Kolovoz 16, 2025, 06:33:19 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cudne gljivice  (Posjeta: 3836 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ajumic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
Cudne gljivice
« u: Prosinac 14, 2008, 13:18:38 poslijepodne »
Imam akvarij velicine 32l.U njoj su dvije ribice .Jedna je Pajčulanka calcio,a drugoj ne znam
ime(Zlatna sa račvastom zadnjom perajom i crnom prugom od glave do ledjne peraje?)
Na dnu akvarija imam 5 cm pjeska granulacije 3-4mm,podni filter,filter sa spuzvom,te rasvjetu.
Temperatura u akvariju je konstantna 18-19C.Imama iskljucivo zivo bilje vecinom neku biljku koju sam
kupio u "Pet centru" u Zagrebu-(cabomba),i izvrsno uspjeva-obje ribice ju jedu,ali tako brzo raste da ih ne treba mijenjati.Vodu mijenjam svaka 4 tjedana(1/3)akvarija.Problem  je u tome da mi je jedna biljka koju
sam naveo bila "otrgnuta s dna-Pačulanka ju je sredila"te je dijelomicno istrunula.Nakon toga na pačulanki
pojavile su se nekakvi "gljivice".Izgledaju kao sitni mjehurici.Najvise ih je na repu,na tijelu ih ima mjestimicno u grupicama po 3-4.Sada ih vec vidim i na drugoj ribici uglavnom po tijelu.
Voda je i dalje cista i nezamucena.
Ako netko zna sto napraviti u ovom slucaju bio bih Vam vrlo zahvalan jer u pet centrima nemaju pojma kaj je to.
Thanx

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: Cudne gljivice
« Odgovori #1 u: Prosinac 14, 2008, 13:28:05 poslijepodne »
Najbolje probaj slikati te gljivice da budemo siguriji što je to. Isto tako da možemo reći koji je varijetet druga ribica...
Inače se gljivice liječe mycopurom...I da, gljivice su 'dlakave', 'vataste'...Pogledaj da li što strši iz tih nakupina...

Reci još koliko dugo imaš akvarij?

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 14, 2008, 21:59:43 poslijepodne »
Akvarij imam cca.5 mjeseci.Nista ne strsi iz tih gljivica.Izgledaju kao sitni baloncici,pepeljaste boje.Slikat cu sutra pa cu poslati i sliku.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 14, 2008, 22:14:49 poslijepodne »
Ok. Vidjet ćemo dok stignu slike. U međuvremenu obrati pažnju na njihovo ponašanje ( eventualno češkanje), izmet i sl.

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 15, 2008, 09:50:36 prijepodne »
Ok.Nemam pojma da li je prosao onaj prvi post kaj sam slao,pisalo je nekakva greska(Slike samo do 256kb!?).Nema veze ponovit cu sve.Ribe su dobile nekakvu mrenu po cijelom tijelu.Skoro potpuno je prozirna i otpada kao paucina.Izmet je duljine 2 cm.Od jedne ribe bijel,skoro proziran,a od druge tamnoljubicast,iste duljine,krut,valjkastog oblika.Danas ujutro nisu htjele jesti,te su se skrivale medju biljem.Pajculinka mi nije izgledala bas najbolje.Imam jos jedan akvarij bez riba,od 25l,u kojem imam vec priredjenu vodu.Ima samo filter sa spuzvom i onom cijevcicom za zrak.Premjestio sam ribe tamo,i nakon nekih 2 sata su zivnule,tako da mislim da nesto nije u redu sa ovim akvrijem u kojem su bile.Napravit cu ponovno kompletno sve da ga dovedem u red(cikliranje,prokuhavanje pijeska,pranje-najbolje cime?).Izbacit cu sve biljke iz ovog akavarija,te ih zamjeniti novima(Da li su biljke u akvariju za vrijeme cikliranja?)
Molim vas jos samo za pomoc kako izlijeciti ove dvije ribice?
Hvala

