Kolovoz 04, 2025, 18:40:01 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pitanje u vezi dodavanja Co2  (Posjeta: 2519 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KIKLOP26

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Pitanje u vezi dodavanja Co2
« u: Prosinac 16, 2008, 01:25:41 prijepodne »
Zanima me jel smeta ako se Co2 dodaje i ponoći mislim trebam li ga isključit ponoći radi riba i jernema svjetla navečer ? i jel može kaj iskipit u akvarij sa ovim nutrafinovim paketom reaktor ,ljestve i to ?

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Odg: Pitanje u vezi dodavanja Co2
« Odgovori #1 u: Prosinac 16, 2008, 08:18:59 prijepodne »
1. promatraj kako se ribe ponasaju nakon nekoliko sati nakon sto se svjetla pogase: ako hvataju zrak na povrsini vode, onda ocito nesto ne stima - voda je zasicena sa CO2. To je kod mene bio problem, ali ponekad s tim i nema problema.

2. Mislim da ne.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline KIKLOP26

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 16, 2008, 12:25:01 poslijepodne »
da al mislim da bi bilo tog problema navečer jer imam jako puno bilja koje ispušta co2 kad nema svjetla pa bi to bilo ipak previše mislim,makar imam 120 litreni akvarij

Offline KIKLOP26

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Prosinac 16, 2008, 12:31:07 poslijepodne »
Teehee(R) u koliko litri si ti dodavao Co2? i koliko je bilo bilja i ribe?
ja imam 25 anubiasa ,malo vodene kuge,dvije šake java mossa ,bocopu monieri jednu teglicu,3 amazonke,jednu kriptu,dva grmića valinserije spiralis,al brijem da mi je to premalo bilja da potroše sav dodani co2,a riba imam 6 skalara mladih ,1 kulija i 2 platy a tricolor

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 16, 2008, 15:12:44 poslijepodne »
možeš u početku dok je jača smijesa otkvačit crijevo preko noći, ali nakon 4-5 dana više ne brini, jedino ako vidiš da su ribe ujutro uz površinu, onda je alarmantno...

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #5 u: Prosinac 17, 2008, 10:12:31 prijepodne »
Evo podpitanje,da ne otvaram novu temu.Je li problem to ukidanje co2 preko noći,mislim najviše zbog variranja PH?

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 17, 2008, 16:03:47 poslijepodne »
Evo podpitanje,da ne otvaram novu temu.Je li problem to ukidanje co2 preko noći,mislim najviše zbog variranja PH?

Neznam jesam te dobro skužio. Misliš da će doći do promijene pH ako isključiš CO2?

To ti ovisi najviše o alkalinitetu vode, ovisi jel voda mekana ili tvrda, da li je RO itd., ali pustimo sad to. Ovako to ide: ALKALINITET ti je mjera puferskog kapaciteta, puferi vjerojatno znate što su eng. buffer određene tvari koje u ovom slučaju pH drže što više konstantnim. U slatkim vodama alkalinitet vode jednak je količini otopljenog bikarbonata u vodi. Znači ovako što je veća količina kalcija u vodi više se može vezati ugljične kiseline (koja nastaje otapanjem CO2 u vodi)i veća je puferska sposobnost vode.

E sada prblem je u tome što većina biljnih akvarija treba imati meku vodu, a to znači da automatski ima manju količinu alkalijskih i zemnoalkalijskih metala, a to su najčešće soli kalcija i magnezija tj. karbonati i bikarbonati.Što znači da u takvim akvarijima bez obzira na dodavanje CO2 pH varira, a sa dodavanjem je samo pojačano pogotovo po noći. Radi se o tome kao što već znate po danu biljke vrše fotosintezu te vodu u akvariju zasićuju s kisikom, ali po noći i biljke i životinje koriste kisik a ispuštaju CO2 te se njegove količine povećavaju puno brže u biljnim akvarijima s mekom vodom.

