Srpanj 27, 2025, 15:22:50 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: potrošnja struje  (Posjeta: 6847 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tata

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
potrošnja struje
« u: Studeni 03, 2008, 22:30:31 poslijepodne »
Pozdrav svim forumašima.

Dakle, prije nekih desetak godina imao sam akvarij cca 50,60L te u njemu držao jednog teleskopa, pajčulanku mislim da se tako zove, jednu malu zlatnu i bijelog karasa koji je toliko naraso da sam ga morao pustiti u meni najbliži Maksimir,a ostale sam spasio tako da sam ih poklonio. Sve je trajalo oko godinu dana, totalno nehumano i neprofesionalno, voda kao bara, stalno čenđaj, hrana svaki put od drugog proizvođača, filter najeftiniji i tako redom. No dobro, sada razmišljam o pravom akvariju i meni zgodnim ciklidima jer na poslu imam dosta vremena pa malo pomalo na netu zavirim u svijet akvaristike. E sada da krenemo na stvar, akvarij cca 250L troši više nego moja pneumatska bušilica, znači godišnje do 150/160 kuna više, dovoljno da uđem u skuplju tarifu. Kako to da kod nas nema ili možda ima a ja ne znam opreme za akvarij koja radi na 12 ili na 24 V kada je to danas itekako moguće? Ima li tko kavih saznanja o tome? Pozdrav.

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: potrošnja struje
« Odgovori #1 u: Studeni 03, 2008, 22:43:23 poslijepodne »
Hm, zanimljivo pitanje  :huh: kad bi netko znao bilo bi super. Ovo cu pratiti...  :up:
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Tata

• Novi član
  • *
potrošnja struje
« Odgovori #2 u: Studeni 03, 2008, 23:35:08 poslijepodne »
Evo saznao sam pa ako nekoga zanima, u Zagrebu tvrtka EL-GRI D.O.O proizvodi, uvozi i prodaje sve vrste grijača pa i za akvarije i to KANTHAL grijače one klasične te super štedne na 24V ali i pet puta skuplje, što se tiče filtera npr. TetraTec vanjski 500 l/h na 24V, košta 265 eura i to u Sloveniji, ima na tetrinim stranicama, eto toliko

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • Spol: Ženski  
  • big mama
« Odgovori #3 u: Studeni 07, 2008, 12:58:33 poslijepodne »
hmmmm... tak sam si i imslila da će biti... :punch:
kad staviš računicu na papir s takvim filterima dođeš nakon 10ak g tek na pozitivnu nulu,a pitanje hoće li toliko i raditi....
jer onda i kad dođe do toga da štediš,već imaš 10g staru kantu... :clown:
a ko zna kakvih će biti tada... -?
možda solarnih... :D :D
3 pekmeze,5 akvarija, 1 vrtna fontana...i....MM-SKM

:heart:

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2008, 20:54:56 poslijepodne »
Pozdrav svim forumašima.

Dakle, prije nekih desetak godina imao sam akvarij cca 50,60L te u njemu držao jednog teleskopa, pajčulanku mislim da se tako zove, jednu malu zlatnu i bijelog karasa koji je toliko naraso da sam ga morao pustiti u meni najbliži Maksimir,a ostale sam spasio tako da sam ih poklonio. Sve je trajalo oko godinu dana, totalno nehumano i neprofesionalno, voda kao bara, stalno čenđaj, hrana svaki put od drugog proizvođača, filter najeftiniji i tako redom. No dobro, sada razmišljam o pravom akvariju i meni zgodnim ciklidima jer na poslu imam dosta vremena pa malo pomalo na netu zavirim u svijet akvaristike. E sada da krenemo na stvar, akvarij cca 250L troši više nego moja pneumatska bušilica, znači godišnje do 150/160 kuna više, dovoljno da uđem u skuplju tarifu. Kako to da kod nas nema ili možda ima a ja ne znam opreme za akvarij koja radi na 12 ili na 24 V kada je to danas itekako moguće? Ima li tko kavih saznanja o tome? Pozdrav.

kakve veze ima jel na 120, 220, 12 ili 24 V?? pitanje je koliko uređaj troši- znači rad- W! lampe puno troše, filter radi u prosjek na 9-12 watta.
ribar

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #5 u: Studeni 10, 2008, 22:42:38 poslijepodne »
a opet ne trose tako puno.mislim pored svih troskova u akvaristici,200kn je nazalost malo.a i oprema power saver nazovimo je tako kako vidim dosta skupa
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Brka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #6 u: Studeni 13, 2008, 08:03:04 prijepodne »
Ja sam baš ovih dana izživciran prevelikim računom za struju (otkrio sam glavnog potrošača koji nema veze s akvaristikom) napravio izračun koliko troši mjesečno moj akvarij od 110 litara (bez grijača jer je teško izračunati njegov rad).
Ispada da filter (13 W) potroši 5,57 kuna, a rasvjeta (72 W) 19,44 kuna bez PDV-a.
Ako smeta link, neka ga obrišu moderatori.
http://www.aquasvijet.com/smf/index.php/topic,6204.0.html
Drugi, mali akvarij od 33 litre koji ima filter koji troši 5 W i rasvjetu od 11 W troši mjesečno 2 kune (filter) i 3 kune za rasvjetu. Što je vrlo malo.
Godišnje se to popne na nekih 200-300 kuna što opet nije puno s obzirom da nam TV troši 200 W/h. A da ne pričamo o perilicama (oko 2000 W/h), kompu (napajanje od najmanje 300W) i ostalim tehnikalijama što imamo po kućama.
Nitko ne kaže da je akvaristika jeftin sport.
BILJE,OSIJEK