Već neko vrijeme,otkako sam stavio nove ribe,oko godinu dana,svako toliko imam nekoliko gubitaka. Primjećujem da su najprije škrge natečene i ribe ubrzano dišu. Pratim te ribe i primjećujem da imaju končastu bijelu kakicu. Nisu onako živahne kao ostale,ali plivaju. Nakon nekog vremena,nisu zainteresirane za hranu tj. guraju se za nju ali ne jedu. Slijedeća faza je,logično,mršavljenje. Nakon toga nekima se iskrivi kičma u stranu i malo prema dolje odmah nakon leđne peraje. U karanteni takva riba poživi i 10-tak dana,neke i duže i onda mi se smili i moram joj skratit muke uz sve suze moje djece
. Ima li kakvog lijeka?
sve ove simptome koje opisuješ bi se moglo pripisati unutarnjim parazitima...
liječenje od crijevnih parazita ide medazolom (lijek za ljude, kupiš ga u svakoj apoteci uz cendranje da ti treba za ribice), jedna tableta od 250 mg na 50 l vode, dobro se smrvi (u vrećici je stučeš batom za meso) i stavi u vodu, neka djeluje dva dana, treći dan promijeniš 20 - 30 % vode i, s obzirom da je stanje kod tebe očito gadno, daješ novu tabletu....liječenje bi bilo dobro da traje najmanje 7 do 10 dana...
uz medazol stavljaš 1 čajnu žličicu soli bez joda ili sera ectopura na 10 l vode...
liječenje bi bilo dobro, s obzirom na zarazu, provesti u cijelom akvariju (inače sam veliki zagovornik karantene) s time da, ako imaš izdvojiš somiće i čistače svakog tipa! (radi soli) i njih liječiš u karanteni bez soli!
ali, sad počinje ali:
99 % svih bolesti u akvarijima, pametniji ljudi od mene kažu, nastaje od loše ili poremećene vode, što bi značilo da svakako proanaliziraš vodu i vidiš jeli se nešto smrdalo, odnosno, odgovara li ona tvojim ribicama