Srpanj 31, 2025, 00:39:05 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Metr. Estherae - je li moguće  (Posjeta: 1280 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline zeljkoc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Metr. Estherae - je li moguće
« u: Prosinac 02, 2008, 09:13:18 prijepodne »
Nedavno mi se izmrijestila Metriaclima Estherae, većina potomstva je bila narančasta osim ove dvije crne ovce koje sam ostavio na promatranju. Postoji i vrlo mala mogućnost da sam ih izvadio mrežicom iz glavnog tanka kao preživjele i pomješao s ovima, ali stvarno se ne sjećam da sam nešto vadio, i jedina riba na koju malo sliče je Kingsizei, ali znam da njihovi malci ovako ne izgledaju, tak da bih isključio tu mogućnost.
Dakle!
U akvariju je jedino narančasti mužjak, tak da mi je neobično kak to da su djeca plava.
Zanima me da li je moguća ta kombinacija, da su roditelji narančasti a muška djeca plava.
Pretpostavlja da je moguće jer ako je narančasta ženka potomak plavog mužjaka, zašto njezin muški potomak ne bi mogao biti plavi.
Volio bih čuti i Vaše mišljenje.

Uglavnom evo slikica!

Roditelji i nakon toga potomci:

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Metr. Estherae - je li moguće
« Odgovori #1 u: Prosinac 02, 2008, 09:28:07 prijepodne »
Alo Željko!!vidim da su kod tebe često neke lude kombinacije :D...e ne mogu ti pomoć...samo da pohvalim tvoje ribe...osebujne su ;)...živio mi!
« Zadnja izmjena: Prosinac 02, 2008, 09:30:36 prijepodne od Ja,Boro »
..imao sam puno riba...al samo je jedna-Ciklid riba!!:)

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #2 u: Prosinac 02, 2008, 11:44:10 prijepodne »
imas mozda u AQ neke Cynotilapie?

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 02, 2008, 13:56:13 poslijepodne »
imas mozda u AQ neke Cynotilapie?

Ma kakvi! Nemam!

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Victoria 350l
« Odgovori #4 u: Prosinac 02, 2008, 14:07:36 poslijepodne »
e ovako ako je mužjak plavi a ženka narančasta omjer je 9:3:3:1 s tim da će većina biti plavi neplodni potomci a onih 3:3 će biti plodni narančasti a onaj :1 će biti plodni narančasti koji će nositi recesivni plavi gen.
dalje ta narančasta plodna :1 ženka sa recesivnim genom opet ima jedne šanse za izmrijestiti omjer svojih roditelja samo ako je i mužjak kojeg imaš isti taj :1 plodni narančasti potomak s recesivnim plavim genom...
znači oni bi ti u principu izmrijestili 9 normalnih Metriaclima Estherae 3+3 plavih i jednog normalnog ne plodnog...
također je moguće da je cijaber-gen (gen za plavi pigment u zoo svijetu) vezan na muškom kromosomu pa su tako samo muški potomci plavi... ali to onda ne objašnjava odakle ženki isto plavi gen... jer je plavi gen recesivan što vidiš po tome što ti je mužjak narančast...
eto nadam se da nisam previše zakomplicirao... (vidiš kako je nama studošima kad učimo za genetiku)

pozz by nerd :D
Aurelia Colonia Cibalae - dom Viktorijanaca

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #5 u: Prosinac 02, 2008, 14:33:39 poslijepodne »
Kaj još imaš od riba u tom akvariju.
Ja sam imao situaciju da je ženka Gershakei pobrala u usta sa svojim malcima Kingsizeije, tak kad sam ih izvadil iz usta i stavil u kotilicu čuđenju nije bilo kraja, možda si imal još nečiji mrijest u akvariju.
Također sam imao situaciju da je pola malaca M.Estherae bilo tamnog pigmenta, uostalom svašta je moguče u akvariju jer se nekad skrižaju malawci pa nastane neki novi hibrid koji u prirodi ne bi nastao. :roll:
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 02, 2008, 14:38:26 poslijepodne »
Kaj još imaš od riba u tom akvariju.
Ja sam imao situaciju da je ženka Gershakei pobrala u usta sa svojim malcima Kingsizeije, tak kad sam ih izvadil iz usta i stavil u kotilicu čuđenju nije bilo kraja, možda si imal još nečiji mrijest u akvariju.
Također sam imao situaciju da je pola malaca M.Estherae bilo tamnog pigmenta, uostalom svašta je moguče u akvariju jer se nekad skrižaju malawci pa nastane neki novi hibrid koji u prirodi ne bi nastao. :roll:

