Kolovoz 16, 2025, 06:24:04 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Doktore,gupiji mi krepivaju...  (Posjeta: 3606 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pole

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Doktore,gupiji mi krepivaju...
« u: Prosinac 02, 2008, 20:14:32 poslijepodne »
Već neko vrijeme,otkako sam stavio nove ribe,oko godinu dana,svako toliko imam nekoliko gubitaka. Primjećujem da su najprije škrge natečene i ribe ubrzano dišu. Pratim te ribe i primjećujem da imaju končastu bijelu kakicu. Nisu onako živahne kao ostale,ali plivaju. Nakon nekog vremena,nisu zainteresirane za hranu tj. guraju se za nju ali ne jedu. Slijedeća faza je,logično,mršavljenje. Nakon toga nekima se iskrivi kičma u stranu i malo prema dolje odmah nakon leđne peraje. U karanteni takva riba poživi i 10-tak dana,neke i duže i onda mi se smili i moram joj skratit muke uz sve suze moje djece :'(. Ima li kakvog lijeka?
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Odg: Doktore,gupiji mi krepivaju...
« Odgovori #1 u: Prosinac 02, 2008, 20:44:47 poslijepodne »
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Pole

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 03, 2008, 14:42:18 poslijepodne »
Ne prepoznajem ništa. Hvala u svakom slučaju.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Prosinac 03, 2008, 15:14:06 poslijepodne »
Već neko vrijeme,otkako sam stavio nove ribe,oko godinu dana,svako toliko imam nekoliko gubitaka. Primjećujem da su najprije škrge natečene i ribe ubrzano dišu. Pratim te ribe i primjećujem da imaju končastu bijelu kakicu. Nisu onako živahne kao ostale,ali plivaju. Nakon nekog vremena,nisu zainteresirane za hranu tj. guraju se za nju ali ne jedu. Slijedeća faza je,logično,mršavljenje. Nakon toga nekima se iskrivi kičma u stranu i malo prema dolje odmah nakon leđne peraje. U karanteni takva riba poživi i 10-tak dana,neke i duže i onda mi se smili i moram joj skratit muke uz sve suze moje djece :'(. Ima li kakvog lijeka?

sve ove simptome koje opisuješ bi se moglo pripisati unutarnjim parazitima...
liječenje od crijevnih parazita ide medazolom (lijek za ljude, kupiš ga u svakoj apoteci uz cendranje da ti treba za ribice), jedna tableta od 250 mg na 50 l vode, dobro se smrvi (u vrećici je stučeš batom za meso) i stavi u vodu, neka djeluje dva dana, treći dan promijeniš 20 - 30 % vode i, s obzirom da je stanje kod tebe očito gadno, daješ novu tabletu....liječenje bi bilo dobro da traje najmanje 7 do 10 dana...
uz medazol stavljaš 1 čajnu žličicu soli bez joda ili sera ectopura na 10 l vode...
liječenje bi bilo dobro, s obzirom na zarazu, provesti u cijelom akvariju (inače sam veliki zagovornik karantene) s time da, ako imaš izdvojiš somiće i čistače svakog tipa! (radi soli) i njih liječiš u karanteni bez soli!

ali, sad počinje ali:
99 % svih bolesti u akvarijima, pametniji ljudi od mene kažu, nastaje od loše ili poremećene vode, što bi značilo da svakako proanaliziraš vodu i vidiš jeli se nešto smrdalo, odnosno, odgovara li ona tvojim ribicama

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #4 u: Prosinac 03, 2008, 15:32:38 poslijepodne »
Pole rekao sam ti da gupiji ne piju ožujsko, cccc
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #5 u: Prosinac 03, 2008, 15:52:10 poslijepodne »
možda je ubacio karlovačko!

Offline Pole

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2008, 16:26:13 poslijepodne »
Dominik i Vorka,molio bih za malo dostojanstva.Sada sam na panu. :D
Medazol je u vodi.Pratim stanje.Jel može sol za perilicu suđa? Kaže na kutiji da je 99.9 % NaCl
Svaki put do sada,kad sam provjeravao,rezultati su bili u granicama dozvoljenog. Nitrati,fosfati,amonijak...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Prosinac 04, 2008, 19:20:50 poslijepodne »
nemoj sol za perilice...onih 1 % je sr**e...čak radije običnu kuhinjsku sol nego to! ;)

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 04, 2008, 19:22:40 poslijepodne »
Običnu kuhinjsku...Nitko nije dokazao da išta u njoj može naštetiti...

Offline amalka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • Udruga RiBA
« Odgovori #9 u: Prosinac 04, 2008, 19:27:37 poslijepodne »
Pole, to se i meni događalo s gupijima. Neonke u istom akvariju nisu obolijevale. Na kraju sam odustala od gupija. Aquatic je čini mi se imao istih problema. Možda im ova naša voda uopće ne odgovara  -? Držim fige da ih ipak uspiješ izliječiti. Da li ti samo gupiji ugibaju ili?
Rijeka

Offline Pole

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 04, 2008, 19:55:42 poslijepodne »
Zanimljivo u cijelom slučaju je da se oni razmnožavaju,ono što bi se reklo,ko gupiji. Kod mene je,koliko to može bit,prirodna selekcija. Nikakve kotilice,odvajanja,mrijestilišta i sl. Odkako su kod mene,samo sam jednom,prije tih godinu dana,kupio tri odrasle ženke i odonda su problemi.

Sa onom soli za perilice sam othranio do odraslog stadija artemiju i njihovo potomstvo,ali neznam da li bi imalo utjecaja na ribe. :dead:.Uglavnom,stavit ću kuhinjsku.

Amalka,ne odustajem od gupija ni pod koju cijenu,to su ribe moje mladosti. :a045k: To su,ono što se veli,prva ljubav...

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 06, 2008, 16:44:44 poslijepodne »
I nemoj! Npr. ja s njima imam samo pozitivna iskustva, nikad, na sreću, nisu bolesni. :D