Srpanj 22, 2025, 23:20:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Lampe  (Posjeta: 2601 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tata

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Lampe
« u: Studeni 16, 2008, 21:39:40 poslijepodne »
 :) sve me zanima tako i svjetlo u akvariju. Želim imati ciklidni akvarij i to ribe iz Afrike. Prijatelj mi ima veliki akv. 450L i u njemu se svjetla gase u osam navečer i pali se moonlight ili kako se to već zove. Sve krasno izgleda. Ali on mi kaže ako ti je akvarij na svijetlom mjestu da i nije potrebno pošto nema biljaka. Ne znam ni sam, čitao sam priručnik za početnike i u njemu stoji da trebam odrediti dan i noć, moje pitanje je zašto moraju biti upaljene lampe po danu kada se razlika jako malo primjećuje koliko sam vidio kod drugih akv. i mogu li biti upaljena cijelu noć radi vizualnog efekta? Stvarno ne želim mučiti ribe.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Lampe
« Odgovori #1 u: Studeni 17, 2008, 00:40:37 prijepodne »
pa i ribe spavaju ;)

zato je preporucljivo imati u AQ dan/noc...

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Studeni 17, 2008, 10:34:31 prijepodne »
:) sve me zanima tako i svjetlo u akvariju. Želim imati ciklidni akvarij i to ribe iz Afrike. Prijatelj mi ima veliki akv. 450L i u njemu se svjetla gase u osam navečer i pali se moonlight ili kako se to već zove. Sve krasno izgleda. Ali on mi kaže ako ti je akvarij na svijetlom mjestu da i nije potrebno pošto nema biljaka. Ne znam ni sam, čitao sam priručnik za početnike i u njemu stoji da trebam odrediti dan i noć, moje pitanje je zašto moraju biti upaljene lampe po danu kada se razlika jako malo primjećuje koliko sam vidio kod drugih akv. i mogu li biti upaljena cijelu noć radi vizualnog efekta? Stvarno ne želim mučiti ribe.

Sada ak ti je akvarij na nekom osuncanom mjestu (pa zato ne vidis razliku) onda bus imo algi ko salate  :devil: a inace ako nije, tesko da je razlika bas tako mala, meni i po danu moje cudo dobrano osvjetli sobu  :)
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Tata

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 17, 2008, 11:58:25 prijepodne »
 :)ne, akvarij neću držati uz prozor, ok, znači noć može početi u 8 navečer i trajati 12 sati, jel to u redu? A super mi izgleda moonlight, jel to šminka ili igra neku ulogu i kolika je cijena takvih lampica ako netko zna? :) :) :)

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 17, 2008, 12:34:42 poslijepodne »
Može tako, ali radje stavi da ti "noć" počinje malo kasnije oko 22-23 kada i ti ideš spavati tako da možeš navečer uživati u akvariju, a ne da ti se svjetla u njemu ugase u 20... ;)
U svojoj najosnovnijoj ulogi moonlight je šminka, cijena gotovih modula je obično vrlo visika, ali možeš ga i sam napraviti od kakvih LEDica, lampica... ima nekoliko primjera u podforumu Uradi sam ;)
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Tata

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Studeni 17, 2008, 12:52:01 poslijepodne »
 :) zahvaljujem,  a što sa simulatorom struje, onaj motorčić sa propelerom kao pumpa za protok, je li to potrebno za ciklidni akvarij, frend koji ga ima u svom akv. kaže da je potreban jer simulira prirodne uvijete vode kojima žive malawi, pa ja sam čitao na netu da je Malawi jezero, voda stajačica bez struja. Za ostale ciklide kojižive na brzacima i u rijekama to razumijem.

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #6 u: Studeni 18, 2008, 23:55:21 poslijepodne »
bez struja???  itekako ima struja. pa najljepše obojane vrste malawaca su pronađene oko jednog otoka oko kojeg su najjače struje.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #7 u: Studeni 19, 2008, 02:27:39 prijepodne »
najljepše obojane vrste malawaca su pronađene oko jednog otoka oko kojeg su najjače struje.
a koji je to otok ?   :diablolol:

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #8 u: Studeni 19, 2008, 07:53:53 prijepodne »
:) zahvaljujem,  a što sa simulatorom struje, onaj motorčić sa propelerom kao pumpa za protok, je li to potrebno za ciklidni akvarij, frend koji ga ima u svom akv. kaže da je potreban jer simulira prirodne uvijete vode kojima žive malawi, pa ja sam čitao na netu da je Malawi jezero, voda stajačica bez struja. Za ostale ciklide kojižive na brzacima i u rijekama to razumijem.
Joj prijatelju pa nije to bajer ili neko jezero kao kod nas hehe,pogledaj na karti kolika su to jezera pa usporedi reda radi sa Jadranskim morem 8)

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #9 u: Studeni 19, 2008, 13:04:46 poslijepodne »
Može tako, ali radje stavi da ti "noć" počinje malo kasnije oko 22-23 kada i ti ideš spavati tako da možeš navečer uživati u akvariju, a ne da ti se svjetla u njemu ugase u 20... ;)
U svojoj najosnovnijoj ulogi moonlight je šminka, cijena gotovih modula je obično vrlo visika, ali možeš ga i sam napraviti od kakvih LEDica, lampica... ima nekoliko primjera u podforumu Uradi sam ;)

Baš tako! :)

Meni se recimo u morskom prvo svijetlo pali tek u podne :), a zadnje gasi oko 23h. U isto vrijeme se  pali moonlight i on gori do nekih 2-3 h ujutro. U morskoj taj moonlight ima svrhu i namjenu.  Ricordea sp., Rhodactis sp., Discoma sp. .. i tako uglavnom softy koralji uz pomoć tog svijetla vrše neke kemijske procese tipa fotosinteze i time si stavraju odnosno pripomažu intenzitetu svojih boja.... to je rečeno ukratko :)... No bilo kako bilo... kad on gori, akvarij izgleda predivno, pomalo mistično i tajanstveno.

Isti taj moonlight se može kupiti kao gotov proizvod u npr. Chipoteci ili bilo kojem dučanu koji ima auto opremu. Ja sam kupio u chipoteci .. prije godinu dana plave LED žmigavce. Krcko i ja smo uzeli po jedan. Uglavnom ti žmigavci ne koštaju puno, u svome su kučištu i rade na 12V.

https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti