Srpanj 18, 2025, 23:53:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pitanje u vezi hranjenja  (Posjeta: 1013 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mirkozd

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
pitanje u vezi hranjenja
« u: Siječanj 04, 2009, 20:01:29 poslijepodne »
zanima me da li je štetno davati gušteru mesnu hranu, ali mislim doslovno mesnu- pileća prsa koja obožava- recimo više od jednom tjedno? nema se kvalitetne hrane pa se snalazimo :(

Offline Spaljeni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
Odg: pitanje u vezi hranjenja
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2009, 21:18:37 poslijepodne »
Ja mislim da ima se mesna hrana jednod najviše 2 puta mjesećno.
Bilo bi bolje da kupiš od nekog žohare ili bilo koje druge kukce koje terarijske životinje jedu.

Offline mirkozd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2009, 21:27:09 poslijepodne »
Ja mislim da ima se mesna hrana jednod najviše 2 puta mjesećno.
Bilo bi bolje da kupiš od nekog žohare ili bilo koje druge kukce koje terarijske životinje jedu.

je, lakše reći nego učiniti kad si u manjem gradu di nije razvijena tereristička scena.
imam još nešto sitno skakavaca, brašnara za cijelu zimu i puževa i pužića koliko voliš.
sa povrćem je ovaj moj profinjeni gušter slab,čak i maslačak više odbija nego jede, samo banane od voća.
i sad se ti snađi kad je ovdi zadnjih dana oko 0 stupnjeva a za kupiti hrane nemaš di.
poslom sam vezan za Zadar, pa nije lako ni iskombinirati izlet u St ili Zg...
izgurati ćemo nekako.

ima li još kakvih iskustava sa sirovim mesom?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #3 u: Siječanj 04, 2009, 23:56:07 poslijepodne »
Mesnu hranu je svakako boje izbjegavati. Čak i posna mesa po ljudskom standardu (pureća i pileća prsa) sadrže previsok udio masnoća i relativno nizak udio proteina kad ih usporedimo s kukcima kojima se insektivorni gušteri pretežito hrane.
Predlažem da riješiš problem tako da guštera pustiš da odradi zimsko mirovanje. Ako i ne možeš osigurati pravilne uvjete za pravu hibernaciju (na 4-7C), možeš mu nakon kondicioniranja (2-tjedni period postepenog reduciranja fotoperioda i post tako da mu se probavni sustav isčisti) isključiti grijače i rasvjetu, te ga pustiti da miruje mjesec dana na 18-20C. Do tada bi se i vrijeme u dalmaciji trebalo popraviti. T. lepidus prirodno prolazi period zimskog mirovanja u svim staništima u divljini u kojima ga nalazimo, tako da je to prirodno i čak korisno.
Inače i puževi su izvrsna hrana koje T. lepidusi u prirodi jedu u velikim količinama (kod nekih populacija u Španjolskoj utvrđeno je da im se čak 80% prehrane temelji na puževima)

Offline mirkozd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 05, 2009, 14:19:25 poslijepodne »
možeš mu nakon kondicioniranja (2-tjedni period postepenog reduciranja fotoperioda i post tako da mu se probavni sustav isčisti) isključiti grijače i rasvjetu, te ga pustiti da miruje mjesec dana na 18-20C. Do tada bi se i vrijeme u dalmaciji trebalo popraviti. T. lepidus prirodno prolazi period zimskog mirovanja u svim staništima u divljini u kojima ga nalazimo, tako da je to prirodno i čak korisno.

Nino, molim te ako ti nije problem opisati ovaj postupak malo detaljnjije.Mislim da bi pomogao većem broju "laika" poput mene.
Razmišljao sam o tom periodu, jer na kraju krajeva i u prirodi mora provesti neko vrijeme mirujući, ali nisam pronašao adekvatnu literaturu koja bi mi to podrobnije opisala. Razumiješ me, ipak je tu strah, što ako ugine u tom periodu??
unaprijed ti hvala!