Evo ja provjeria jer je i mene kopkalo - ipak je
Geochelone sulcata tocno,
a ovo sta je Marijan naveo je jedan od sinonima (ima ih poprilicno).
Za amatere, hobiste, pa i strucnjake pravilno ime vrste gmaza najbolje je provjeriti
u ovoj bazi podataka:
http://www.reptile-database.org/I u ovom konkretnom slucaju:
http://www.jcvi.org/reptiles/species.php?genus=Geochelone&species=sulcataJa na fakultetu imam i pristup online znanstvenim casopisima, a posto je to najpozudaniji izvor
cekirao sam direktno DNA stablo kornjaca (posto su upotrebljavali i nuklearne gene, ovo su vrlo
vjerodostojni rezultati). Ovo je iz rada Le et al (2006) A nuclear phylogeny of tortoises
(Testudines: Testudinidae) based on mitochondrial and nuclear genes.

Mnogi ljudi su zbunjeni zasto se mijenjaju znanstvena imena. Evo zasto! Pogledajte sliku stabla
srodstvenih odnosa. Na primjer, kornjaci koja se prije zvala
Geochelone pardalis MORA se promijeniti ime.
Zasto? Zato sta je ta kornjaca srodnija kornjaci
Psammobates tentorius nego sto je recimo kornjaci
Geochelone sulcata.
I normalno nema smisla da su pardalis i sulcata u istom rodu. Kornjaca
Geochelone pardalis sada se pravilno zove
Psammobates pardalis.
Inace DNA analiza je utvrdila da je rod Geochelone totalno razbacan po srodstvenom stablu i normalno,
moraju se imena prilagoditi tako da prate srodstvo.
Geochelone se moze zadrzati samo za onu kornjacu koja je
prva opisana pod tim imenom i za njene neposredne rodjake.
Koga zanima cijeli rad neka mi posalje email na pp jer ovom radu se ne moze pristupiti na netu (osim uz placanje).
Evo citat sazetka na engleskom:
''
4.4. Taxonomic issues
Based on our phylogenetic results, and to reflect monophyletic groupings within the Testudinidae, we propose the following taxonomic changes:
(1) The name Geochelone (Fitzinger, 1835; type species, G. elegans) is retained for just three species: G. sulcata, G. elegans, and G. platynota.
(2) The South American and Galápagos Island species (Geochelone carbonaria group) are placed in the genus Chelonoidis (Fitzinger, 1835; type species, C. carbonaria), which has been previously recognized as a subgenus (Fitzinger, 1856).
(3) Geochelone pardalis is placed in the genus Psammobates (Fitzinger, 1835).
(4) Based on the desirability of maintaining the morphologically distinct and well-supported genera Pyxis and Aldabrachelys, yet also due to the uncertainty concerning the relationships of Geochelone yniphora and G. radiata to these genera, we therefore prefer to conservatively place both these species in separate monotypic genera. We recommend the use of the available genus name Astrochelys (Gray, 1873; type species, A. radiata) for G. radiata. However, because there is no available generic name for G. yniphora, we thus propose the following new genus:
Angonoka new genus''