Srpanj 22, 2025, 21:57:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: dva pitanja  (Posjeta: 5520 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline marpinjo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 63
  • što više upoznajem ljude više volim životinje
dva pitanja
« u: Listopad 29, 2008, 20:28:09 poslijepodne »
pozdrav svima :)
pošto sam novi imam dva pitanja
1. akvarij je 100 l i u cikliranju je. mogu li dodavati co2 -?
2. s poklopcem sam dobio i rasvijetu od juwel-a. 2. dali da ih promjenim s agwa glo i power glo ili da ih ostavim -?

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
Odg: dva pitanja
« Odgovori #1 u: Listopad 29, 2008, 20:30:02 poslijepodne »
1.Naravno da možeš.
2.Ovisi koje Juwell lampe su unutra.

Offline Splico

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Split
« Odgovori #2 u: Listopad 29, 2008, 20:39:03 poslijepodne »
I koliko su stare?
Jel novi akvarij ili polovni?

Offline marpinjo

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Listopad 29, 2008, 20:43:03 poslijepodne »
daylite 18 wata i warmlite 18.wata nove, novi akvari 80x40x35

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #4 u: Listopad 29, 2008, 20:47:56 poslijepodne »
Možeš umjesto warmlightice staviti neku za bilje tipa grolux,plantpower,floraglo,tropical a ovu daylight možeš ostaviti.

Offline marpinjo

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 29, 2008, 20:57:49 poslijepodne »
akvarij je u cikliranju 1 tjedan a nije se zamutio. kod punjenja sam stavio nitrivec dali da čekam 2 tijedna još pa da stavljam ribe? -?

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #6 u: Listopad 29, 2008, 21:13:34 poslijepodne »
akvarij je u cikliranju 1 tjedan a nije se zamutio. kod punjenja sam stavio nitrivec dali da čekam 2 tijedna još pa da stavljam ribe? -?
Cim vise to bolje... A ovaj co2, kolko bilja imas? Daj koju slikicu
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline marpinjo

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 29, 2008, 21:23:31 poslijepodne »
za sada samo valliserije i cabombe (valda se tako zovu) nemam fotić ali ću nabaviti

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 29, 2008, 22:39:33 poslijepodne »

cekaj, cekaj! strpljenje je jedno od obiljezja akvaristike!  :D

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Listopad 30, 2008, 07:45:56 prijepodne »
čekaj i sa CO2 - nemaš puno biljaka - neka "potroše" viškove koji se stvaraju u vodi!
i čekaj, čekaj, čim dulje, tim bolje, s ribicama! :)

Offline marpinjo

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Listopad 31, 2008, 19:40:49 poslijepodne »
imam još jednu nedoumicu a ta je zašto se akvari ne zamuti a cikliram ga od 25-og (stavljao sam u vodu nitrivec i awasafe

Offline marpinjo

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Listopad 31, 2008, 20:13:19 poslijepodne »
da zamuti -?

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 31, 2008, 20:26:46 poslijepodne »
Vidim prije 2 dana si napisao da ti nije mutan... Hm, meni pada na pamet da ti je voda zelena (i mutna) sto bi znacilo CB ,ali ne bih znao sto bi jos moglo uzrokovati naknadno da bude voda mutna... Mozda se podloga digla ako nije dovoljno sljunka gore, ali kazem, to su sve nagadjanja. Mozda koja slikica? Bilo bi puno lakse  :hmm: Eventualno smedja od panja. Sada svrljam po forumu (probaj i ti, mozda prepoznas neki slucaj kao sto je tvoj)

Sada sam naletio na jednu temu gdje je forumasu nakon 2 tjedna bistrog akvarija voda pobjelila, mozda je to tvoj slucaj
« Zadnja izmjena: Listopad 31, 2008, 20:35:56 poslijepodne od Ozoman988 »
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 31, 2008, 20:28:30 poslijepodne »
Ja sam skužio da tebe mući zašto ti voda nije mutna. To niti ne mora biti.

Offline marpinjo

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Listopad 31, 2008, 20:31:08 poslijepodne »
sutra ču probati staviti slike (na poslu sam) problem je u tome što svugde piše da se akvarij kod cikliranja zamuti a poslije toga da je kristalna voda. Moja je voda kristalna od prvog dana -?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 31, 2008, 20:33:22 poslijepodne »
Ma ne brini, to se samo zamuti dok naljevaš vodu u akvarij, jer se digne prašina iz pijeska. Nije to glavni problem cikliranja, već nekontrolirani rast algi.

