Tropheus moorii,ko ih ne zna,ko još nije euo za njih.Kad se pomisli na njih,da jezero tanganyika,odmah stoji pored njih.
Tropheus moorii,nadje se u najviše geografskih varijanti,pa su sad i podeljeni u grupe.
No dobio sam zanimljivo pitanje na postu:Mogu li ja da malo stavim i Trophausa medju ostale ciklide .
Sad kombinacija njegovih ciklida i Tropheusa ne ide skupa.
Tropheus moorii,su dugi otprilike 12 cm. i najbolje jih imati samo njih u akvariju,može ih imati negdje oko tri razlieite varijetete.Za Tropheuse priželjkuje se veliki akvarij,a jednu vrstu treba imati u najmanje 12 komada,naravno da više njih još je bolje.Dekoracija u akvariju sastoji se iz kamenja,te bilja,koji tim Tropheusima nudi skrovište,a ujedno i stvara neke teritorije.Tropheusi su jako zahtevni ciklidi i traže iskusne akvariste.Ti tropheusi su jako osjetlivi na hemizam vode,te na ishranu.Ne bude li adekvatna ishrana kazna jeste Bloat,a kad se pojavi bloat,znade da odu svi.
Tropheus moorii su limnovori ciklidi,odnosno algojedi,te njihova ishrana mora bazirati na bilnoj osnovi,dakle i kvalitetna hrana,uz obavezno dodavanje spiruline.
Pošto smo vee pogledali,da trebaju biti u grupi poželjeno je omjer 1:10 ili 2:15, /muški ženke/,kako bi dostigli neku harmoniju tih ciklida u akvariju.
Sad neki ostali ciklidi koji mogu sa njima:Eretmodusi,ti su najpoželjeni,pa Petrochromis,Julidochromis,telmatochromis,naravno karnivori ciklidi /Cyphotilapia frontosa / nisu ni pod razno dobri sustanari tim ciklidima.
A pošto su to i skupi ciklidi,valja dobro razmisliti ;imamo sve uslove i jaku volju za njih.
Od Tropheus-a za akvariste koji bi se tek okušali sa njima ,preporueuje se najviše vrsta T.duboisi,to su ,kad su mali jako unikatni ciklidi crne boje sa belim taekama.
Eto ja toliko.