Srpanj 23, 2025, 21:37:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Eešanje i ubrzano disanje botie?  (Posjeta: 2074 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mmart125

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Eešanje i ubrzano disanje botie?
« u: Listopad 25, 2004, 19:14:00 poslijepodne »

Bok.

Primjetila sam da botia ubrzano diše, manje jede, eeše se o listove biljaka i nije više živahna kao prije. Ostale ribice tako?er se eešu oko listova biljaka. Na ribama nema nikakvih znakova: rana, toekica, promjena boje i drugo....

Da li da ubacim neki lijek? Teško da bih mogla uhvatiti botiu i staviti u karantenu, a da ne poremetim cijeli akvarij.

skalar

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Studeni 17, 2004, 13:47:00 poslijepodne »
kakva ti je situacija s ribama, jesu se izvukle??????
Vraćam se odmah - Godot

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #2 u: Studeni 17, 2004, 14:44:00 poslijepodne »
Ovako evo ti LINK pa ti vidi kako si možeš pomoai.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline mmart125

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 18, 2004, 18:06:00 poslijepodne »

Konaeno neki odgovor...........

Evo ovako. Katastrofa... Do?em jednog dana kuai i vidim da mi u akvariju fali prilieno vode. Uhvatila me panika. Sve sam ispraznila, dobro isprala šljunak, drva, biljke i ponovno vratila nazad. Akvarij ne pušta, a kuda je voda izlazila nemam pojma.

Botia se oporavila, barem za sada. Možda je trebalo samo generalno eišaenje, nemam pojma. Teško je eistiti šljunak, a da ne napraviš kaos u akvariju. Zato ja samo svake nedjelje mjenjam 1/3 vode pa šta bude.

Ukratko, možda je trebalo samo generalno eišaenje???????????
skalar

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 19, 2004, 00:30:00 prijepodne »

ovo sa akvarijem je baš eudno i u svakom slueaju alarmantno ... prati malo situaciju da ne bi bilo .

inaee ne trebaš mijenjati 1/3 vode svaki tjedan... dovoljno je tjedno promijeniti 20% (i više nego dovoljno)....

šta sve imaš od riba i biljau akvariju i kolko akvarij ima litara??? kakva ti je podloga???
Vraćam se odmah - Godot

Offline mmart125

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 19, 2004, 17:49:00 poslijepodne »

Evo ovako.

Od riba imam: dva skalara, dvije male botie makaranke, 2 disko ribe, 2 šverta, 1 veliferu, 1 amonjera, 2 ancitrusa, 2 neonke, 1 soma (onaj što pliva naopako) i sve to u 80 l akvariju.

Od bilja imam criptocorine 2 vrste, anubias nana, dugaeku tanku travu, limun i jednu biljku koja izgleda kao radia i koja je trebala biti niska, a meni je zauzela cijeli akvarij i popela se sve do vrha.

U poeektu sam mjenjala manje vode,ali su mi preporueili da mjenjam više i eešae.

Podloga je šljunak 1-3 mm. Biljke su mi oeerupali skalari i slabo mi rastu.

Eto to je sve.

skalar

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
« Odgovori #6 u: Studeni 19, 2004, 18:11:00 poslijepodne »

Mislim da treba biti obazriv u ovome slucaju sa botijom (verovatno macracantha) !

Ove botije su veoma osetljive na promenu vode a narocito prilikom kupovine i transporta do nasih akvarijuma. Moje licno iskustvo je prilicno skupo placeno sa njima. Bele tacke (Ichthyophthirius multifilis) skoro dasu nezaobilazane za ove ribe prilikom transporta. Ova riba je prilicno plasljiva i stresna ,zato je cesto i napadaju paraziti a cini mise ponajvise ovaj. Medjutim postoji jos jedan parazitpo imenu vrlo malo poznat a po simptomima kao sto je karakteristicno cesanje riba, i te kako poznat. Radi se o Trichodina-iDa ne bih pisao o ovome parazitu kako, sta i sl...evo linka

Offline mmart125

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 19, 2004, 18:39:00 poslijepodne »

Zahvaljujem Fauni....

To bi moglo biti upravo to. Jer kada sam bila prisiljena napraviti brzinsku generalku, od tada se botia i ostale ribe manje eešu i izgledaju i ponašaju se normalno.