Offline oreochromis

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Listopad 31, 2008, 21:10:21 poslijepodne »
Cuj, pametno ti je ne gledat po tome koliko ti je zamucen akvarij da li ti je "cikliran". Najpametnije je ti je kao pocetniku i sa novim akvarijem investirati u NH3 (amonia) test. Svaki bolje opremljeni akvarij shop bi ga trebao imati.
Dakle procedura ti je slijedca:
dekloriniraj vodu. pitka voda ti se najcesce dezinficira kloraminima (NH2Cl), a ne klorom. Za razliku od klora kloramine neces otkloniti tako da pustis vodu da odstoji jedan dan ili da pustis zrak kroz nju. Treba dodati proizvod za deklorinirati vodu (ima u zoo hobijima) koji najcesce sadrzi natrij tiosulfat. kad si znaci neutralizirao klor i kloramine sad si imas spremnu vodu za "cikliranje"

Cikliranje ti je najbolje raditi na slijedeci nacin: ubaci u akvarij amonij (NH3). cesto se moze kupiti u polj. apotekama ili kao sredstvo za ciscenje. pazi samo da nema drugih tvari unutra. Ubaci amonij u akvarij (kako neznam u kojem obiliku ces ga nabaviti, tesko ti je dati formulu) ako imas nekog dobrog sa kemijom, ili ako si ti dobar s time izracunaj koliko ti mola ima po g ili ml pa preracunaj u parts per milion za tvoju litrazu. za cikliranje ti je amoniu dobro dovesti do 4 ppm. proiozvode koji se prodaju u zoo hobijima sa korisnim bakterijama koji bi trebali pospjesiti cikliranje mozes a i nemoras ubaciti. cesto ti vrlo slabo djeluju jer su losi (imam iskustva, mjerio sam) pa ti nema neke velike razlike.

Ako nisi ili ne zelis dodati amoniju onda mozes staviti jednu jeftinu malu zlatnu ribicu. hrani je noramlno. i pazi da je zdrava kad si je ubacio. to se zove zrtveno janje. :)

sad pricekaj par dana da se amonija skupi i onda pocni svaki dan mjeriti amoniju. u pocetku ce ti rast (samo ako je ribica u pitanju,, a anda ce kroz neko vrijeme (dva tri tjedna) krenuti prema dolje. kad ti dodje do nula odnosno kad je ne mozes detektirati sa testom, daj jos par dana (3-4). Sad ti je akvarij spreman. Zlatnu ribicu pokloni ili likvidiraj.

Sad dodaji pozeljne ribe malo po malo, i stalno testiraj amoniu da ti svaki put kad dodas novu ribicu ostane par dana neprimjetna. tako malo po malo dodavaj ribice i provjeravaj NH3.

To ti je jedini nacin da si siguran. Uz to bi ti preporucio i test za NO2.

Koliko ribica dodati u akvarij ovisi iskljucivo o tvom sistemu za filtriranje i prozracivanje vode, odnosno dodavanje O2 i uklanjanje CO2, te volja za promjenama.

Kao pocetniku najbolje ti se upoznati sa kemijom i biologijom koja se tu desava i onda sve raditi sa testovima. Citaj po netu.

To ti je malo poduza prica, ali ti savjetujem da pustis nagadjanje i kupis test.

Offline oreochromis

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Listopad 31, 2008, 21:16:41 poslijepodne »
Sorry zaboravio sam rec da nakon "cikliranja" napravis potpunu promjenu vode ili bar 80% i pricekas dva dana prije dodavanja ribica. korisne bakterije ce ti ostati na filteru i podlozi.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 31, 2008, 21:17:20 poslijepodne »

Ako nisi ili ne zelis dodati amoniju onda mozes staviti jednu jeftinu malu zlatnu ribicu. hrani je noramlno. i pazi da je zdrava kad si je ubacio. to se zove zrtveno janje. :)

Misli da ćeš zbog ovoga dobiti bukvicu od hladnovodnih akvarista...

Ovaj proces koji si opisao se meni iskreno ne bi dao izvodit, već vrlo jednostavno uliješ vodu u akvarij i zasadiš nekoliko biljaka koji su veliki potrošaći dušika i PO4 i čekaš... i čekaš... a biljke će rast ko lude jer će crpiti sav višak elemenata iz vode. Jednostavno i bez žrtvovanja.

