Srpanj 20, 2025, 02:10:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Odg: Početnik - opet panika  (Posjeta: 2150 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline foofighter

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: Početnik - opet panika
« u: Listopad 11, 2008, 20:58:07 poslijepodne »
Lijepi pozdrav svima. Danas sam uzeo akvarij. Brzoplet i naivan kakv jesam , slijepo sam vjerovao prodavačici iz zoo shopa koja mi je uvalila neke kemikalije i ribice i uredno rekla sve u vodu i biti će OK. Skuzio sam da sam ipak trebao prije konzultirati , vas, stručnjake, ali šta je tu je. Akvarij od 60l, voda iz pipe tretirana sa Aqua safe i Safestart i naravno "jadne" ribice (8 komada - narandzaste i crne :-) kojih mi je sada žao. Dali išta mogu napraviti da se stvar spasi ili jednostavno čekat i možda uz dozu sreće sve bude OK. I još jedno pitanje - dali svjetlo treba biti upaljeno cijelu noć ili ? Unaprijed zahvaljuejem na svim dobro namjernim odgovrorima.
Poz

Offline Ninina mama

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Odg: Početnik - opet panika
« Odgovori #1 u: Listopad 12, 2008, 03:35:42 prijepodne »
Akvarij od 60l, voda iz pipe tretirana sa Aqua safe i Safestart i naravno "jadne" ribice (8 komada - narandzaste i crne :-) kojih mi je sada žao. Dali išta mogu napraviti da se stvar spasi ili jednostavno čekat i možda uz dozu sreće sve bude OK. I još jedno pitanje - dali svjetlo treba biti upaljeno cijelu noć ili?

Fotofighter dobro nam dosao i ugodno se osjecao na ovom forumu! :up:

Prvo malo upozorenje. Otvori novu temu! :up: Prije ces dobiti odgovore, vise ce ljudi procitati, a i neces navuci bijes pokretaca teme na sebe... :D

Kad sam vec pocela, da i odgovorim:

Na zalost nisi prvi koji je nasjeo na price prodavaca. Usudim se reci da je jedno od zlatnih pravila: ne vjeruj trgovcima... :roll:

No sto sada napraviti. Savjetujem udomljavanje, ako si u prilici. A ako ne, mnogo srece ce trebati i tebi i njima. Na zalost nesto bitno im i ne mozes pomoci, osim ako nemas kakvog akvaristu u blizini, pa da uzmes od njega nesto filter materijala ili zaciklirane vode. Kazi odakle si, pa se mozda netko i nadje... ;)

Svjetlo treba imitirati prirodno, u smislu duzine trajanja dana i noci. Dakle, preporucam 10 sati svjetla, 14 noci... Ribicama je prakticki svejedno kad je to, pa si mozes nastimati da svjetlo gori dok si ti doma i budan. Npr. pali se u podne, gasi u 22h. Ili pali u 14, gasi u 24... Naravno, uvijek preporucam timere. Imas za kupiti jeftinijih varijanti, pa onda to nije strasan bauk...

Nadam se da nisam pretjerala za prvi put... :up:

P.S. Procitaj vodic za pocetnike sa pocetne strane... :nerd:
Tuzlanka u Sarajevu