Svibanj 06, 2025, 18:21:29 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Koralji  (Posjeta: 2184 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chuspy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Koralji
« u: Listopad 26, 2008, 22:49:44 poslijepodne »
Evo moj prvi post pa neznam gdje da ga stavim, al mi se cini ovdje.
Zelio bi slozit sebi neki akvarij, ali nesto drukcije od svih i googlajuci naletio sam na nano reef, sta mi se svidilo (jos dole stavim podmornicu, brodic, blago... i to je ono)(bez ribica). E sad me zanima sta je potrebno za pocetak i koliki je najmanji akvarij (nesto sta mi moze stajat na stolu po mogucnosti) u kojem se to moze radit. Za pocetak bi ako je moguce uzeo samo 1 koralj ako je mouce da probam i vidim kako ce ic, a onda kasnije napredovat.
E sad me zanima ima li neko neki savjet sta od opreme, kako... Usput koji koralj uzet da je lagano za pocetak i da je jeftino jer poznavajuci mene uspjet ce iz nekog 3. - 4. puta  :D

p.s. gjde je najpovoljnije nabavit opremu i koralje u splitu?

Offline morino

• Punopravni član
Odg: Koralji
« Odgovori #1 u: Listopad 26, 2008, 22:58:10 poslijepodne »
xenie,
mg akvarij pogledaj.

Offline chuspy

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2008, 00:24:29 prijepodne »
E nakon dosta googlanja sma nasa tocno sta me zanima a to je pico reef, ilitiga nesto ovako:

http://www.nano-reef.com/forums/lofiversion/index.php/t75621.html

nesto sta moze stajat na polici znad stola kao opustajuci element, a na vama je da me odgovorite...

Offline demba2

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
« Odgovori #3 u: Listopad 27, 2008, 02:21:06 prijepodne »
pozdrav :)
ovakve piko akvarije je moguće imati uz jedan ogroman ALI.
imam i sam 40 litara morski akvarij, s tridacnom (plava školjka), hrpa zoanthusa, kenia tree, gljive, ricordee, fungia, goniopora, histrix.
dakle, poprilično zahtijenvih i onih manje zahtijevnih koralja. ALI, uz to imam akvarij od cca 300litara mora, sa hrpom opreme i svakodnevnom brigom (Zeovit sistem). najmanje svakih tjedan dana mijenjam vodu, tako da 20 do 30% vode bacim i stavim nove iz velikog akvarija. uz to kapam i 8 različitih preparata važnih za održavanje pojedinih organizama.

inače, mali akvarij je jednostavan, hangonn filter, u njemu jedna protočna pumpa, 2 lampe (bijela i plava), grijač.

dakle, akvarij nije nemoguće imati da donekle funkcionira sam za sebe, ali mu je potrebno dosta opreme, i puno manje organizama možeš uspješno držati u njemu.
lakše je ribe održavati u takom akvariju nego koralje koji su na slikama (iz linka)

inače cijena (otprilike) samo nužnog dijela:
lampa 150kn
filter 150kn
pumpica 50kn
grijač 50kn
staklo po želji (ja sam uzeo zakrivljeno staklo da se školjka bolje vidi)
kamen oko 2 ili 3 kg (kila je 135kn)

a onda još i pijesak, mali skimer, redovno mijenjati aktivni ugljen, dozirati poneki preparat i koralji
demba

Offline chuspy

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 27, 2008, 10:18:51 prijepodne »
Polako se pocinju slagat neki djelovi. sta se tice samog akvarija njega imam :)) ostatak bi nabavio postupno pa se upustio u to za nekih 2-3 mjeseca kad dovoljno istrazim sta i kako. Inace moze li se kod nas nac onakva lampa koja se zakaci stipaljkom na gornji rub akvarija. Ja za pocetak ne mislim imat toliko kao ti nego nesto "nezahtjevnije" (1-2) komada za odrzavanje da mogu naucit nesto (prijedlog) i 2 potopljena broda :)).
Inace imas li prijedlog za model pumpe, grijaca, filtera i lampe.
Sta se tice mijenjanja i nadopune mora nije problem jer zivim u splitu nekih 200m od mora pa nije problem imat frisko. (koliko moze bit u kanti more za koristenje, tj. moze li 3 dana, tako da svaka 3 dana idem uzet novu turu).

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Listopad 27, 2008, 11:20:35 prijepodne »
tih lampi imas u viliju
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline chuspy

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Listopad 27, 2008, 11:25:59 prijepodne »
Jel slucajno znas cijenu (red velicine) jer sam iz Splita pa da se znam ravnat. Inace izgleda da moram prosetat po splitu i vidit sta ko ima.

Offline demba2

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
« Odgovori #7 u: Listopad 27, 2008, 12:24:01 poslijepodne »
joj super!
blizu mora si pa si riješio ogroman problem. mislima da su ti sve opcije otvorene.
imaš živo more, radi izmenu svaki tjedan i super!
samo, nislučajno jadranski kamen, ma koliko on jeftin bio. ako radiš tropski akvarij onda i takav kamen.

imaš lampe sa štipaljkom. imam ju ja i napisao sam, 150kn 18W.
inače oko 1W po litri vode se stavlja. koliko litara je akvarij?

što se tiče koralja nemoj biti skroman, pa staviti 1 ili 2.
dosta možeš jeftino nabaviti koralje.

a za opremu ti netreba 3 mjeseca, nabaviš ju u tjedan dana. ali što se novca tičr :-[... za to može trebati 2, 3 mjeseca.
demba

Offline chuspy

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Listopad 27, 2008, 22:40:38 poslijepodne »
Pa to ti govorim da ce trajat jedno 2-3 mjeseca. Jedan da skupim svu opremu, a drugi dok nabavim kamenje i koralje (zbog novaca :))
Inace to mi je bila prvoitna ideja jer imam frisko more pa mogu s njim nadopunjavat i mjenjat ga kad zatreba.
E sad sta se tice akvarija koliko se sjecam velicina je ili 30x20x20 ili 30x15x20 (moram ga nac i izmjerit). Inace on je prvo sluzio za sasvim 50-u svrhu, ali je kupljen u zoo shopu kao akvarij tako da ce posluzit za pocetak.
E sad sta se tice lampi koliko sam gledao po webu dovoljna bi mi bila 1x18W za tu velicinu?

p.s. kako se preracunava volumen, 1l je dm2 ili?

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #9 u: Listopad 27, 2008, 23:18:01 poslijepodne »
malo si se zabunio 1l je 1 dm3
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline chuspy

• Novi član
  • *