:doh: kako se ja toga nisam sjetio

:icon_eyes: to je estherae, u to nema sumnje, a evo plisani je sve fino pojasnio

Offline MI 2

• ex: snorky
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • uz Dubrovacku postojala je jos jedino Labinska rep
« Odgovori #7 u: Prosinac 02, 2008, 15:42:08 poslijepodne »
ej zeljko-c bok.ako ti je taj muzjak onaj sto sam ti ja poslao onda se ne moras nista cuditi.tu lozu sto ja imam sam dobio tako sto sam krizao plavog muzjaka sa narancastom zenkom i onda sam dobio sve narancaste malce ali su neki muzjaci imali plavi preljev po rubovima ljuski.meni to uopce nije cudno jer sam jednom u mrijestu dobio bijelu ribu sa ljubicastim prugama.inace je bijela ali kad se cmari curama dobije te ljubicaste pruge.to je potomak narancastog muzjaka i neke smeckasto-plavkaste zenke koja je nazalost rip. :(
if art is a crime my God forgive me

Offline likota

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #8 u: Prosinac 02, 2008, 19:59:03 poslijepodne »
e ovako ako je mužjak plavi a ženka narančasta omjer je 9:3:3:1 s tim da će većina biti plavi neplodni potomci a onih 3:3 će biti plodni narančasti a onaj :1 će biti plodni narančasti koji će nositi recesivni plavi gen.
dalje ta narančasta plodna :1 ženka sa recesivnim genom opet ima jedne šanse za izmrijestiti omjer svojih roditelja samo ako je i mužjak kojeg imaš isti taj :1 plodni narančasti potomak s recesivnim plavim genom...
znači oni bi ti u principu izmrijestili 9 normalnih Metriaclima Estherae 3+3 plavih i jednog normalnog ne plodnog...
također je moguće da je cijaber-gen (gen za plavi pigment u zoo svijetu) vezan na muškom kromosomu pa su tako samo muški potomci plavi... ali to onda ne objašnjava odakle ženki isto plavi gen... jer je plavi gen recesivan što vidiš po tome što ti je mužjak narančast...
eto nadam se da nisam previše zakomplicirao... (vidiš kako je nama studošima kad učimo za genetiku)

pozz by nerd :D

Ovo je jako zanimljivo, al daj malo za nas koji ne učimo genetiku još pojasni detaljnije gornje, ako imaš volje.

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Victoria 350l
« Odgovori #9 u: Prosinac 02, 2008, 22:31:34 poslijepodne »
recimo da narančasti mužjak ima dominantni gen za narančastu i recesivni gen za plavu... ti geni čine par, odn alele za obojanost. Do izražaja dolazi alel koji je dominantan... Znači narančasti. Kod ženke je recimo isti takav slučaj... Ali u spolnim stanicama, žnači u jajetu i onom spermiju koji je oplodio aje se nalazi samo pola gena... Tako da postoji mogučnost da se jaje sa recesivnim plavim genom oplodi sa spermijem koji također nosi recesivni plavi gen... i za to je omjer 1, najmanja mogučnost...
jasnije..?
evo, onaj tko ima plave oči ima samo gene za plave oči jer je to recesivno... i ako ti žena ima smeđe oči a ima dva dominantna gena za smeđe oči nikako ne možeš napraviti dijete sa plavim očima... ali ako žena ima jedan gen za smeđe a jedan za plave oči onda imaš 50% šanse za plavooko dijete....
eto... :D
Aurelia Colonia Cibalae - dom Viktorijanaca

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 02, 2008, 23:22:51 poslijepodne »
ej zeljko-c bok.ako ti je taj muzjak onaj sto sam ti ja poslao onda se ne moras nista cuditi.tu lozu sto ja imam sam dobio tako sto sam krizao plavog muzjaka sa narancastom zenkom i onda sam dobio sve narancaste malce ali su neki muzjaci imali plavi preljev po rubovima ljuski.meni to uopce nije cudno jer sam jednom u mrijestu dobio bijelu ribu sa ljubicastim prugama.inace je bijela ali kad se cmari curama dobije te ljubicaste pruge.to je potomak narancastog muzjaka i neke smeckasto-plavkaste zenke koja je nazalost rip. :(

Jok, ovo mi je jedan stari muzjak!