Srpanj 18, 2025, 23:15:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Gnojivo za cvijeće u akvariju  (Posjeta: 6539 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline olio

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: ZADAR
Gnojivo za cvijeće u akvariju
« u: Prosinac 19, 2008, 10:42:49 prijepodne »
Da li je netko koristio gnojivo za cvijeće u akvariju, i kako se pokazalo, jedan moj prijatelj koristi stalno to gnojivo za bilje u akvariju kaže da dozira jako malo gnojiva i da biljke rastu i izgledaju jako dobro. Ja ga nisam pitao koja je to vrsta(naziv) gnojiva ako neko zna koja vrsta (proizvođač, naziv) je dobra za akvarijsko bilje, javite!!! ;) ;) ;)
sve su ribe dobre ribe, ZADAR

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: Gnojivo za cvijeće u akvariju
« Odgovori #1 u: Prosinac 19, 2008, 10:50:29 prijepodne »
znam da se koristi zeljezo za cvijece u akvaristici, i ja sam ga koristio.

al za kompletna gnojiva, hmmm  ne bih igrao time

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 19, 2008, 12:46:07 poslijepodne »
I ja se slažem s Malky-jem, jer moraš uzeti u obzir da je gnojivo za cvijeće namjenjeno samo za to i proizvođači ne misle puno o utjecajima na druge organizme, a mi akvaristi ipak moramo razmotriti i tu drugu stranu, zato gnojiva za akv. bilje nije jeftino kao ovo, ali je sigurno po druge organizme u dozama koje su upisane na naljepnicama.

Možda tvoj frend koristi jako malo tog gnojiva i biljke su zadovoljne, ali uzastopnim dodavanjem štetne tvari (kojih u tom gnojivu sigurno imaš)se akumuliraju u biomasu,pritom mislim na ribe puževe i ostale nama zanimljive organizme.
Pazi to može trajati i jedan relativno dugi period ako su konc. dodatka gnojiva male, ali dugoročno gledano posljedica će biti i to onih loših.

To je neko moje mišljenje,a mislim (zapravo znam) da je i točno.
 ;)
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline olio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Prosinac 19, 2008, 13:03:09 poslijepodne »
Što je to zapravo štetno u gnojivu za cvijeće prema ribama i puževima i dr. Moželi li mi netko odgovoriti i koji je sastav ovoga gnojiva, tj. koja je razlika u odnosu na ovo baš za akvarijsko bilje, što je tu različito, što je tu štetno, ako se pravilno dozira? :up:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 19, 2008, 13:05:08 poslijepodne »
Mislim da je u takvim gnojivim količina nitrata i željeza daleko veća nego što se koristi u akvaristici... negdje se na forumu već raspravljalo o tome.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #5 u: Prosinac 19, 2008, 13:17:17 poslijepodne »
to sto tocno djeluje stetno ne znas,ali da se moze natalozit u tkivima istina,kao svaki otrov.naravno ako ga ima.
ja koristim isto gnjojivo za cvijece.tj za kaktuse i nemam problema.bilje raste ko ludo,ribe su ok.istina ne dodavam ga u prevelikim kolicinama.inace tu i tamo dodam planta min.
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline olio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 19, 2008, 13:25:00 poslijepodne »
Koliko smo svi skupa pojeli nitrata, nitrita iz kobasica aditiva, bojila , čokoladice , bonboni, vitamina (moš mislit) itd, pa živimo!!! do kada????? daj bože što duže da uživamo u našoj djeci i akvarijima!!!!! ;) ;) ;)

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 19, 2008, 13:30:13 poslijepodne »
istina od toga se ne moze pobjec,sto sve trpamo u sebe putem vode zraka i hrane.ovo gnjojivo koristim zbog financijskih razloga,inace kad bih primjetio da se ribama nesto dogadja odmah bi ga izbacio.ali zasad nemam problemai volio bih da tako ostane,inace oba akvarija su gusto zasadjena.koristio bih akvaristicka,sigurno su bolja,ali su mi nekad preskupa,nema se uvijek para,a brzo se potrose.e malky a koje si tocno zeljezo koristio

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 19, 2008, 15:30:17 poslijepodne »
Što je to zapravo štetno u gnojivu za cvijeće prema ribama i puževima i dr. Moželi li mi netko odgovoriti i koji je sastav ovoga gnojiva, tj. koja je razlika u odnosu na ovo baš za akvarijsko bilje, što je tu različito, što je tu štetno, ako se pravilno dozira? :up:

