pozdrav
imam morski (120lit. ) akvarij sada već tjedan dana...
Učim svaki dan nešto novo ili čitam stare teme i članke.
trenutno imam nešto koralja koje sam nasljedio od Matije i nešto Xenija koje je dopeljao Saša.
Saša mi je donio makro alge koje rastu na očigled sa svijetlo zelenim novim izdancima.
nemam riba niti imam namjeru uzimati ih dok' sve ne profunkcionira kak' je red.
filter i pumpa rade non-stop a skimer nemam… čekam Ronija-
vodu planiram mijenjati 10lit. sad u Subotu 10-ti dan...
- imao sam "problem" 10 aiptazija koje sam nadam se uspješno riješio.
iscijedio sam limun zagrijao u mikrovalnoj 30sek. i pošpricao (igla i šprica) po njima.
(pazio sam da ne zahvati koji od koralja) recimo da su 2ml bila dovoljno za tih 10ak' aiptazija…
nadam se da je ta metoda OK to sam našao na internetu??
-imam pitanje vezane za „izmet“ ili ne znam kako da to nazovem…
radi se o tome da koralji (od kad sam pustio akvarij u pogon)
Ispuštaju slično kao i ribe nekakva vlakna' iz sredine koralja.
Nemam pojma o čemu se radi …ali nikad to prije nisam vidio??.
inaće ostali koralji (osim sarko phitona koji se ljušti) su OK...
-testirao sam HP(7,5-8,0), KH(12), Ca(480-490) salinitet(1.024)
Zahvaljujem Saši na skupim testerima…
NO3 test nisam imao iako mislim da je on daleko najvažniji podatak…
Zanima me dal' su vrijednosti unutar dozvoljenih granica??,
pogotovo ovaj KH koji je trebao biti 8.
-imam predivne koralje iz porodice Caulastrea koji su se potpuno uvukli i danas nakon 7 dana imam osjećaj da su malo „naotekli“ u pozitivnom smislu
Pitanje glasi dal' moram njih hraniti i kako??
Neki dan sam uzeo štapni mikser uzeo špricu vode iz akvarija i komadić krtog mesa brancina sve izmiksao i u šprici lagano „polio“ po njima u količini nekih 3ml.
Zanima me dal' im to koristi ili samo nepotrebno dižem NO3 ???
-Osim koralja imam i dvije zvijezde jednu jadransku i jednu nekakvu zelenu tropsku koje po mojoj procjeni jedu enormne količine hrane…
ajmo reci da u usporedbi sa gušterima… imaju puno lošju prehrambeno/metaboličku iskoristivost hrane.
Zanima me dal' su te zvjezdače potencijalno opasne ili na bilo koji način iritiraju koralje???…
Za životinje koji cijeli dan proborave pod kamenom i pola noći prilično „zagađuju“ (moje mišljenje)
jedna je tropska a druga jadranska no slične morfologije (ova trospska je zelena)
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21863.180(slika)
Zanima me i ježinci (trenutno su nešto manji od pingpong loptice) 2kom. Dali on ugrožavaju koralje???
Zelene alge su počele rasti po kamenju dosta brzo (nisu smeđe već predivne zelene boje)
pretpostavljam da su nitrati nebu pod oblake
Ima ko' kakav komentar?
Pozdrav icek
Nadam se da ne gnjavim previše…
Meni je isto muka od postova tipa moj gušter je danas kakao dva puta a samo jednom je jeo.
Pa se ispričavam na možebitnim glupostima koje pišem.