Kolovoz 09, 2025, 09:22:42 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Jedna ideja i puno pitanja  (Posjeta: 1112 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ozoman988

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Jedna ideja i puno pitanja
« u: Studeni 10, 2008, 21:36:03 poslijepodne »
Naime imam sljedeci plan - sloziti baki za Bozic (dobro, vjerojatno i ranije ako sve uspijem naci, ali to je prigoda :D ) jedan akvarij od 35-40L, nista preveliko. Dakle, plan je bio kupiti staklo, bez poklopca, filter i grijac imam koji mi stoje, tako da to nije trosak, a za rasvjetu sam planirao ovo, sto je ujedno i moje pitanje.

Naime, vidim da se za jeftinu lovu moze u ducanu kupiti ona stolna lampa (nekih 40-60kn). Na njima pise da ide max 40W, na drugoj 60W. Moje je pitanje ovo: Da li se u takve stolne lampe moze staviti stedna zarulja i zanima me od koliko watta bi mogla ici unutra takva stedna zarulja da odgovara ovom njihovom propisu od max 40/60W??

I naravno, da li je to uopce pametno napraviti odnosno hoce li rasvjeta biti takva adekvatna za neko vise manje nezahtjevno bilje tipa crypte, limun, anubias?

I planiram joj staviti gupy-e unutra posto su joj se u pet shopu najvise svidjeli pa me zanima koja kombinacija i broj bi bio povoljan za tih 35-40L?

Vodu bi ubacio iz svojeg sadasnjeg, ubacio jos pokoje brzorastuce tipa cabomba (vec mi je zauzela dobar dio akvarija, trebat ce to uskoro prorjediti), filter mi radi u mom velkom akvariju (a sta sam pametan, unaprijed sam ga ubacio da se stvore bakterije :D ).
Zivi mi na 5min hodanja tako da cu kao i do sada ici svaki tjedan 2 puta do nje da odrzavam akvarij i da ribice budu sretne.

Molim sve prijedloge, komentare, upozorenja da mi odma kazete, bolje prije nego pocnem to raditi, dok jos imam vremena. Ako mislite da ovo nije dobar nacin, pls predlozite drugi, stvarno bi ovo volio napraviti pogotovo sto je njen tata bio prof. biologije i imao je akvarij tada kada jos nije prakticki bilo ni stuje, znam da bi ju to jako razveselilo  :)

Evo na kraju jedan apel svima onima koji imaju tako visak opreme i malo slobodnog vremena neka odvoje ako imaju 200-300kn (neka obitelj skupi, stvarno nije puno) i napravite (ako nista barem pokusajte kao ja sada  :D ) nesto slicno, budete razveselili bake i djedove, vjerujem da ce im to biti lijepi poklon za Bozic, a mozda za uzvrat dobijete i kolaca finih  :drool:  :) (ja se nadam da ce biti makovnjace, mljac). Eto toliko do mene  :)
« Zadnja izmjena: Studeni 10, 2008, 21:54:10 poslijepodne od Ozoman988 »
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Mladen

• Punopravni član
  • Dob: 55
Odg: Jedna ideja i puno pitanja
« Odgovori #1 u: Studeni 10, 2008, 22:42:00 poslijepodne »
Ideja čista desetka. I provedbeni plan izgleda dobro.
Na tim lampicama je ograničenje wataže zbog grijanja klasičnih žarulja, dakle štednjaču staviš kakva ti paše. Izbor bilja i riba mislim da je ok, jedino bi ti kabomba mogla brzo popiti živce, jer ako joj usfali svjetla, postaje izdužena i gubi lišće.
TuroPolje - nekad More

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 10, 2008, 22:50:35 poslijepodne »
Ideja čista desetka. I provedbeni plan izgleda dobro.
Na tim lampicama je ograničenje wataže zbog grijanja klasičnih žarulja, dakle štednjaču staviš kakva ti paše. Izbor bilja i riba mislim da je ok, jedino bi ti kabomba mogla brzo popiti živce, jer ako joj usfali svjetla, postaje izdužena i gubi lišće.

ma to za pocetak, da se malo akvarij ipak zaciklira, necu stavljati svu svoju vodu, vjerojatno nekih 50-60%, a kasnije ju lako poklonim  ;D trenutno mi u rio 125 bez dodatne rasvjete, samo reflektori, buja, ima gusto zeleno lisce, prekrasna je  :)
« Zadnja izmjena: Studeni 10, 2008, 23:04:20 poslijepodne od Ozoman988 »
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 12, 2008, 13:03:51 poslijepodne »
ja sam u baumaxu u osijeku nasao stolnu lampu koja mi super odgovara (visoka je barem 50cm, dok je vecina stolnih lampi jako niska) u koju idu klasicne stedne zarulje (dobijes od 20w) i za moj kozicnjak od 30 litara se pokazala super!

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #4 u: Studeni 17, 2008, 19:57:44 poslijepodne »
znaci sa stednom zaruljom moze ipak,odgovara li bilju i kako je s algama?
sto se tice,filtracije mozes napravit i pregradni filter od plexiglasa,a kupis manju protocnu pumpu,ima neka od 25kn u bauhausu,danas procito u postu.mislim da je to kiklop26 napiso,znam jer je i mene zanimala ta jeftina
koliko bi uopce doslo to samo staklo,tj tih 35l?
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 17, 2008, 23:38:05 poslijepodne »
Gotovo u  :-X centru je oko 110kn (nekih 40L). Ja sam se odlucil za jedan peterokut, manji, nekih 27L, skroz je super, evo trenutno je cikliranje baki u pogonu, pocupal sam bilja iz svog akvarija, ma bit ce super... Svu vodu je dobil od mog akvarija tako da cikliranje nece predugo trajati al cisto reda radi nek bude 14 dana. Filter je isto tako vec u pogonu kojih 2mjeseca
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 18, 2008, 00:35:21 prijepodne »
kod mene u 10 litara imam zemlju za cvijeće, šljunak, bilja dosta, i lampu sa štednom od 25W. raste sve kao blesavo, sa DIY CO2 perla sve u 16.

što bi značilo: bit ćeš ok sa stolnom lampom i štednom!  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr