Kad gledam ovakve slike, dolazim do jedinog riješenja koje bi glasilo
"Moram se preorijentirati na ciklide...."
Kolika je minimalna litrtaža za par komada, tj. jel bi 85l zadovoljilo?
Pa te se ciklide drži u grupi,dakle par komada ne bih bilo rešenje,pogotovo ako si mislio par.
Ja sam onako "tvrdoglavi" ciklidista, i nekako ne bih dao ove u 85 litrni akvarij.To prosto ne ide.Ti ciklidi idu u najmanje 200l akvarij.Ipak u suštini treba gledati napred,to jest,ti ciklidi narastu.Znam da ee neko reei,ma mogu oni,mogu,samo pitanje za koliko dugo.
Akvaristika jeste divan hobi,u tome eete uživati ali da bude ta lepota,taj koloritet,ta aktivnost došla do izražaja,treba ciklidima i obezbediti prave uslove,a najbitniji uslov jeste baš i pravi akvarij......malo sam prolupao jel

ali vjerujte mi da je to pravilno.
Pošto su Rott-a baš ti ciklidi obradovali eto i par podataka o tom,stvarno divnom ciklidu.
Pseudotropheus sp.Kingsizei,dakle ime nam vee ukazuje,da to nije ihtiološki još obradjena vrsta.Pored toga još vrsta mala a tako ime :veliki broj/Kingsizei/,odmah je situacija jasna,kad eemo vidjeti,da je ime dobila po svom nalazaeu,malome ribaru,nativu koji se eto zvao Kingsizei.
Prve su te ciklide našli kod Maingana i otoka Likoma.kasnije su je pronašli i kod Ngwazi /tanzanijski dio jezera Malawi/,taeke Londo/Mozambiški dio jezera malawi/ i severno od reke Ruhuhu.
Zbog veeih i razlieitih nalazište toga ciklida ,oformirala se takozvana Kinsizei grupa koja je sastavljena:
- Maingano
- Manda
- Lupingu
- Lumbualo
- Kirondo
- Tumbi
- Londo
[/list]
I naravno kakao se vidi,sve su to imena taeki na jezeru Malawi,gdje su našli te ciklide.
Kod svih gore pomenutih variiteta mužjak je skoro jednako obojen,dakle svetlo plav sa crnim vertikalnim prugama,a boja ženke variira od nalazišta do nalazišta.U biti imaju ženke tri glavne boje:žuta,smedja i plava.
Sad varijanta gdje je mužjak i ženka plava dolazi iz Londa,eesto i u akvaristiki.
Ta mala m'buna,dužina 10 cm.živi u dubini do 10 metara,uvek u blizina skala.Ishrana joj su alge /Aufwuchs/,a u akvariji svakako hrana ,na bilnoj osnovi,sa povremenim dodatkom spiruline.
Ženka obieno nosi od 12-24 mladunca.
To je zanimljiva vrsta,pogotovo mužjak za vreme mresta dobija boje najlepše,te tad svetlo plava postaje stvarno lepa.
Ustvari mali ciklid,za akvariste jako pogodan,no puno govore i slike Rott-a.
Pošto su Rott-a tako lepo obradovali,eto par reei o toj vrsti.