Pa hvala na brizi, stvarno lijepo od tebe!
Evo, bas sam mislio staviti malo novosti, ali nikak. Eadim jedan novi filmic, ali mislim da necu stici ovaj tjedan.
Uglavnom evo u kratkim crtama sto se izdogadjalo u proteklom vremenu nejavljanja!
Pred kraj ciklusa, prije ovog zadnjeg presvlacenja primjetio sam da mu se pojavila diskoloracija na repnom djelu skeleta, sto je inace uobicajeno za O.Scyllarus vrstu, na eng. ju zovu shell disease. Valjda je oklop dosta vec star pa ga napadnu paraziti, inace dosta cesta pojava u akvariju, a nije rijetka ni u prirodi. Uglavnom, malo sam se zabrinuo, ali srecom, nakon presvlacenja sve je nestalo.
Nakon toga su poduzete neke mjere predostroznosti kako bi se stvorili sto bolji uvjeti kako se ne bi ponovila bolest, iako to i mozda nije pravilno nazivati bolescu, ja bih prije rekao pojava, koja je i normalna zbog starog skeleta.
Navodno je pametno izbaciti stari exoskelet, ali kad sam maknuo kamenje i prekopao rupe koje je iskopao nisam ga mogao naci, nije ga nigdje ni zakopao, pa pretpostavljam da ga je vec vjerojatno pojeo, valjda tako nadomjesti potrosnju organizma prilikom stvaranja novog oklopa. Korisno je to sto sam tom prilikom vrlo temeljito pocistio pijesak iako nije bilo nekog otpada, ne kuzim ni sam kaj se desi s izmetom, ipak on pojede dosta tog mesa. Kako raste i hranjenja su obilnija.
Još sam pojačao strujanje u dijelu gdje obitava, smanjio jačinu svjetla, jer se mantis u prirodi nalazi na oko 10-tak metara dubine, pa mu navodno prejako svjetlo škodi, čak preporučaju T8, a ne T5 tip rasvjete.
Radim češće izmjene vode, iako je voda u super stanju po mjerenju nitrata i fosfata, jer je u akvariju nekih skoro 15 cm debeo sloj pijeska, pa funkcionira kao deep sand bed. Cijano bakterija se uopce ne pojavljuje, iako se baca mesna hrana u akvarij sto je dober breduvjet za cijano. Ima dosta makroalgi jer je akvarij pod prozorom, a nju redovitom čupam pa se tako dodatno uklanjaju nutrienti.
Uglavnom sve je ok!
Kad slozim nesto materijala, stavim!
Pozz!