Srpanj 19, 2025, 19:05:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Uskoro  (Posjeta: 2245 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dombe

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Uskoro
« u: Listopad 13, 2008, 21:16:37 poslijepodne »
Mislim napraviti svojim mošusnim kornjačama(sternotherus odoratus) akvarij 120*60*65 sa visinom vode 50cm zbog udaljenosti od rasvijete,rasvijeta overtank ili visoki poklopac zbog udaljenosti lampi od kopna,rasvijeta arcadia tropical,freshvater ili slično,grijač tetra 300w ili koji preporučujete,podloga pijesak uz dosta bilja-anubias na panjevima i još ponešto,filtracija fluval 405 ili FX5,ribe trihogaster trichopterus 1mi3ž i trichogaster lerii 1mi3ž,jedan ancistrus i još 2-3 ribice(možda).Zračna pumpica(koju preporučujete)?Šta mislite?

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
Odg: Uskoro
« Odgovori #1 u: Listopad 13, 2008, 23:28:41 poslijepodne »

Gledaj, mosusnim kornjacama je dovoljna obicna neonka kao rasvjeta,
na kopnu bi trebala ipak biti jedna spot lampa koja zagrijava
jedan dio kopna na odredjenu temparaturu.
Bez obzira sto one to jako slabo koriste, pogotovu dok su mlade.
Za Filtraciju ti nemogu nista reci osim moje uobicajne preporuke: Eheim.
Ali i taj Fluval ti je sigurno dovoljno dobar jer koliko
vidim imati ces jako malo zivotinja unutra.
Ja koristim razlicite membranske pumpe za zrak. za akvarije te velicine,
najcesce uzimam Rena pumpe. Sa njima imam dobra iskustva.
Pridrzaji se zimi da im ugasis svijetlo i grijac na od prilike dva mjeseca.
To su kornjace kojima treba Hibernacija, odnosno "umanjena aktivnost" u zimsko vrijeme.

Procitaj jos jednom: Sternotherus odoratus
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Listopad 14, 2008, 03:20:42 prijepodne »
Mislim napraviti svojim mošusnim kornjačama(sternotherus odoratus) akvarij 120*60*65 sa visinom vode 50cm zbog udaljenosti od rasvijete,rasvijeta overtank ili visoki poklopac zbog udaljenosti lampi od kopna,rasvijeta arcadia tropical,freshvater ili slično,grijač tetra 300w ili koji preporučujete,podloga pijesak uz dosta bilja-anubias na panjevima i još ponešto,filtracija fluval 405 ili FX5,ribe trihogaster trichopterus 1mi3ž i trichogaster lerii 1mi3ž,jedan ancistrus i još 2-3 ribice(možda).Zračna pumpica(koju preporučujete)?Šta mislite?

Jesi li uspio posteno smjestiti Trachemyse? Mosusnim kornjacama nije potreban toliki smjestaj, ne kazem da ne bi bilo super, ali nije potrebno toliko koliko je ostalim kornjacama koje drzis. Tim kornjacama napravi novi smjestaj, a mosusne premjesti u stare akvarije.
S druge strane, akvarij 120*60*65 bi morao raditi od 10 mm stakla i povrsina stakla bi bila 30600 cm2. A ako napravis akvarij 150*50*40 od 10 mm stakla njegova povrsina bi bila 23500 cm2. Sto znaci da za manji novac napravis veci i bolji dio za plivanje (koristi se "visoki" poklopac pa iskoristis svih 300l za plivanje).
Tetrini grijaci su dobri ali najbolji su grijaci marke Jager koji su se pojavili nedavno na nasem trzistu.
Fluval FX5 je filter za akvarije do 1500l, to je potpuno nepotrebno stavljati na akvarij sa malim zivotinjama koje ne mazu previse. Osim toga kako mislis da bi se tako male kornjace mogle oduprijeti protoku od 2300 l/h? Vidim da si se u drugim podforumima raspitivao za cijenu. Filter se krece oko 2000 kn i dolazi djelomicno napunjen. Da bi ga napunio do kraja kvalitetnim medijima trebas dati jos oko 500 kn. Fluval 405 bi bolje odgovarao na taj tip akvarija i manje bi te kostao.

I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #3 u: Listopad 14, 2008, 22:45:00 poslijepodne »
Možeš mi pojasniti tu hibernaciju,znam što je ali kako se kod mošusnih odvija.Zašto je taj eheim posebno dobar?Ipak mora filter biti jači jer trichgasteri mogu narasi i do 15cm.TITO može koja slika akvarija od mošusnih?