Kolovoz 04, 2025, 10:31:44 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problem s vodom  (Posjeta: 1568 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sasha

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
Problem s vodom
« u: Listopad 30, 2008, 19:05:34 poslijepodne »
Pozdrav. Nedavno sam nabavio svoj prvi akvarij i već sam suočen s problemima. Akvarij je 120 l i prema testu (Tetra test 5in1) kvaliteta vode je dosta loša - tvrdoća je na maksimumu (to je vjerojatno zato jer je u Zagrebu voda jako tvrda), pH i KH su također previsoke, a danas su mi prvi put NO2 i NO3 povećani iznad dozvoljenog.
Kod prvog utakanja vode stavio sam Tetra SafeStart, Tetra Biofilter i Tetra Proflora (sve prema uputama). Redovito stavljam Biofilter (piše da se svakih tjedan dana dodaje po nekoliko mililitara), a sad sam počeo stavljati i pH/KH minus preparat za snižavanje bikarbonatne tvrdoće i pH. Jel mi može netko preporučiti neke preparate s kojima mogu "srediti" vodu jer mi se čini da ništa ne postižem?

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: Problem s vodom
« Odgovori #1 u: Listopad 30, 2008, 21:43:40 poslijepodne »
Pozdraf i dobro dosao  :)

Za pocetak bi bilo pozeljno reci tocno o kakvom je akvariju rijec (DIY varijanta ili neki gotovi), zatim koliko dugo ti je u pogonu tj. koliko se ciklira, da li imas i koje bilje imas u njemu (bilo bi super da stavis slikicu da se vidi koliko cega ima u njemu, a i ako bas ne znas imena biljaka, bude se onda sa fotke lako prepoznalo), kakve sve filtere odnosno filter medije imas i tako. Sto se tice kemije, ja ti ne bi stavljao te +/- preparate, koliko pratim forum vidim da su neucinkoviti, samo se stvara dodatna neravnoteza a i to sve mnogo kosta.

Najbolje sredivanje vode je da spojis filter, bilje i puno vremena  :) Ovo sto se tice tvrdoce i pH, nekim ribicama pase kiselije i mekse, drugima opet suprotno, kazem, reci sto planiras pa ce ti netko iskusniji moci odgovoriti.

Samo da pitam, di obitavas? Parametri vode varijaju od grada do grada, mi zagrebcani ju nemremo ni piti, tako da nije za cudit se ako su parametri katastrofa. Ja sam sretan sto mi ribice ne svjetle u mraku  :rotfl:

A i ovi testeri, koliko vidim znaju biti vrlo upitne kvalitete (citaj preciznosti). Osobno nemam nijedan tester osim Drop Checkera (opet, uputstva proizvodjaca su u najmanju ruku cudna ako ne i pogresna, vec se o tome raspravljalo).

Eto nadam se da sam ti barem nesto pomogao, svakako daj vise podataka pa ce i odgovori biti precizniji  :up: Sretno (PS nemoj ovo sto sam gore napisao uzeti sve zdravo za gotovo, pricekaj nekoga tko je iskusniji i koji se u sve ovo vise razumije, ne bi zelio da nesto pogresno napisem sto je lako moguce pa da onda ispadne lose  :punch: )
« Zadnja izmjena: Listopad 30, 2008, 21:53:23 poslijepodne od Ozoman988 »
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #2 u: Listopad 30, 2008, 23:59:25 poslijepodne »
Sasha, prvo ti zelim dobrodoslicu na ovaj forum i ugodno se osjecaj. :up:

Drugo nemoj se previse uznemiravati zbog rezultata testa, jer ti 5u1 testeri cesto nisu tocni.

Trece, sve i da su tocni, za sve postoji rjesenje...
1. tvrdoca vode se moze i ne mora spustati. Kako Ozzoman veli, nekim stanovnicima aq stima nekima ne... Zg voda jeste jako tvrda...
2. uzrocno posljedicno su ti takve i pH i KH vrijednosti
3. NO2 i NO3 je vjerojatno kumovao ovaj pH/KH preparat. Naime oni su na bazi fosfata iz kojih kasnije nastaju nitriti i nitrati...

Dakle, odgovor na tvoje pitanje:

Jel mi može netko preporučiti neke preparate s kojima mogu "srediti" vodu jer mi se čini da ništa ne postižem?

Da, obicna voda... :D Dakle mijenjanje 10-20 posto vode na 4-5 dana, cca 2 tjedna. Nikakva kemija, osim ako pricamo o novom aq, dobrih bakterija (pretpostavljam da je to ovaj Biofilter)... Gnojivo takodjer ukini tih 2 tjedna, cisto za svaki slucaj...

