Bok !
Evo mene sa novim DIY projektom

.
Uglavnom nakon ugradnje dodatne rasvjete (
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=23917.0) ispostavilo se da temperatura u AQ raste proporcionalno sa snagom rasvjete i tako sam dosao do 29C u AQ dok je sobna temp 24-25C. Stoga sam odlucio da se pripremim za ljetne dane i odmah sad ugradim ventilaciju u Caymana

. Uglavnom zamislio sam dva PC ventilatora of 5*5cm (veci ne stane u taj dio a mani su bucniji). Pa da krenemo

.
Dva mala 5*5cm 12V PC ventilatora (56KN) i Cayman 110Pro. Ideja je staviti jedan lijevo i jedan desno tako da jedan upuhuje a drugi ispuhuje zrak.

DIY - Ventilacija u Caymana
Da bi uopogonio PC ventlatore treba mi neko napajanje od 12V - stoga sam kupio jedan mali (500mA) adapter (45KN). Ovo moze i sa nekim punjacem mobitela ko imate koji viska.

Za rastavljane tog adaptera (jer je pre velik tvornicki da bi stao u poklopac) treba neki poseban odvijac (vidi crveno) i igrom slucaja sam ga imao u podrumu

Jos treba nesto kabela/zice (14KN)

Dvije shablone za bushenje rupa u poklopcu. Napravljeno na kompu, isprintano i izrezano

Postavljenje shablone na jednu stranu

Na drugu stranu isto to plus priprema pozicije za ispravljac.

Trebat ce i lemilica (moze i ovakova jeftina, bitno da radi

) i nesto zice za emljenje (tinol).

Naravno i pistolj za plastiku

Sada treba rastaviti poklopac adaptera.

Odrezati visak

.

Priremiti zice za lemljenje

Zalemiti na mjesto gdje je bio utikac.

Zatopiti pistoljem za plastiku da nebi dosla voda ili slicno jer ipak je rijec o Akvariju

.

Sad je vrijeme za bushenje rupa na unutarnjoj strani poklopca (onoj do lampi/vode), treba nesto alata

Jedna strana izbushena (isto i na drugu). Sto vishe rupa to bolje. Nisam htio izrezati komplet rupu da ne smanjim cvrstovu poklopca a ovo je opet dovoljno da povuce zrak.

Ventilator postavljen na poziciju/mjesto (ucvrscen sa dva vijka sa unutarnje strane poklopca (nevidi se na slici ali je sasvim jasno

). Ovaj izvlaci zrak.

Drugi ventilator - ovaj upuhuje zrak.

Sad je vrijeme za postaviti ispravljac unutar kutije na svoju poziciju (priljepljen pistoljem za plastiku)

Zice pospajane sa luste rklemama i provucene kud treba (do drugog ventilatora i na Timer).

Odlucio sam da cu si ostaviti mogucnost reguliranja brzine vrtnje ventilatora. Naime ventilatori jesu 12V ali rade i na 3V, 4.5, 6, 7.5, 9v samo se sporije vrte i time stvaraju manju buku

t enaranvo manje zraka prolazi. E zbog toga sam izvusio rupu na straznjoj strani poklopca kojoj mogu pristupiti te okrenuti regulator napona na koju snagu zelim i time smanjiti/ubrzati ventilatore

. To je i jedan od razloga zasto nisam isao napanje raditi sa punjacem mobitela jer su skoro svi ispod 6V napajanja i nema mogucnosti regulacije kao s ovim sistemom.

Sad jos na poklopcu treba izbusiti rupe da taj zrak ima kuda otici/izaci

Druga strana isto 15ak rupa

Spajanje zica i provjera za kraj i to je TO - RADI

.

Eto toliko za sad i nadam se da ce pomoci drugima