Srpanj 19, 2025, 01:43:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mali osmerukutni akvarij sa biljčicama  (Posjeta: 3096 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Weebe

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
Mali osmerukutni akvarij sa biljčicama
« u: Siječanj 09, 2009, 22:27:46 poslijepodne »
Evo i moj prvi post, za pocetak pozdrav svima!  :D

A evo i moje prvo pitanje...

No, dakle, kako su zelje uvijek jedno, a mogucnosti drugo, tako ja trenutno nisam u mogucnosti postaviti jedan lijepi uobicajeno velik/opremljen akvarij (kojeg cu svakako postaviti cim za nekoliko mjeseci dobijem prvu placu  :D). Ali bih bez obzira na to voljela pomaknuti svoje zanimanje za akvaristiku sa točke iščitavanja literature na praksu. Imam doma malecki (mislim da je nekih 15L) osmerokutni akvarij u kojemu ne bih htjela drzati ribice, što zbog malog volumena, što zbog oblika koji jest lijep, ali ne pruža previše prostora za plivanje. Akvarij nema poklopca, niti bilo kakve opreme. Moja ideja je posaditi unutra nekoliko biljčica, zabavljati se izazovima aquascapeinga u malom akvariju i tako. Zanima me što od opreme nabaviti i kako to posložiti da oprema ne djeluje preglomazno uz tako mali akvarij (zbog čega bi bilo super kad bi te mašinerije bilo što manje)? I kako instalirati svjetlo za ovaj oblik akvarija? Koje biljke mi preporucate? Gdje se mogu nabaviti mahovine (nedavno sam prošetala kroz par pet shopova, pa mi se cini da ih nisam vidjela..), a čini mi se da bi one mogle biti zgodne za moje potrebe?

Sve, sve sugestije su vrlo dobro došle. Znam da ovakvi malecki čudnovati akvariji nisu nikako za potpune početnike, ali trenutno nemam drugih opcija.  :( :(
Nitko nije beskoristan, može barem poslužiti kao loš primjer.:-)

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Odg: Mali osmerukutni akvarij sa biljčicama
« Odgovori #1 u: Siječanj 09, 2009, 22:42:36 poslijepodne »
Dobro došla!Ja ću te samo pohvaliti jer imaš veliku volju,a i već nekog znanja jer bi mnogi stavili ribe u takav akvarij.Razne vrsta kripta su nezahtjevne,a i neće ti se brzo razrasti.Anubias također(zavežeš za neki kamenčić,panjić...)Mahovinu će ti vjerovatno rado dati netko od forumaša.Nažalost imam je malo i tek je počela bujati.Ne moraš staviti neko bilje,možeš se poigrati kojim zgodnim kamenom,nekom grančicom,mahovinom...
Možeš uzeti neku stolnu lampicu i to ti je to.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Siječanj 09, 2009, 22:49:30 poslijepodne »
Mali hang-on filter i lampu obično imaš u Viliju, a zna biti i mahovine koju obično lako možeš užicati i tu na forumu. Ako nisi blizu, rađe ih prvo nazovi pa provjeri. I jedno i drugo jednostavno objesiš na stranicu akvarija, filterić iza a lampu bočno. Al ako misliš nekakvo najjednostavnije bilje filter ti ni ne treba. Samo redovito svaka 2-3 dana mjenjaj dio vode i možeš improvizirati nekakvu štednu lampu. To ti je najjeftinija opcija.

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 09, 2009, 22:55:32 poslijepodne »
Ja filter ne bih stavljala.Kaj će joj?Samo će nagrditi akvarij takvog oblika.Tu djelomična izmjena vode ne bi trebao biti problem.

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #4 u: Siječanj 10, 2009, 00:17:15 prijepodne »
dobro došla.ja sam iznad moje kocke stavila malu običnu halu stolnu lampu.probaj nabaviti nekakvu grančicu ili kamen da ti bude centralna slika akvača.na nju ide mahovina.lampu moraš imati radi bilja.šta te zanima pitaj.pomoći ćemo ti i mi slabiji i drugi iskusniji od mene..

Offline virus1977

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Siječanj 10, 2009, 06:27:34 prijepodne »
dobro dosla, ako imas gijac za aq i mali filter ja bi od ribica u njega ubacio jednog bettu muzjaka, mislim da bi on bio zadovoljan sa tim prostorom.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #6 u: Siječanj 10, 2009, 16:25:50 poslijepodne »
Evo ja ću samo pozdravit i zaželjet dobrodošlicu,te složit se s kolegama.Bthw sviđa mi se tvoj odgovorni pristup  :klap:

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
  • Dubrovnik
« Odgovori #7 u: Siječanj 10, 2009, 18:22:24 poslijepodne »
Od riba ti preporučujem jednog prelijepog (promatraj ih pa si odaberi, ima ih prelijepih) bettu splendensa. I možda 3-4 koridorasa (komunalca) po svom izboru. Imaš prelijepih varijacija, pa si svatko nađe po svom gustu. Kupi neku stolnu lampu (ja na jednom akvariju imam neku patku sa štednom lampom koja ispušta bijelu svjetlost, 11w), grijač, eventualno filter... Može neki hang-on. Preporučujem anubie, malo kripti (možeš si naći interesantne, prednji plan sagittaria, nezahtjevna je, a može i glossa, predivna je, ali malo zeznuta. Malo čačkaj po forumu, gledaj kataloge s biljkama, uvijek si nešto daš smislit, a ako si u Zagrebu, sve ti je nadohvat ruku. I kupi si supstrat (ide ispod šljunka), 6kg cca 90kn (tebi će trebati manje, ali neka se nađe za neki veliki akvarij). Svi imaju poz. mišljenja o tomu pa eto, čisto da spomenem.

