Srpanj 20, 2025, 22:04:26 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ugljen?  (Posjeta: 1486 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline igggy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Ugljen?
« u: Prosinac 08, 2008, 23:36:56 poslijepodne »
Negdje sam pročitao da nije dobro držati aktivni ugljen u ak.??? Ja ga imam u ex700 već 6mj. Kada mu je vrijeme za zamjenu? Da li ga samo povremeno stavljati?
igggy

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Odg: Ugljen?
« Odgovori #1 u: Prosinac 09, 2008, 00:01:59 prijepodne »
Aktivni ugljen sluzi da pokupi lose stvari iz vode npr.: ako si lijecio ribe, ubacis AC i on ce pokupiti ostatke lijeka. No, ugljen nije selektivan, pa moze pokupiti i neke stvari koje su u vodi korisne kao npr gnojivo.
Dakle, ugljen se stavlja samo kada ima potrebe za time, u suprotonom cak moze imati lose djelovanje.

Sto se tice duljine trajanja..pa ja sam cuo hrpu verzija. Od toga da je aktivan maksimalno nekoliko dana, pa da je aktivan dva tri tjedana, i da mu je mjesec dana vrhunac.
Osobno smatram da mu je maksimum trajanja neki kraci rok, recimo 10tak dana, a ako je u filteru i krace - kroz taj ugljen prodje toliko puno vode da mora doci do zasicenja njegove povrsine i koliko god ona bila velika, zapuniti ce se.

Tvoj ugljen je vec u debeloj penziji i kao aktivni ugljen vise nema nikakve svrhe - no, on sada sluzi kao biofilter tj. njega su nastanile su ga korisne bakterije, pa je u neku ruku dobrodosao jer vrsi biolosku filtraciju vode.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Silver24

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Prosinac 09, 2008, 12:01:36 poslijepodne »
ovako imam jedno pitanjce, što se tiče ak. ugljena...

imam  u aq. bilje i trebalo bi ih tu i tamo malo pognojiti, a vidim da svi govorite da ak. ugljen to pobere na sebe i onda nema efekta. a panjevi znaju pusiti onu svoju žutu boju,a akt. ugljen je pobere, pa me zanima da li može onda biti akt. ugljen u filteru pa ga ostaviti da skupi na sebe bakterije i rijeđe ga mijenjati?
Jetta VR-6
zagreb

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #3 u: Prosinac 09, 2008, 17:35:30 poslijepodne »
Ma cuj, to sto on na sebe skupi bakterije je nevazno, to nije njegova zadaca vec zadaca filter spuzvi, i sa tim se ne treba zamarati..

E sad, gnojenje ili zuta voda..nemam pojma. :D
Panjevi bi kroz neko vrijeme trebali prestati pustati tu boju, pa nakon toga mozes prestati koristiti ugljen.
A doonda mozes jedan tjedan drzati ugljen a drugi pognojiti. :)
Get out and fly!

Offline Silver24

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Prosinac 11, 2008, 22:17:16 poslijepodne »
hvala na odgovoru....

a sada svima pitanje... panjevi koliko dugo puštaju tu svoju žutu boju....čak sam ih kuhao prije nego sam ih stavio u aq????
Jetta VR-6
zagreb

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #5 u: Prosinac 11, 2008, 23:27:40 poslijepodne »
Nemam pojma, ja sam svoje (vinova loza) namakao neko vrijeme u vodi i iskuhavao 4-5 puta i bacao u hladnu vodu. Ti vise nisu plivali..
Get out and fly!