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Prosinac 15, 2008, 10:12:58 prijepodne »
Skoro sam zaboravio.Da li je u akavariju dovoljan podni filter(on nema spuzvu nego vuce vodu kroz pijesak,ili moraju biti oba koja imam(drugi je onaj koji se lijepi za stijenku akvarija,sa spuzvom i pumpom za zrak-jos jedan takav imam u onom manjem akvariju)?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Prosinac 15, 2008, 10:22:25 prijepodne »
s obzirom da su zlatne ribice u pitanju, stavi oba filtera...one su veliki prljavići, a dosta osjetljive na kvalitetu vode (ne samo bistrinu)...

a te bijele kvržice su mi prilično sumnjive i probaj ih svakako slikati! bojim se da je u pitanju ili parazit ili bakterija, pa da što prije prepoznamo što je i preporučimo ti tretman!

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 15, 2008, 10:50:44 prijepodne »
Jednostavno nemogu dobiti kontrast na foticu da bi se to vidjelo.Mislim da jedna od ribica nece dugo.Jedva otvara skrge i usta.Druga je relativno zivnula.Da li postoji neki lijek kojim bih mogao probati?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 15, 2008, 11:23:57 prijepodne »
Zbog ove bi mrene najprije rekla da je bakterija...Reci da li se ribice češkaju? Ako ne, dozirala bi im pola eritomicina (od 250mg) u akvarij, dobro otopljenog...Ali nisam baš previše sigurna u dijagnozu...

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Prosinac 15, 2008, 11:39:09 prijepodne »
Da li to znaci da se pokusavaju "ukopati u pijesak".To rade zadnja dva dana.Nikada to prije nisu radile.
Prije su plivale po cijelom akvariju,a sada su uglavnom na dnu.

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Prosinac 15, 2008, 11:49:10 prijepodne »
Paculanka uginula.Ostala mi je jos jedna i klinac mi place ko lud.
Idemo u pet centar cim mi netko kaze koji lijek da kupim.Ova jedna je za sada u redu i normalno je zivahna.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Prosinac 15, 2008, 12:01:43 poslijepodne »
nabavi eritromicin (ljudski antibiotik) i doziraj ga kako je ribač rekla! i to pod hitno! u ljekarni ako veliš da je za ribicu, vjerojatno će ti ga prodati!
a ubuduće ribice nemoj kupovati u pet centru, već u viliju, tamo su zdravije! i naravno, prvo čekaj da ova ozdravi...najmanje tjedan dana je liječi, ako se lijek pokaže efikasan...svaki drugi dan ga daješ, a one dane kad ne, mijenjaš 30 - 40 % vode s odstajalom vodom

inače, jako mi je žao ribice...razumijem kako je to... :'(

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Prosinac 15, 2008, 12:14:56 poslijepodne »
Puno hvala! idemo odmah do apoteke.Nisam kupovao kod Vilija mada mi je on frend iz srednje skole jer za sve ostale zivotinje(madjarska vizla,papagaji)kupujem u pet centru jer mi je usput sa posla.Centar u Samoboru mu valjda ima sve isto ko i u Zagrebu?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 15, 2008, 12:25:21 poslijepodne »
Valjda. Životinje puno zdravije! I moliš u ljekarni, pa se smiluju i prodaju ti...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Prosinac 15, 2008, 12:33:15 poslijepodne »
Logićno bi bilo, to je ista ekipa.
Ne znam kako je u Samoboru, ali u NZ imam dobra iskustva!

Javi kako je ribica!

