Kolovoz 06, 2025, 21:08:33 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Umiru ribice...  (Posjeta: 1148 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline beda007

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Umiru ribice...
« u: Studeni 07, 2008, 14:00:09 poslijepodne »
Bok svima!

Imam akvarij oko 1.5 mjeseca. Prošao je cikliranje i ima 450 litara.
Uglavnom, prije 5 dana sam prvi put mjenjao vodu. Izabacio sam 30% vode
i stavio novih 30%. Nakon 2 dana umrla su 2 gupya a jučer još 3. Ostala 4 su živa.
Dan prije nego sam mjenjao vodu, kupio sam slona koji je nakon što sam ga stavio u vodu
umro nakon 10 sati. Koji su razlozi?

Napominjem, da sam vodu mjenjao dirketno crijevom iz slavine (poslije mi je rečeno
da je bolje vodu staviti u kante pa onda nakon dan dva u akvarij). Nakon što sam stavio vodu
ulio sam onaj Biotopol i nakon sat vremena ono za ubijanje nitrata.

Vodu sam išao mjenjati jer akvarij izgleda kao da je pun milijon malih bijelih mrvica koje se
ni nakon promjene vode nije nista promjenilo

Pomagajte! :)
Hvala!

Pozdrav

Beda

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Umiru ribice...
« Odgovori #1 u: Studeni 07, 2008, 14:30:59 poslijepodne »
beda, dobro nam došao, iako lošim povodom!
bojim se da si sve zeznuo stavljanjem nepripremljene vode .... jer, pipovača je prepuna klora koji stajanjem ishlapi ... a klor je potencijalni ubojica riba, pogotovo ako su malo manjeg imuniteta...
dakle, od sada, paziti i to jako
jer,imaš veliki akvarij i ako si promijenio 30%, to je strašno puno vode...i na žalost, jako puno klora!

te male bijele mrvice su ti vjerojatno infuzorij, no njega bi trebale popapati ribice i riješiti te toga...
ali, daj probaj poslikati, pa da bolje pogledamo - slika govori više nego tisuću riječi!

da, i vodu je dobro mijenjati svaka dva tjedna do 20% (pripremljenom) ili tjedno 10%, kako ti više odgovara...

da, ne znam koja je ribica slon, no vjerojatno je uginuo od stresa - svaka ribica treba vrijeme karantene za prilagodbu novoj okolini...mali akvarij i boravak u njemu 10 - 15 dana...u kojeg postepeno dodaješ vodu iz akvarija...i kad ustanoviš da je ribica zdrava i da je skoro sva voda iz akvarija u karanteni, onda je prebacuješ u glavni akvarij

ubuduće, puno više sreće!
prouči vodič za početnike na našoj početnoj stranici!

Offline beda007

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 12, 2008, 20:01:14 poslijepodne »
Pozdrav!

Nisam stigao prije odgovoriti.
Situacija je ista kao i prije. Šaljem slike da vidite o čemu se radi.
Sumljam da je infuzorij. Sada je pitanje kako da ga riješim.
Počitao sam ono da akvrij stavim u mrak. To sam napravio i imam upaljeno UV lampu
cijelo vrijeme. Prošo je tako jedan dan i nema nikakve promjene. Nisam ni hranio ribe od onda.

Osim pitanja kako da se riješ infuzorija, zanima me kak on nastaje?

Od kemikalija koje stavljam u akvarij su Ferropol (one kapi za gnojenje biljaka, stavljao svaki dan par kapi),
onda tu i tamo sam stavio Denitrol (ono za micanje nitrata iz vode) i onaj neki tekuči carbon (tu i tamo koja kap - to je kao tekuči CO2).
Kad sam mjenjao dio vode stavio sam Bitopol.

Hvala unaprijed svima!!!!

Marko

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Studeni 12, 2008, 20:22:54 poslijepodne »
koliko znam, infuzorij se rješava jedino zamračenjem 2 - 3 - 4 dana, ali potpunim (dakle, deka preko akvarija!) i jako slabim hranjenjem ribica tijekom tog razdoblja, da ih se "natjera" da ga pojedu...
ako to ne funkcionira (a funkcionira u najvećem broju slučajeva) onda ide radikalna izmjena vode, kroz par dana, s dobro pripremljenom vodom (odstajalom!)...

postoji neki recept s hipermanganom, no ne bih se time igrala dok su ribice nutra...dakle, neću ti ga reći!  :devil:

e, sad što je to...to su ti mikroskopski organizmi koji se razvijaju kod akvarija s viškom svjetla, nezrelom vodom, ako u podlozi ima "zametaka"...

UV lampa bi kakti to trebala riješiti, ali koliko znam, baš i ne rješava, i nemoj je imati tako dugo upaljenu - potamanit će ti i dobre bakterije! dakle,sad odmah dodaj u vodu nešto dobrih bakterija - da nadomjestiš ako su uginule...

da i možeš te dane kad je akvač u mraku, staviti aktivni ugljen u filter!