Sretno ti dalje i tu smo! :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline sasha

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 31, 2008, 07:43:19 prijepodne »
Hvala na odgovorima. Ma mene ti problemi s vodom ne bi toliko brinuli da mi ribice nisu uginule. Istina, moja greška je što nisam pustio akvarij da ciklira nego sam odmah stavio ribice. Ali od prodavača mi nije rekao da treba pričekati sa stavljanjem riba. Akvarij imam 2 tjedna i kad sam ga prvi put punio, stavio sam Tetra SafeStart, nakon toga Biofilter i nakon par dana sam stavio ribe. Sad sam pročitao da se za neonke preporuča staviti ih nakon par mjeseci. E da mi je netko rekao, ne bi ih mučio i stavljao u vodu koja nije spremna. Ostale ribe su dobro i normalno žive i plivaju. Jedino mi je sad žao tih neonki jer mi ih je ostalo još 5 pa se vjerojatno i one muče s tom vodom.

Akvarij koji imam je Juwell Lido 120 (što znači 120 litara). U njemu imam pravo bilje (ne znam im imena, a na poslu sam pa ne mogu slikati), s tim da mi se čini da se dvije biljke nisu dobro primile jer im neki listovi trunu. A možda ih i ribe jedu, iako to nisam primijetio. Vjerojatno je zato i povećana razina NO2 i NO3. Filter je došao sa akvarijem. Ne znam koji je proizvođač niti išta drugo osim da u njemu ima par spužvica (od kojih je jedna napravljena od aktivnog ugljena) i 2 vate na vrhu koje filtriraju pijesak, hranu i te "krupnije" odpatke.

Uglavnom, odlučio sam poslušati savjet Ninine mame i mijenjati 15 litara vode svakih 4-5 dana u iduća 2 tjedna pa ćemo vidjeti kako će biti. Samo imam pitanje: da li trebam u novu vodu, prije nego ju stavim u akvarij, dodati taj preparat Tetra SafeStart? Na njemu piše da ga se treba stavljati i kod izmjene vode pa sad ne znam...

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 31, 2008, 07:54:32 prijepodne »
Ribe su uginule jer akvarij nije bio cikliran a ne zbog visoke tvrdoće i ph. Dodavanje pH minus preparata u tvrdu vodu po meni može samo šteti, jer će ph naglo pasti pa zatm opet narasti što je puno gore za ribe nego da je vrijednost stalno ista. Visoke vrijednosti nitrata i nitrita su posljedica nedovoljnog sazrijevanja akvarija a ne truljenja nekoliko biljaka.
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline sasha

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 31, 2008, 07:57:45 prijepodne »
OK, hvala. Znači definitivno je problem što nisam pričekao sa ribama... Da sam bar prije saznao za ovaj forum. I da bar ljudi koji rade u prodavaonici životinja rade i na dobrobit životinja, a ne samo da gledaju kako što više prodati...

Još mi ostaje dvojba oko dodavanja preparata SafeStart kod mijenjanja vode. Jel potrebno stavljati ga u novu vodu prije nego ju stavim u akvarij ili ne?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Listopad 31, 2008, 08:45:48 prijepodne »
nemoj pretjerivati s kemijom...
sad kod mijenjanja vode koristi Tetra (ako već koristiš tetru) Aqua Safe i Easy Balance...ali u količini za vodu koju si promijenio (dakle - za 20-30l) i tako svaki puta...
a kasnije, kad se sve ustabili, onda mijenjaš vodu svakih tjedan ili dva, to ćeš već vidjeti i isto dodavaj ta dva preparata (ili nešto slično) i to je to....
čak Easy Balance ne treba stalno koristiti, mi ga koristimo ljeti zbog ludih temperatura, da ustabili vodu, sad kad je situacija OK više ne...
ali, to ćeš sam procijeniti
sretno!

Offline sasha

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 31, 2008, 10:05:30 prijepodne »
Da, i mislio sam staviti samo za količinu vode koju promijenim, a ne opet za cijeli akvarij. Znači, samo stavim AquaSafe i EasyBalanse, bez SafeStart preparata. Puno vam hvala na pomoći.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #8 u: Listopad 31, 2008, 11:35:49 prijepodne »
Sasha, zao mi je zbog tvog gubitka ribica, no sad kad si nas pronasao, nadam se imaces dovoljno strpljenja i poslusati nas, kad savjetujemo: strpljenje. Tesko je, ali se isplati... :up:

Na tvom mjestu bih stavljala sto manje kemije i pustila prirodu da odradi svoje. I naredna 2-3 tjedna (zbog promjene vode, malo ce se produziti ckliranje) bi mogla biti kriticna, pa dobro gledaj ribe.

Taj Safestart koliko citam bi trebale bit dobre bakterije, pa od njih nema stete. Dakle, mozes i to ubaciti. No sve to, upravo ovako kako pise babyboom, samo dok se sistem ne stabilizira... :up:

P.S. Jesi mozda procitao vodic za pocetnike, sa pocetne stranice? :nerd:
Tuzlanka u Sarajevu