Neznam jel vam sad na kraju kaj jasno što sam napisao, nadam se da je, jbg. znam da se ne bavimo svi kemijom vode a ovo su neke osnovne stvari.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #7 u: Prosinac 17, 2008, 22:48:27 poslijepodne »
pa sve je to divno krasno ali čemu? šta će mi koji klinac CO2 po noći? :o
ja ga vadim i stavljam "raspršivač" u posudu sa vodom,e il je to ne potrebno radit?.da ga samo izvadim van na suho???? neće se brže potrošit smjesa?????
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 18, 2008, 00:50:23 prijepodne »
Smjesa će ti se svejedno trošiti jer će kvašćeve gljivice neovisno o tome trošiti šećer i kao nusprodukt ispuštati Co2, to rade cijelo vrijem, po danu po noći, neovisno jel je difuzor u vodi ili izvan. Ono što je bitno je da ljudi sa mekom vodom ne bi smijeli dodavati previše Co2 po noći, jer dolazi do zasičenja bikarbonata u vodi o kojem je govorio Black Tiger i zato naglo varira Ph, što je izrazito stresno za ribe, a pri tome također ponestaje dovoljno kisika što stvara dodatne probleme. Zato postoje solenoidni ventili na Co2 bocama, da se on ne ispušta preko noći dok ga biljke ne trebaju i da ne dolazi do variranja PH. U svakom slučaju ljudi koji koriste tvrdu vodu, ili ti većina RH ne moraju brinuti za ovaj problem, osim ako imaju ekstra male akvarije.

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 18, 2008, 10:40:05 prijepodne »
Smjesa će ti se svejedno trošiti jer će kvašćeve gljivice neovisno o tome trošiti šećer i kao nusprodukt ispuštati Co2, to rade cijelo vrijem, po danu po noći, neovisno jel je difuzor u vodi ili izvan. Ono što je bitno je da ljudi sa mekom vodom ne bi smijeli dodavati previše Co2 po noći, jer dolazi do zasičenja bikarbonata u vodi o kojem je govorio Black Tiger i zato naglo varira Ph, što je izrazito stresno za ribe, a pri tome također ponestaje dovoljno kisika što stvara dodatne probleme. Zato postoje solenoidni ventili na Co2 bocama, da se on ne ispušta preko noći dok ga biljke ne trebaju i da ne dolazi do variranja PH. U svakom slučaju ljudi koji koriste tvrdu vodu, ili ti većina RH ne moraju brinuti za ovaj problem, osim ako imaju ekstra male akvarije.

U potpunosti se slažem!  :up:
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 18, 2008, 10:53:51 prijepodne »
o.k.Zg Pipvača it is!! Kod mene,znači ne brinem za variranje ph,ako ga po noći maknem.Hvala Black tiger,znam osnove teorijske o tome,ali me zanimalo u praksi. Odličan tekst  :up:

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 18, 2008, 11:09:48 prijepodne »
A gle znaš mene, meni se neda pisat jer držim da teme poput ove nemožeš baš objasniti ovako preko postova. I ovo kaj sam napisao je dosta šturo, ima tu još puno toga što bi valjalo spomenuti pa i neke grafove pokazati itd. ali to bi onda bilo cca. nekoliko listova A4, a tko će to pisat :D i još složiti u razumljiv tekst svim čitateljima, znam da ovi stariji i iskusniji akvaristi kuže foru, ali na ovom forumu ima i puno ljudi koji su novi u tome, a kemija vode je jako varljiva ovisi o temperaturi i o mnogim drugim parametrima.

Uglavnom meni je drago ako sam štogod uspio pojasniti barem malo.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 18, 2008, 11:21:55 prijepodne »
Možeš li preporučit neku literaturu koja se bavi baš kemijom vode?Može i na p.p.

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 18, 2008, 11:51:59 prijepodne »
Možeš li preporučit neku literaturu koja se bavi baš kemijom vode?Može i na p.p.

A gle nemam ti ja baš neke literature o tome, to ti je više manje sve što sam naučio s faksa iz opće i anorganske kemije, hidrobiologije, hidrogeografije i hidrogeologije, nešto malo iz ekologije, te s praktikuma gdje smo radili određene eksperimente, ovisnosti topljenja 02 i CO2 o temp., pa tvrdoća vode, alkalinitet i još gro toga, NO2, NO3, PO4.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 18, 2008, 13:14:08 poslijepodne »
 -? Ah fulao sam faks...