Srpanj 20, 2025, 23:43:45 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Komercijalni uzgoj ribica  (Posjeta: 2200 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jump

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Komercijalni uzgoj ribica
« u: Studeni 05, 2004, 15:34:00 poslijepodne »
Evo pitanja

Dali je isplativo danas u Hrvatskoj poeeti sa uzgojem akvarijskih riba?

Zanima me na koji naain zoo shopovi otkupljuju ribice i po kojoj cijeni.

I dali u Zagrebu i okolici postoje uzgajivaai ukrasnih ribica, pod
pojmom uzgajivaei mislim ljudi koji zara?uju i žive od
uzgoja.

Offline Figaro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #1 u: Studeni 05, 2004, 16:04:00 poslijepodne »

Sliena tema ti je vea pokrenuta u rubrici OSTALO nešto kao uzgoj/prodaja ribica
Šest puta bez vaðenja

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Studeni 05, 2004, 17:12:00 poslijepodne »

- prva toeka- ne znam..na malo - ne ...sa 100 do nekoliko stotina uzgojnih akvarija ,možda, ali gledaj da samo u zg-u imaš oko 10 uvoznika , nekoliko uzgajivaea...mala bara puno krokodila...

-ne znam na koji naein, cijena-prava sitnica

- imaš nekoliko uzgajivaea

Offline DANE

• Punopravni član
    • http://www.akvaristika.com.mk
« Odgovori #3 u: Studeni 08, 2004, 21:12:00 poslijepodne »
Uf... za to su potrebni puno litara vode (pardon puno tone vode), a cena... pa ja se ovde mucim da prodam kribove za 0.3 eura (jos malo pa postaju maticne) do duse ja sam daleko od Zagreba ali treba da je slicno zar ne?

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2004, 21:48:00 poslijepodne »

Gde god da si, ako ne ulozis jednu odredjenu svotu novca od komercionalnog uzgoja nema nista. Evo primera kod mene u Srbijisitnih odgajivaca imas koliko hoces, dok onih pravih mozes nabrojati na prste jedne ruke.

Pod sitne odgajivace smatram ljude koji zele svoj hobi da unovce onoliko koliko je dovoljno da se pokriju troskovi svoga hobija a od neke vecezarade, nema nista.Nije merilo koliko imate akvarijuma da bi ste se smatrali komercionalnim odgajivacem, mozete imatina desetine akvarijumaa da vam to ne znaci da ste to sadapostali.

Isto treba razvrstati uvoznike i uzgajivace, koji se nekada trpaju u isti kos.

Sadace neko zapitati sta je to komercionalniuzgajivacili profi- uzgajivac? Pa evo, iznecu primer jednog takvog odgajivaca u Beogradukoji je ulozio odgajivacnicu (poseban zidaniobjekatoko20 m duzine i neznam koliko sirine ) preko 35 000 evra! Da vam sada ne pricam koliko je tu desetinapolica od ponekoliko tona vode!I pored toga jejos u pripremi izgradnja ogomnih bazena a mozda cak i staklenik za bilje sa hidroponic sistemom. Mislim da je tu ogromna cifra u opticaju a samim tim i profit koji ce iskljucivo dolaziti iz inostranstva jer se samo izvozom riba moze se profitirati . A za toliko veliki posao potrebni su i radnici kao sto ovaj covek ima i koje redovno placa i prijavljuje kao svoje radnike. Toliko veliki posao ne moze jedan covek da postigne da uradi, tu je potrebno dosta vise ljudi.

Zato ako neko zeli da se ozbiljno posveti odgajanju kako bi mu to bila osnovna i jedinadelatnost, potrebno je doooosta novaca i dobar projektant.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #5 u: Studeni 09, 2004, 10:55:00 prijepodne »
Mene strah da kad bi ja imao takav staklenik sa hidroponic sistemom ne bih poceo s uzgojem nekih drugih komercijalno vrlo isplativih biljaka...Ah, ta djeca...
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 10, 2004, 20:30:00 poslijepodne »

Mi smo ovih dana u ozbiljnoj proceduri oko doregistriravanja obrta na uzgoj, pa ti mogu reai iz prve ruke. (I prostor je vea pri kraju s izgradnjom)

Naš divni i sveobuhvatni zakon nema ukrasne ribice razdvojene kao takve, vea se prijavljuje pod klaonice i ribogojilišta, a tad se plaaa 4 000 kn i plaaaš posjet veterinara pri svakom odvozu ribica da ti da potvrdu da se zdrave. Sad aeš se opravdano pitati kaj ja to trabunjam jer su to akv. ribice koje nemaju veze sa onim iz ribnjaka za jelo, a još manje sa stokom iz klaonice, ali nažalost, to tako je. Ako nemaš nikakav obrt, firmu ili sl.... plaaa se i samo pokretanje, pa su tu divni porezi na dohodak i vrlo vjerojatno PDV, Ode ti još oko 55% od svake zarade. + mirovinsko i zdravstvo (cca 1000 kn mjeseeno je minimum, prodao ti 1 ili mali milijun ribica), kom. doprinos za obrtnike...

Ribice kojima je maloprodajna cijena 10 kn se uglavnom prodaju za 5, a on skuplje, koje su oko 100 kn im je velepr. oko 25,30 kn. Grijaei su ti veleprodajni od sere 100 pa na dalje, tu im i nije baš neka ušteda... Ispod 30-ak akv. je glupo i razmišljati, pa ti sada dobro razmisli o svemu. Tržište riba može se naai, ali je nemoguae neku ozbiljnu kolieinu prodati na crno. Tako otkupljuju samo neki duaani i to neznatan broj i za manju cijenu.
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
« Odgovori #7 u: Studeni 10, 2004, 22:32:00 poslijepodne »
Bravo jasmina , vidim vi odlucili da spojite ugodno sa korisnim.Ako uspijete da se izborite sa svom tom papirologijom zelim da vam pozelim uspjeh i da nas izvjestavas(ne o zaradi) o uzgoju.
Oh sto te volim joj