Nemam sad trenutno vremena pisati, ali evo ukratko:
-kao što reče Cigo nitrati i željezo su u većim količinama, to može biti problem ali ima gori kao što su npr. fosfati
-e vidite fosfati u gnojivima ne dobivaju se prirodnim putem, nego preko jednog minerala, a zove se fosforit, on osim što je jako bogat fosforom koji se kasnije preradom pretvaraju u ortofosfate sadrži i određene količine teških metala
-e tih teških metala ima raznih da sad ne spominjem i u raznim konc. ppm
ali jedan svakako vrijedi spomenuti a to je Cd (kadmij- strašan element :D)
-ti elementi se nalaze u vodi, akumuliraju se u blju i algama, potencijalni problem za herbivore, ali nesmijemo zaboraviti na koji način ribe dišu (voda prolazi kroz usta pa na škrge van),jer tako te tvari uzimaju i druge npr. karnivorne vrste

U prirodi je puno gora stvar jer se unutar hranidbenog lanca konc. tvari povećava prema vršnim predatorima. U akvariju nemamo hranidbene lance u pravom smislu ali svejedno se tvari ugrađuju u organizme, smanjuju reproduktivnost, izazivaju mutacije, inhibiraju živčani sustav pa se životinje mogu malo čudnije ponašati, a u visokim konc. nastupa smrt u kratkom vremenu.

Eto ja sam ukratko napisao nešto o tome, to ne znači da će se sigurno dogoditi vama koji koristite, ali mogućnost stvaranja problema svakako postoji. ;)
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 19, 2008, 16:25:23 poslijepodne »
lijepo napisano,nazalost kao sto si reko u prirodi vec ima ozbiljnih posljedica.gledao dokumentarac o tome

Offline Mladen

• Punopravni član
  • Dob: 55
« Odgovori #10 u: Prosinac 19, 2008, 19:50:38 poslijepodne »
Gotovo sva tekuća gnojiva za "suhozemne" biljke sadrže dio dušika u amonijačnom obliku. Da ne lupetam, potaži malo, Tuljan je prije nekoliko mjeseci jako dobro objasnio zašto je to problem.
TuroPolje - nekad More

Offline olio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Prosinac 19, 2008, 21:03:21 poslijepodne »
Oprostite zar vi stvarno mislite da velike kemijske korporacije koje proizvode ova gnojiva za akqv. bilje koriste neke druge sastojke, to što vi pričate ja mislim da su to samo bajke, ja smatram da su ta gnojiva samo oslabljena razrijeđena od koncentrata.!!!

Offline olio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Prosinac 19, 2008, 22:06:28 poslijepodne »
Molim te Area kolike si ti količine toga gnojiva za kaktuse dodavao. Evo ja sam upravo kupio tekuće gnojivo za kaktuse i sad ću se potruditi i napisati sastav tog gnojiva: Tip otopine NPK 3-7-7 sa mikrohranjivima - sadrži - 3% ukupni dušik, 3% amidni dušik, 7% fosforov pentoksid (P2O5)topiv u vodi, 7% kalijev oksid (K2O) topiv u vodi, Mikroelementi - bor 0,01% topiv u vodi, bakar 0,02% kelatiran s EDTA, Željezo 0,025% kelatiran s EDTA, mangan 0,02% kelatiran s EDTA, molbiden 0,005%, Cink 0,01% kelatiran s EDTA., e sad nek mi netko tko zna objasni ovaj sadržaj, molim lijepo!!! Dali ovo što valja ili ne valja. ;)

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #13 u: Prosinac 19, 2008, 22:50:02 poslijepodne »
e bem mu pa nismo svi kemicari da kuzimo sve ove spojeve.

meni nije jasno radi cega si ti bas zapeo za to gnojivo za cvijece? pa koliki ti je akvarij da ti treba neka enormna kolicina gnojiva?

ak se netko kuzi u gnojiva onda je to Tuljan a kad smo vec raspravljali da nije dobro stavljat gnojivo za biljke u akvarij jedino ak si vrhunski strucnjak pa znas da ti bas to gnojivo treba, onda bolje ne petljat s time.

