Alge se nece pojaviti pri nekom specificnom spektru, vec zbog disbalansa makroelemenata u vodi ili predugog osvijetljenja.
Vidim velike ribe koje puno kenjaju, u malom akvariju bez puno biljne mase - tu bi, ako se voda nece redovno i obilnije mijenjati, moglo doci do brzog porasta nitrata i nesto sporijeg rasta fosfata, sto ce onda izazvati boom algi.
Nevezano uz ovaj tank, ako npr drzimo svjetlo upaljeno preko 16 sati, biljke ce otici spavati i nece trositi nutrijente iz vode, sto znaci da ce ih biti viska i poceti ce ih trositi alge.
Pisem to ovdje, ako se pojave alge da sumnja ne padne odmah na stednu zarulju. Kada nije bilo kuna, biljke sam drzao uspjesno i ispod ne-akvaristickih lampi, a kako su jeftine probao sam nekoliko komada na koje sam naisao: Daylight, Coolwhite, Warmwhite, Sunlight (tak nekak). Pod svima ce bilje dobro rasti, a spektrom se igramo iz dva razloga: 1. da bi nasem oku akvarij izgledao ugodije tj da naglasimo boje riba i bilja, 2. da pogodujemo bilju sa spektrom koje mu odgovora pa da raste bolje, i istini za volju, na taj nacin pomognemo bilju da ima prednost pred algama