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Prosinac 15, 2008, 12:41:25 poslijepodne »
Idem u apoteku,pa se cujemo.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Prosinac 15, 2008, 12:59:45 poslijepodne »
držimo palce! :up:

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 15, 2008, 13:11:00 poslijepodne »
I da, žao mi je zbog jibe malene... :'(

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Prosinac 16, 2008, 07:50:43 prijepodne »
Riba se izgleda oporavlja.Otisao sam u knjiznicu i posudio nesto literature o akvaristici.Nasao sam lijepo opisanu bolest sa slikama oboljelih riba.Bolest se zove"bolest bijelih tockica" (Ichthyophthirius multifiilis)
U akvarij najcesce dodje preko novih ribica ili zive hrane,ali i preko zivog bilja ako je u postupku uzgoja bilo nehigijenskih postupaka-izgleda preko jedne Cambobe koju sam kupio prije tri tjedna.Preporucili su i hranu visoke hranjive vrijednosti za vrijeme trapije(Kupio).Lijeci se ljudskim lijekovima(medju njima i preporucenim) Hvala.
Evo nadam se da ce nekome ovo pomoci.Idem dalje malo citati da opet ne napravim neku gresku. :up:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #19 u: Prosinac 16, 2008, 09:58:37 prijepodne »
Ako jest ich, onda se on liječi jako uspješno, na početku infekcije baš ciljanim lijekovima za ribice tipa costapura od sere, punktola od JBL-a...uz dodatak soli u vodu (1 žličica na 10 l vode) i povišenje temperature (jako jako postepeno) do 29 - 30 stupnjeva...
Jako je efikasan, vele (nemam iskustva) i medazol (ljudski lijek) koji se dozira 250 mg tableta dobro smrvljena na 40 - 50 l vode svaki drugi ili treći dan uz mijenjanje vode 30-ak posto one dane kad ne daješ lijek...

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Prosinac 16, 2008, 10:18:54 prijepodne »
Uzeo sam medazol,i posto je riba u pomocnom akvariju dajem joj pola tablete (20L).Sutra cu joj mijenjati dio vode (trecinu).Danas je pocela nesto i jesti,i ne skriva se po akvariju.Veci akvarij u kojem su se razboljele sam ispraznio,oprao u kipucoj vodi,pjesak je opran i bas kuha.Biljke sam sve bacio.Danas cu ga staviti na cikliranje do iza nove godine,ali me zanima da li bi bilo dobro vodu prije toga propustiti kroz brita filter?
Ne znam da li on zadrzava i neke minerale koje su potrebne ribama?Biljke cu kupiti danas(u viliju),ali takodjer neznam koliko cesto ih moram dohranjivati(Plantamin)jer nema riba u akvariju?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #21 u: Prosinac 16, 2008, 10:52:18 prijepodne »
Odlično! I, dobro si krenuo! Nadajmo se da će brzo ozdraviti. Pazi, ciklus života parazita je 7 - 10 dana, dakle i liječenje treba toliko trajati, bez obzira hoće li ribici biti bolje.
Dodavaj joj samo vitamine i pazi da što kvalitetnije jede!

S obzirom da je zlatna ribica, nemoj propuštati vodu kroz filter! Bolje da se nauči na "prirodnu" vodu, jedino kad mijenjaš vodu, onda ona treba stajati najbolje 24 sata radi hlapljenja klora.

Biljke svakako dezinficiraj 15-ak minuta u blagoj (samo roza voda) otopini hipermangana...samo nemoj korijen močiti ... i onda dobro isperi i posadi.
Dohranjivanje radiš točno po uputi na gnojivu (mislim da Plantamin ide jednom mjesečno!? - no mi ga u biljni akvarij stavljamo dva puta mjesečno, kod svake izmjene vode), bez obzira na ribice u akvariju.

Sretno ribici!

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 16, 2008, 11:05:15 prijepodne »
I ja ti preporučujem baš medazol za ich...Iz vlastitog iskustva znam da s ovim vodicama koje prodaju za ribice ne treba niti pokušavati. Dobro će to biti. Sretno! :up:

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Prosinac 16, 2008, 11:12:37 prijepodne »
Ok.Filter iskljucen i izvadjen.Malo ce mo ga oprati i po uputi ukljucivati.
Hvala na trudu i odgovorima.
Javim se ako nesto ne bude stimalo!

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Prosinac 16, 2008, 11:14:43 prijepodne »
 :up:

Kupi joj još i vitamine i daj svaki dan dok je bubana.