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 31, 2008, 21:26:45 poslijepodne »
Za ostali tekst, ja ne bi i nikada nisam toliko kemijao, mislim da se tu moze jako pogrijesiti sto se tice doziranja, a i sami testovi nisu precizni, barem se tako pise okolo, sada, mozda postoje neki koji su u redu. Ja se drzim ovoga sto je Cigo rekao, biljke unutra (po mogucnosti brzorastuce) i jednostavno cekati, i cekati... A nije mi jasan onaj drugi post gdje kazes da nakon cikliranja promjeni 80% vode... Zar nije ona sva kemija isla u smjeru da se vodovodna voda pripremi da bude pogodna za ribice ,a kasnije da ju zamjenimo opet sa tom vodom od koje bjezimo?  :nerd: Ja se ispricavam ako sam nesto pogresno zakljucio, pa molim objasnjenje
« Zadnja izmjena: Listopad 31, 2008, 21:29:49 poslijepodne od Ozoman988 »
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline oreochromis

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Listopad 31, 2008, 21:48:28 poslijepodne »
Svaka voda koje ide u akvarij, znaci i kod promjene bi se trebala rjesiti klora. Sad takvu onda vodu koristis za promjeme nakon sto si je doveo do temprature vode u tanku. Kod cikliranja ti je cilj dovesti bakterije koje su ti potrebne na odredeni nivo. najveca koncentracija tih bakterija ti se u akvarijima nalazi u filteru. Znaci dok je filter ok ti mozes mjenjati ovu ostalu vodu, ak je akvarij bez ribica. Voda dok si ciklirao ti se nakupila organskog otpada ako si koristio ribicu, NO3 i sl. pa ju je uvjek dobro promjeniti, bar vecim djelom. nakon toga malo po malo dodajes ribice i mjeris kako ti sistem napreduje.

Sta se tice kvalitete testova to nisam kompetentan komentirati, pa sve sta kazem bi bilo rekla-kazala, jer sam uvijek koristio La Motte testove i to sam nabaljao reagente u vecim pakovanjima i imao sam mali spektrometar doma. To mi je bilo radi morskih akvarija di sam imao puno vise riba u akvariju nego sta je uobicajeno u hobiju, pa bi provjeravo da je sve OK.
Trebalo bi pisati na testu ili na netu koliko su tocni +- ppm. pa bi se po tome ravnao.

Cuj sta se tice moralnih strana koristenja ribica za cikliranje to je neka druga tema, a ne cikliranje, pa otvorimo u bla bla, pa se prepucavamo. Ako covjeku ne smeta nek koristi. To mu je jednostavna i vrlo efikasna metoda, a i jeftina.   https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=24609.0
« Zadnja izmjena: Listopad 31, 2008, 21:57:04 poslijepodne od oreochromis »

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #21 u: Studeni 02, 2008, 17:54:31 poslijepodne »

zlatnu ribicu pokloni ili likvidiraj.

prvo, ovo je prestrašno. jeftina mala zlatna ribica je živo biće jednako kao i ciklidi ili morske ribe koje platiš 500 kn, a ne potrošna roba ili zamjena za testove za vodu. ovakvi savjeti se ne daju nikome, a pogotovo ne početnicima i ne mogu vjerovati da bi ijedan zaljubljenik u akvaristiku ovakvu gadariju napisao.

drugo, ne znam čemu ovakvo kompliciranje. ja sam vodu tretirala nutrafinovima aquaplusom i ubacila dovoljnu količinu nutrafinovog cyclea, čekala da se zaciklira i to je to.
 treće, zbog čega u zacikiranom akvariju mijenjati 80% vode??
« Zadnja izmjena: Studeni 02, 2008, 17:57:23 poslijepodne od alleszusammen »
zg centar

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 02, 2008, 18:19:18 poslijepodne »
Nevjerojatno, ovaj je post već jednom brisan! :o

Ovo su očito namjerne provokacije i mislim da bi korisnik trebao biti baniran. >:(

Sorry, nisam napisala mislim na post od oreochromis.
« Zadnja izmjena: Studeni 02, 2008, 18:23:58 poslijepodne od Ribač »

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 02, 2008, 18:21:47 poslijepodne »
Ne kuzim cije provokacije? Mada se o ovome vec raspravljalo na drugoj temi, nema potrebe ovdje ici u off-topic...
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #24 u: Studeni 02, 2008, 19:00:09 poslijepodne »
Oreochromis!
Ovdje ti dajem prvu službenu opomenu!
Još jedna blesavoća ovog tipa i letiš!