Svibanj 04, 2025, 22:11:41 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Ormarić  (Posjeta: 1699 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tsunami

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Ormarić
« u: Siječanj 05, 2009, 18:33:50 poslijepodne »
Imam ormarić napravljen od valjda iverice debele 2 cm, predviđen za akvarij od 360L i stolar koji ga je radio je rekao da toliko može izdržati. Sad bi ga iskoristio za morski akvarij od 450L. Zanima me da li bi mogao izdržati morski akvarij od 450L+ kamenje, pijesak, bušenje za prelijev i sve to sta ide. Pojačan je na mjestima kao šta se vidi na slikama pa me zanima da li bi se trebao negdje još pojačati ili za tu litražu treba puno drvo ili željezna konstrukcija.
zanima me vaše mišljene, a evi i slika ako će pomoći!

Offline morino

• Punopravni član
Odg: Ormarić
« Odgovori #1 u: Siječanj 05, 2009, 20:32:25 poslijepodne »
znas sta sumljam zato jer koliko vidim iza nema ploču koja je okomita na stranice da se ne ljulja.
ako želiš biti siguran ja bi to pojačao.
prodi po dućanima pa pogledaj stalak od ria od juwela isto samo drvo ali strateški postavljeno.
iverica je vecinom 18 mm ili 19 mm.

Offline peki2

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • ja i moja obitelj
« Odgovori #2 u: Siječanj 05, 2009, 22:24:41 poslijepodne »
previše sam oprezan i ja ga nebi stavio na taj stolić bez pojačanja ipak če to biti 420l vode + akvarij cca 100kg + kamenje pijesak lijepih 600-tinjak kila pa ti misli
i nogom u guzicu je korak naprijed

Offline Mario_B

• Punopravni član
  • Dob: 54 Lokacija: South of Heaven
« Odgovori #3 u: Siječanj 05, 2009, 23:26:59 poslijepodne »
to ti je slabo, najbolje bi bilo kad bi si napravio, ili dao napraviti masivni metalni frame koji bi kasnije obuka

Offline tsunami

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 06, 2009, 17:06:38 poslijepodne »
Hvala na odgovorima!
Ništa onda od ovog ormarića, ići ću najvjerovatnije na željezni okvir obučen u drvo.

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
« Odgovori #5 u: Siječanj 06, 2009, 17:43:40 poslijepodne »
Mozeš ti njega pojacati, recimo moj akvarij od 780L nosi slican takav ormar radjen od iverice 1,9mm i isto ima cetiri nosece ploce kao ovdje samo sto su moje duplo sastavljene tako da svaki iznosi 3,8mm i još sam dodao po kutevima L profile metalne da izbjegnem domino efekt!
780L
780L 2.dio

Offline Mario_B

• Punopravni član
  • Dob: 54 Lokacija: South of Heaven
« Odgovori #6 u: Siječanj 06, 2009, 18:12:59 poslijepodne »
Ništa onda od ovog ormarića, ići ću najvjerovatnije na željezni okvir obučen u drvo

da, to bi bilo najpametnije. Kao što kaže Dražen ovaj bi se dao možda i pojačati ali bih ti ja toplo savjetovao dato ne radiš već da i odriješiš kesu ako treba i napraviš si čvrstu i stabilnu konstrukciju koja će podnijeti težinu i vlagu na duge pruge.. Valja računati s tim da morskomj akvariju treba dugo vrijeme (6 mjeseci-godinu dana) da se stabilizira i da tek potom bude prekrasan i impresivan displej, tak da kad ga jednom postaviš on dulje vrijeme nikud neide i valja igrati na sigurno.. Uz to tu je i sump kroz koji prolazi voda u loop i vlaga se htio ili ne kondenzira, izlije ti se ovo i ono.. ovaj ormarić s slije nije napravljen da bude funkcionalan u takvim okolnostima. Prijedlog bi bio nauči sve o sumpu, njegovom dizajnu, opremi koju želiš imati u njemu i prostoru koji ti je potreban pa u respektu prema svemu tome dizajniraš konstrukciju/frame koji potom obavezno masno zaštiti farbom jer slana voda + metalne konstrukcije = rđa = otrov. Napraviš research, potom dizajn, potom ruke.. Ukoliko nisi ziher kako bi on trebao izgledati pitaj što je nejasno, jer važno ti je da je on funkcionalan i prostran..