...A ako bi jednu imao, koliki akva... pardon terarij je pozeljan? Isto ko i za par? Debljina stakla tu nije bitna, zar ne?Sto mi treba osim grijaca? Rasvjeta? Koliko cesto jedu? Su agresivne?
Sigurno da mozes nesto manji terarijum ako bi drzao samo jednu zmiju.Ali to ne znaci da mozes neograniceno da smanjis dimenzije. Moja preporuka je ,ako postoji mogucnost za metarski ili veciterarijum ,postaviti ga bez obzira sto mislimo drzati samo jednu zmiju. Debljina stakla ne igra neku vaznu ulogu.
Oprema , klasika . Nije potreban podni grejac ako je drzimo na sobnoj temperaturi (ako je visoka sobna temperatura)i ako nemamo nameru da ih razmnozavamo . Osvetljenje ,postaviti "NIGHT-GLO" i "DAY-GLO" i po mogucstvu povezati preko tajmera. Posuda za vodu obavezna...
U terarijumu treba postaviti neku granu po kojoj bi smuk mogao da se penje jer u prirodi to i cini. On ima tako rasporedjene ljuske po stomaku da mu omogucuju vertikalno penjaje po drvetu.
Ishrana ovih zmija je kao i kod vecine zmija ,jede jednom u dve nedelje. Agresivnost ne ispoljava sem ako je jako uznemirena i kada je uznemirena tada lupka repom po zemlji proizvodeci zvuk slican zvecarki.
Mnogi se plase ujeda zmije pa cak i onih neotrovnih . Ja samo mogu da predlozim da nikada ne insistirate na hvatanju zmije ako ona bezi ili je jako uznemirena ,tada ce vas svaka zmija u samoodbrani napasti. Ovaj smuk je neotrovna zmija i nema otrovne zube ,tako da ne pretstavlja veliku opasnost za nas ali on ima sitne male neotrovne zube koje mu sluze za prihvatanje plena dok guta i sa njima moze povrsinske rane (ogrebotine ) da namnanese .Znaci nemojte hvatati zmiju ako je uznemirena , to cete vrlo lako primetiti po njemom ponasanju. Ova zmija kada se navikne na uslove u terarijumu , postaje mirna i vrlo lako se moze sa njom manipulisati.
Eto...ne znam sta bih vise dodao.