Kod mene je problem što je akvarij mali i ima dosta toga u njemu tako da ga ne mogu eistiti sa usisavaeem jer onda napravim kaos, zato i mjenjam sedmieno 1/3 vode.
skalar

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 19, 2004, 19:00:00 poslijepodne »

e da, prenatrpanost može biti veliki problem za ribe u akvariju, pogotovo za one plašljive.... zbog stresa a ondaboleštine caruju pogotovo ako je kvaliteta vode loša...

inaee botije macrachante je preporueljivo držati u grupama..... minimalno 4-5 a to zahtjeva akvarij minimalno 150litara........ narastu dostavelike.... u grupi se osjeaaju najsigurnije, naravno, treba im osigurati mjesta za skrivanje......
Vraćam se odmah - Godot

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Studeni 20, 2004, 10:07:00 prijepodne »

80 litraš je premali uopae za držanje makrakanti... zato su pod stalnim stresom i pobolijevaju... vjerojatno su i prestale rasti... ako ih relativno skoro ne preseliš u nešto veae, bojim se da neae dugo izdržati.

Kritika za "disko ribe"... radi se o umjetno obojanim ribama, kojim se inekcijom uštrcava boja pod kožu, nakon eega dobar dio ugiba.Stoga ih ekipa sa foruma bojkotira.
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline mmart125

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 20, 2004, 16:47:00 poslijepodne »
Citat: SandmanRI

80 litraš je premali uopae za držanje makrakanti... zato su pod stalnim stresom i pobolijevaju... vjerojatno su i prestale rasti... ako ih relativno skoro ne preseliš u nešto veae, bojim se da neae dugo izdržati.

Kritika za "disko ribe"... radi se o umjetno obojanim ribama, kojim se inekcijom uštrcava boja pod kožu, nakon eega dobar dio ugiba.Stoga ih ekipa sa foruma bojkotira.

Znala sam da aete me kritizirati. Ali za disko ribe stvarno nisam znala da ih umjetno farbaju, moje su vea izgubile boju i narasle. Pa neau ih sada valjda baciti?

Jedna botia mi je velika oko 8 cm, a jedna je jako mala.

Znam.... uvijek kupim krive ribe i to zato što bez naoeala jednostavno ne vidim one male...............
skalar

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #11 u: Studeni 20, 2004, 19:55:00 poslijepodne »
Citat: mmart125
Znala sam da aete me kritizirati. Ali za disko ribe stvarno nisam znala da ih umjetno farbaju, moje su vea izgubile boju i narasle. Pa neau ih sada valjda baciti?

Jedna botia mi je velika oko 8 cm, a jedna je jako mala.

Znam.... uvijek kupim krive ribe i to zato što bez naoeala jednostavno ne vidim one male...............

Ma ne kritiziraju oni tebe, vjeruj mi, sve ti je to OK ekipa koja ae ti rado priskoeiti u pomoa što savjetima, što i djelom 'ak ustreba . Neka te ne optereauju "disco-ribe", smatraj to iskustvom koje neaeš ponoviti a ako su preživile i izgubile boju to je super, neka te tješi to da su imale sreau pa završile kod tebe i još ae se izgleda i naživiti (inaee takve ribice brzo ugibaju). Nek one žive, samo ti njih ostavi. Botie možeš mjenjati u Pet-Shopu za neke manje ili ih pokloniti ako nemaš namjeru uzimati veai akvarij.

Samo ti pitaj i niš se ne boj .
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 20, 2004, 21:07:00 poslijepodne »

nije to kritiziranje.... to je edukacija................ svi smo to prošli a i još prolazimo jer niko ne zna sve niti ae znati.....

kad pro?e prva stihijska faza u kojoj se doga?aju pizdarije, onda odlueiš krenuti ponovo malo polakše, detaljnije i više razmišljaš.... a ovakvi savijeti ti pomažu da to sve pro?eš što bezbolnije
Vraćam se odmah - Godot

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #13 u: Studeni 20, 2004, 23:32:00 poslijepodne »

oprosti ako sam bio pregrub, al eim eujem za te "disko ribe" popizdim... ...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline mmart125

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 08, 2004, 19:33:00 poslijepodne »

Evo mene opet......

I poslije prisilne generalke, ribe se eešu o biljke, a sada to radi i som (onaj što pliva naopaeke?)..

Molim Vas, s eime da ih lijeeim u zajedniekom akvariju, jer sve ribe imaju iste simptome, eešu se o biljke, a inaee dobro izgledaju i ponašaju se i jedu normalno????????????

Odgovorite nešto konkretno, ako znate, hvala, hvala, hvala........
skalar

Offline mmart125

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 09, 2004, 16:56:00 poslijepodne »

Pozdrav svima......

Znala sam da mi neae dati nikakve prijedloge

Nema veze, ne ljutim se.

Da li da stavim koji lijek u akvarij??????

Ili da stavim aktivni ugljen, možda?????

Ili da sve pustim pa šta bude?????
skalar