Kolovoz 02, 2025, 20:34:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pijesak u akvariju  (Posjeta: 5556 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alleszusammen

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
pijesak u akvariju
« u: Prosinac 02, 2008, 12:07:44 poslijepodne »
tema je za teraristiku budući da se radi o crvenouhoj kornjači, al tam nitko ne odgovara pa moram tu :-[

u 300 l akvarij bi kao podlogu stavila pijesak iz bauhausa. međutim, ne znam kako bi to isprala prije stavljanja u akvarij i da li ima problema s čišćenjem podloge. help :)
zg centar

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: pijesak u akvariju
« Odgovori #1 u: Prosinac 02, 2008, 13:50:08 poslijepodne »
pa možeš kroz ono sito koje se koristi za brašno, ili kupiš mrežu za komarce, pa ti sva prljavština ostane na njoj a pjesak prođe... Što se tiće čišćenja podloge, to nemam pojma kak ide kod kornjača, je neznam kakvi su ukakanci  :-[, al kod riba nema većih problema.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 02, 2008, 16:04:32 poslijepodne »
kornjače su prilično veliki :pain30: :D. ma glavno je da se može podloga usisat a da ne usišem i gomilu pijeska. hvala!
zg centar

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 02, 2008, 16:57:15 poslijepodne »
imaš onaj usisavać za podlogu koji radi na pumpu za zrak, a baca odmah vodu natrag u akvarij. S time ja čistim pjesak i za sada nisam imao nikakvih problema

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Prosinac 02, 2008, 20:59:03 poslijepodne »
Mislim da ti to nije baš najsretnije rješenje. Imam RES-icu več 10 godina i istina je da puno onečiščuju. S druge strane moja je uvijek bila dosta uredna i sav izmet potjera u jedan kut tako da joj ostatak akvarija uvijek bude čist. Istina, to je moguče jer ja kao podlogu nisam stavljao ništa baš iz higijenskih razloga. I uz dobar vanjski filter svakih 10-tak dana bi bili dobro pokupiti nečistoču usisavačem i izmjeniti trečinu vode. Pijesak če ti stvarati dodatne probleme jer ne samo da če biti teže usisati nego če i ona kopati po njemu i time mutiti vodu i stalno štopati filter. Velika vjerovatnost je da če ga i jesti što kod pijeska i nije toliki problem jer ga može i izbaciti. Zato preporučaju kornjačama kao podlogu staviti kamenje veče od glave odrasle kornjače da ga ne može progutati. Ipak, to je sve iz estetskih razloga. Uz dovoljno mjesta za plivanje i sunčanje, pravilnu prehranu i temperaturu vode kornjača neče biti nesretna i bez podloge. U svakom slučaju sretno! :up:

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 02, 2008, 21:09:11 poslijepodne »
Eh da! Kvarcni pijesak iz Bauhausa je jako prljav i vreču od 30 kg, što bi ti bilo optimalno, prati češ jako dugo. Boljet če te sve živo, a možeš zaraditi i prehladu. Jedino što se stvarno isplati. Iako, ako se več i odlučiš za pijesak više bih ti preporučio onaj u Gramatu. Nešto je krupnija granulacija i ljepše izgleda tako da ne dobiješ sami mulj. Mislim da je 27kn/30 Kg.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2008, 15:56:30 poslijepodne »
uh...naravno da nisam stigla ovo pročitati prije jučerašnje kupnje. i tako je kupljen superpovoljni pijesak iz bauhausa 40kg/27kn. dušu smo iz njega isprali, išla je prozirna voda, leđa su otišla kvragu. i kad smo napunili vodom akvarij - unutra MULJ :k022: potpuno siva voda, niš se ne vidi, gomila čestica u suspenziji. čekamo 2 sata, možda se slegne. ma kakvi.
i onda je bio izbor: ili svih 160 l vode van, bacanje pijeska i stavljnje šljunka, ili stavit filter u funkciju i pomolit se. izbor je pao na ovo drugo. u filter smo stavili sloj one plave vate, zatim sloj rascufane obične vate(one za skidanje šminke :D), i opet sloj plave. preko noći se voda 95% razbistrila, danas ćemo oprat filter i stavit novu bijelu vatu, mislim da će bit sve ok. :)
zg centar

Offline Silver24

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 05, 2008, 11:23:22 prijepodne »
evo ovako, čitam što pričate o pijesku.....pa me zanima sljedeće....
kupio sam u bauhausu kvarcni pijesak za dječji pješčanik....i stavio bih ga u akvarij.
Da li ga treba prije toga isprati ili ne? Imam vanjski filter, pa mi recite da li će smetati taj pijesak njemu, da li će se više mazati ili štopati?
Hvala
Jetta VR-6
zagreb

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #8 u: Prosinac 05, 2008, 12:05:47 poslijepodne »
Naravno da ga treba isprati...ja sam pijesak ispirao na sljedeći način...u dvorištu sam stavio pijesak u kantu 1/3 i punio sam kantu sa vodom i rukom, štapom ili mlazom vode miješao pijesak u kanti i tako dok sva nečistoća (i one najsitinije čestice pijeska) nije izašla preko ruba kante (voda je neprestano ulazila u kantu), a nakon toga sam stavio u vodu i malo hipermagana i pustio da odstoji 15-tak minuta čisto prevencije/dezinfekcije radi i onda još malo isprao od hipermagana.

Mislim da čak hipermagan i ne treba ali ja sam ga ipak stavio.

Offline Silver24

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 05, 2008, 12:23:16 poslijepodne »
hvala ti na ovome....radim pola akvarija sa podlogom za bilje ,a pola će biti ovaj sitni pijesak.....pa sam zato pitao jeli potrebno kakvo ispiranje....jer s kime sam god pričao svi kažu da taj kvarcni za pješčanike(dječje) nema ničega unutra da je potpuno čist...ali svejedno je dobro ga malo isprati....
Jetta VR-6
zagreb

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Prosinac 05, 2008, 12:38:00 poslijepodne »
samo ti njega isperi...ima on dosta prašine u sebi koja ti definitivno ne treba! :)

Offline Silver24

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 05, 2008, 12:49:41 poslijepodne »
budem, moram prvo osloboditi kante u kojima je zemlja za biljkice.....pa tek onda pijesak....

ovako i onako ide prvo zemlja,biljke,pa onda drugi pijesak za pokrit zemlju,pa tek na drugu stranu kvarcni....
nadam se da ću samo uspjeti u onome što želim
Jetta VR-6
zagreb

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 07, 2008, 18:01:23 poslijepodne »
i kad misliš da si ga dovoljno isprao, isperi još par puta jer ćeš dobit mulj ko i ja. srećom je filter sve pokupio i voda je ssad super :)
zg centar

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 07, 2008, 18:20:40 poslijepodne »
He he! Sve dok kornjača ne odluči složiti interijer po svom ukusu! :D
Šalu na stranu! Našao sam na siteu o kornjačama da im pijesak može izazvati zastoj u probavi ako ga se previše nagutaju što može dovesti do uginuča, a i šteti im sluznici oka.

Offline Silver24

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 08, 2008, 08:44:21 prijepodne »
hvala svima....eto uspio složiti nešto što sam zamišljao.....iskreno nisam previše oduševljen, jer nisam imao takvo nešto u planu....ali eto super.....mulja nema, voda bistra.....stavit ću poslije slike da vidite kako je ispalo.... :)
Jetta VR-6
zagreb