al ti opet potezes istu raspravu. ak ti frend koristi to gnojivo pitaj onda njega kak daje on i gotov problem

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #14 u: Prosinac 19, 2008, 22:52:05 poslijepodne »
Oprostite zar vi stvarno mislite da velike kemijske korporacije koje proizvode ova gnojiva za akqv. bilje koriste neke druge sastojke, to što vi pričate ja mislim da su to samo bajke, ja smatram da su ta gnojiva samo oslabljena razrijeđena od koncentrata.!!!

nitko ne tvrdi da oni koriste druge spojeve al znaju koliko kojeg spoja treba stavit a da nije stetno za ribe i ostale organizme

al kad ti znas da je to razrijeden koncentrat onda udri šime. kupi 1L tog gnojiva i razrjeđuj pa da bas vidimo kaj ce bit od tog bilja i riba u akvariju.
« Zadnja izmjena: Prosinac 19, 2008, 22:53:39 poslijepodne od Malky »

Offline olio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Prosinac 19, 2008, 23:17:28 poslijepodne »
Pitao sam one koji znaju, ti očito neznaš. No nema veze ja ne dodajem nikakvo gnojivo u akvarij osim CO2 pa me upravo to zanimalo kakvo je ovo gnojivo za cvijeće.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 19, 2008, 23:49:20 poslijepodne »
Gle bilje može biti zdravo ili nezdravo, ali jedino što je sigurno, da ćeš imati bummm algi u akvariju.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #17 u: Prosinac 20, 2008, 01:06:10 prijepodne »
Postoji i "kompletno" gnojivo samo sa mikroelementima firme Horty. Ja ga koristim već tri godine bez ikakvih vidljivih štetnih posljedica na organizme u akvariju. Bilo ga je kupiti u Konzumu.. možda ga još imaju.

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 22, 2008, 01:17:48 prijepodne »
ne znam tocan sastav tog od kaktusa,nemam ga sad blizu,ali cini mi se da ima malo manj fosfora.mozda grijesim.sigurno je specijalno akvarijsko bolje,ali ovog dodajem umjereno i nisam imo problema s algama ili nekih drugih.sto ne znaci da nece bit.
akvaristicko je akvaristicko,i svi makroelementi su dodani u spojevima u kojem su manje toksicni i lakse topljivi.ali bezazleni nisu nazalost i dosta je skuplje.u pocetku sam razmisljao ocu ili necu probat s obicnim gnjojivom,ipak sam poceo ali u malim koncetracijama i kao sto sam reko,zasad nema problema
e renta moze li slika tog ili barem opis ambalaze(ono tipa plava boica,zuti cep i sl)

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #19 u: Prosinac 22, 2008, 11:32:20 prijepodne »
Nisam koristio tekuce gnojivo za bilje jer je to NPK gnojivo sa omjerima koji nisu odgovarali akvaristickoj upotrebi, jednostavno zato sto je bilo previse fosfata unutra i to bi mi izazvalo boom crne alge (been there,done that). Al eto, Renta kaze da ima i boljih gnojiva od Hotya, pa treba potraziti...

Al ono sto sam koristio su stapici za pod korijen, suhih biljaka. U DMu 30 tih stapica kosta 4,90 kn. Taj stapic sadrzi hrpetinu mikro i makro elemenata, i biljke ga stvarno vole.
ALI, problem je sto stap izgleda otpusta i neku kolicinu bakra u vodu koje je pogubna za red cherry schrimp..moguce i da ostalima smeta, ali nisu pokrepali.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 22, 2008, 13:54:26 poslijepodne »
istina,tu sam fintu pokupio od tebe.nisam stavljao te a bakrom ali sam stavio one druge,gdje ima vise N i P pa mi skocili nitrati,tako da preporucam samo one s bakrom,naravno tamo gdje nema red cherrya

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 23, 2008, 08:17:49 prijepodne »
nemoj zaboraviti i puževe, jer su oni također jako sjetljivi na konc. Cu, a što ćeš kad oni umjesto željeza imaju bakrove ione vezane za porfirinski prsten u krvi,pa im bakar u vodi poremeti elektrolite u krvi i osmoregulaciju i eto ti banane, ista stvar je i s kozicama.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 23, 2008, 14:18:46 poslijepodne »
e bas sam to i bio davno spomenuo kao uzrok stetnosti bakra