Kolovoz 15, 2025, 21:37:00 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tesko bolesna ribica  (Posjeta: 1998 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tiki

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Tesko bolesna ribica
« u: Prosinac 23, 2008, 20:04:40 poslijepodne »
Prije mjesec dana dobila sam 4 zlatne ribice i vec prvih dana sam primjetila kod jedne ribice cudne rane. Koristenjem fungistopa prema preporuci iz zoo centra, ubrzo joj je to nestalo. Prethodnih dana primjetila sam da je dosta blijedja od ostalih i da su joj oci izbuljenije. Posljednja dva dana se cesto sakrivala u spiljicu pa nisam vidjela da nije dobro, medjutim veceras je izgledala kao mrtva, izvrunta ali jos uvijek sporo dise. Takodjer je malo nateknuta, hranim ih jednom dnevno, imam svu potrebnu opremu

Da li se moze nesto uraditi da bi ozdravila?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Tesko bolesna ribica
« Odgovori #1 u: Prosinac 23, 2008, 20:29:35 poslijepodne »
Za početak ju obavezno izdvoji u nekakvu dobro opranu staklenu teglu da ne obole i druge ako je zarazno. Nemam baš previše iskustva s liječenjem zlatnih pa pričekaj da ti odgovori netko od iskusnijih. I napiši malo više o akvariju; koliki je, koja oprema, koliko je cikliran...

Offline tiki

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 23, 2008, 20:37:02 poslijepodne »
Odvojila sam je ali isto se ponasa, po ocima vidim da ce veoma brzo uginuti, izbocene su

40 l, ima grijac, filter, zracna pumpa

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Prosinac 23, 2008, 20:38:47 poslijepodne »
reci, ima li nakostriješene ljuske? ako ima, onda je dropsy u pitanju...imaš članak od Ribaš o liječenju dorpsya hranom s antibioticima!
uglavnom skuhaš sve moguće povrće, izmiksaš, cca 200 g i u to umiješaš jednu kapsulu eritromicina i malo želina ili želatine i u hladnjaku pustiš da se stisne, te time hraniš ribicu više puta na dan, ako treba i silom joj guraj pod nos!

Offline tiki

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Prosinac 23, 2008, 20:56:41 poslijepodne »
Nema nakostrijesene ljuske, ali oko očiju joj je jako crno i izbuljene su, a sad kada pogledam druge ribice one su vesele, ali nemaju bistre oci, malo im je tamnije okolo ociju, pa kako bar da njih izlijecim, kad vec ne mogu ovu, mislim da ova nista ne bi mogla pojesti, da je skoro pa uginula

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Prosinac 23, 2008, 21:06:55 poslijepodne »
probaj napraviti tu papicu i svakako im odmah počni davati - voljet će to jer je fino...
ali, davaj i njoj!
za sad, dok to ne napraviš, svakako stavi bactopur u karantenu i ovim drugima...

imaš li možda mogućnosti slikati je?
bilo bi jako dobro, iako, iz opisa kojeg si dala...uh...više sam nego uvjerena da je dropsy u pitanju - no, kako sam ti već rekla - ribač je uspjela svoju ribicu izliječiti i to u prilično odmaklom stadiju bolesti, s tom hranom!
dakle - na kuhanje - važno je da u papici bude graška, a ostalo po volji - karfiol, mrkvica...uglavnom, što ti dođe pod ruku!
da, i svakako nabavi gorku sol i daj joj pod hitno (imaš u svakoj apoteci za kupiti) i to 1
čajnu žličicu (dobro otopi u čaši vode) na 35 l vode....tako će izbaciti višak tekućine

nadam se da će ti se večeras javiti još i ribač!

Offline tiki

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 23, 2008, 21:16:09 poslijepodne »
Puno ti hvala na odgovoru ali mislim da ce uskoro biti dropsy, jer jedva dise i pomale se mrda

Znas li za ostale ribice, da li promjena boje oko ociju upucuje na neku bolest, jer se sad bojim za sve ostale

Ne znam kako izgleda zdrava ribica, jer sve ove moje druge imaju mali stomacic, nisu napuhane, dajem im jednom dnevno po jedan listic svakoj

Offline tiki

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Prosinac 23, 2008, 21:26:34 poslijepodne »
http://img135.imageshack.us/my.php?image=23122008330nh2.jpg
Tesko bolesna ribica

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Prosinac 24, 2008, 08:13:33 prijepodne »
Po ovome bih rekla da je dropsy! A ove izbočene okice kod drugih upućuju da bi isto moglo biti.
Zato im pod hitno pripremi tu antibiotik papicu (ako si iz Zagreba, a ne uspiješ nabaviti eritromicin, javi! iako u apoteci u pravilu daju ako kažeš za što ti treba) i svakako im najmanje 10 dana davaj...
Malenu isto hrani tom papicom, jer čuda se događaju.
Pojačaj im vitamine, i svakako prozračivanje akvarija (pumpicu stavi na najjače, ili filter stavi tako da jako mreška vodu)!

Imaš pp!
« Zadnja izmjena: Prosinac 24, 2008, 08:16:01 prijepodne od babyboom »

Offline tiki

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Prosinac 24, 2008, 11:55:18 prijepodne »
Hvala puno na savjetima, svakako ću to učiniti,evo odoh sad odmah po eritromicin

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Prosinac 24, 2008, 12:28:18 poslijepodne »
Javljaj kako napreduje liječenje!

Offline tiki

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Prosinac 28, 2008, 19:12:15 poslijepodne »
Summa summarum, jedna mi je ribica uginula,dropsy, druga boluje isto, stavila sam je u karantenu, mixala onaj recept s eritromicinom, izgleda da ne pomaze, ako itko ima ikakav drugi lijek nek javi, treca se nabola na neku iglu unutar ukrasa, ne mogu da vjerujem, jedino je cetvrta kako treba. Zar je tako tesko imati zdrave ribice u tako prostranom i opremljenom akvariju?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 28, 2008, 21:07:54 poslijepodne »
Moraš paziti na dekoracije i ne stavljati oštre i plastične biljke s njima, normalno da će se jednom ozljediti na njih.

A jesi stavila i gorku sol?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Prosinac 28, 2008, 21:43:29 poslijepodne »
nadam se da će uspjeti liječenje...
ali, iskreno - 40 l nije prostran akvarij za više od jedne, evenutalno dvije mlade ribice...ali već nakon godinu dana i za njih treba više (radi prostora za plivanje)...