Offline avduka

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 11, 2009, 12:46:46 poslijepodne »
Ja filter ne bih stavljala.Kaj će joj?Samo će nagrditi akvarij takvog oblika.Tu djelomična izmjena vode ne bi trebao biti problem.

bit ce problem za mjesec-dva.....nemoj stedjeti na filteru....uzmi kakav god mozes i unutrasnji..malo ga zamaskiras valsnerijom i nema problema...usput ces brze imati zacikliran aq, pa ako skontas ubacit neke ribice nece biti problema....ja ti preporucujem  gupice stim da trebas uzet grijac(dovoljan ti je 50w) ako nemas a treba ti grijac i radi biljkica....od njih toplo preporucujem valisneriju sp. i cryptocoryne vendtii i ponterifoliu jos malo javanske mahovine i eto aq da se nagledas!

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 11, 2009, 12:55:45 poslijepodne »

bit ce problem za mjesec-dva.....nemoj stedjeti na filteru....uzmi kakav god mozes i unutrasnji..malo ga zamaskiras valsnerijom i nema problema...usput ces brze imati zacikliran aq, pa ako skontas ubacit neke ribice nece biti problema....ja ti preporucujem  gupice stim da trebas uzet grijac(dovoljan ti je 50w) ako nemas a treba ti grijac i radi biljkica....od njih toplo preporucujem valisneriju sp. i cryptocoryne vendtii i ponterifoliu jos malo javanske mahovine i eto aq da se nagledas!

Ma daj,daj...Znaš kako je to maleni akvarij i još da unutra stavlja i filter i grijač..Na kraju krajeva zašto je skretati s puta.I sama je rekla da to nije za ribe i u pravu je.Ja mislim da to ne bi bilo uredu i da je puno bolje i ljepše napraviti nešto minimalistički s drvetom,kamenom,mahovinom...I još kad joj se guppy počne razmnožavati,baš će "malo" posla oko svega imati.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Siječanj 11, 2009, 15:02:42 poslijepodne »
Da, napokon se javi netko tko nema namjeru nagurati hrpu ribica u maleni akvarij, napiše da to ne želi i opet se nađe ekipa koja mu na silu hoče utrpati ribe unutra. :roll:

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
  • Dubrovnik
« Odgovori #11 u: Siječanj 11, 2009, 15:08:20 poslijepodne »
Kao što sam i napomenuo, meni je tu mjesto samo za bettu, ili kozice.

Offline jasna

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 45
  • ♥ ♪ ♫ • ●
« Odgovori #12 u: Siječanj 11, 2009, 16:25:07 poslijepodne »

Ma daj,daj...Znaš kako je to maleni akvarij i još da unutra stavlja i filter i grijač..Na kraju krajeva zašto je skretati s puta.I sama je rekla da to nije za ribe i u pravu je.Ja mislim da to ne bi bilo uredu i da je puno bolje i ljepše napraviti nešto minimalistički s drvetom,kamenom,mahovinom...I još kad joj se guppy počne razmnožavati,baš će "malo" posla oko svega imati.

Totalno se slažem s tobom sarita, i meni se sviđa ideja i mislim da ću nešto takvo sigurno napraviti.
"You might be a big fish In a little pond.
Doesn't mean you've won 'Cause along may come A bigger one"  ♥ ♪ ♫ • ●

Offline Weebe

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #13 u: Siječanj 11, 2009, 19:09:46 poslijepodne »
Hvala vam svima na dobrim savjetima, osobito onima koji se odnose na rasvjetu i vrstu biljaka prikladnima za moj akvarij. Sada slijedi još malo čitanja o tim biljkama, pručavanja ponude u shopovima, planiranja izgleda i rasporeda akvarija, a za nekoliko tjedana nadam se da cu ovu temu dopuniti i slikama napravljenog.  :D Veselim se vašim komentarima i kritikama.

Što se riba tiče, njih sigurno neću stavljati u ovaj akvarij. Jednostavno želim da kada donesem neki organizam doma iz dućana da se on ne osjeća kao da je došao u malenu nepriklandnu hostel sobu koju dijeli s još petoricom drugih i s jednim jedinim prljavim wc-om na čitavom katu, nego u de luxe apartman. Moj razmaženi papagaj mi je vrlo zahvalan na takvom pristupu. :)Osim toga, radim u laboratoriju u kojem se svakodnevno bavim mikroorganizmima i znam koliko znači razlika između optimalnih uvjeta za rast i onih ne baš tako sjajnih uvjeta - čak i kada je riječ o izuzetno žilavim stvorenjima kao što su bakterije i jedostanične gljive, a kamoli ne predivna kompleksna stvorenja poput riba, pa čak i biljaka.
Nitko nije beskoristan, može barem poslužiti kao loš primjer.:-)

Offline avduka

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Siječanj 11, 2009, 20:38:52 poslijepodne »

ehhe pa niej to puno posla ali je ipak obaveza..nisam mislio da je problem zamijeniti 2-3 litra vode...
hajde al cisto sumnjam da ce taj aq ostati bez riba.....
prvi pet-shop koji vidis a imadnes para u djepu ti ces donijet ribe...:)
i ja glasam za betu!
u svakom slucaju sretno kako god bude...:)