 17, 2009, 09:23:26 prijepodne »
Očito nije bilo dovoljno tjedan dana. Jel bar dodavala bakterije? Kakav je filter materijal? Možda je pregusta spužvica ili vata pa se zato brzo štopa.

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #7 u: Siječanj 17, 2009, 09:26:20 prijepodne »
veliš da je voda bila zamućena? kako? smeđe, bijelo?
Varaždin...

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #8 u: Siječanj 17, 2009, 09:33:38 prijepodne »
unutra je spužvica i aktivni ugljen

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #9 u: Siječanj 17, 2009, 09:38:32 prijepodne »
a kakav filter ima, unutarnji ili vanjski? sad ak ima unutarnji možda je došlo do preopterećenja nitrita ili nitrata od amonijaka?
Varaždin...

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #10 u: Siječanj 17, 2009, 09:42:55 prijepodne »
unutarnji je filter.nekidan je rađena promjena vode.parametri su joj bili kažem stabilni.no2 je bio na nuli.no3 nažalost nemamo niti ja niti ona tako da to neznam

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #11 u: Siječanj 17, 2009, 09:47:08 prijepodne »
Kad sam ja imao unutarnje filtere uvijek sam imal neki smrtni slučaj, a kad sam imao vanjske filtere kante ili overflow gotovo da nisam imao problema sa uginućima! Ja sam naučio kaj se tiče tih filtera, a najveća boljka tih unutarnjih filtera je ta kaj se ta hrana odnosno izmeti od riba, raspadaju u filteru koji je u vodi i ako ima više toga brzo se voda zagadi, pa se puno više mora mijenjati!
Varaždin...

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #12 u: Siječanj 17, 2009, 09:56:59 prijepodne »
uf i ja imam unutarnji od prvog dana tako da me je sad strah pogotovo jer idem na skijanje za deset dana...a neznam šta bi rekla.. mali je akvarij,poklopac, tako da neznam za vanjski...evo je došla je na posao..za sada kaže da je ostao akvarij tako kako je pa nećemo znati stanje prije popodne..ostale ribice plivaju,ne primjećuje nikakve promjene kod njih. vidit će stanje kad se vrati.bacit ću i ja oko jer me baš zanima kako izgleda akvarij

Offline ribovlasnik

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Pomor akvarija
« Odgovori #13 u: Siječanj 17, 2009, 10:57:44 prijepodne »
Nešto se dogodilo onda sa filterom, kažeš da nema snagu kao prije. Neka ga dobro rastavi, ispere spužve u akvarijskoj vodi (vani naravno), neka očisti propeler. Usput neka promjeni pola vode, jer kako kažeš prljava je. Vodu čistu neka vani tretira sa nekim Aquaclear-om, ako nema baš odstajalu. Ja bih stavio Nutrafin Waste unutra u prljavu vodu, on razgrađuje organski otpad pomoću pozitivnih bakterija, a tako "sredi" i filter. Samo ne znam kako je tako brzo nastao pomor? Kolika je temp? Da nije pala jako? Ima li tvoja kolegica klince, pa da nije neki nešto ulio u akvarij?
Zagreb, Kvatrić

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #14 u: Siječanj 17, 2009, 11:14:58 prijepodne »
propeler je čišćen jutros kad se čistio i filter,pola vode je promjenjeno jutros.tempratura je 26.njena klinka je velika,12 god. niti meni nije jasno zašto je došlo do pomora.već je bila kukala da bi cijeli akvarij raskopala i ponovo sve slagala samo da ima gdje sa ribicama..

Offline ribovlasnik

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #15 u: Siječanj 17, 2009, 11:22:23 prijepodne »
Sad neka čeka. Dobra filtracija i provjetravanje vode kisikom (neka izlaz iz filtera mreška vodu na površini). Držim fige  :up:.
Zagreb, Kvatrić