Kolovoz 04, 2025, 09:34:44 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Voda mi je smedja i problem sa dnom  (Posjeta: 2123 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zaczg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
    • http://www.nokaut.com
Voda mi je smedja i problem sa dnom
« u: Listopad 06, 2008, 16:37:51 poslijepodne »
Hi all,

eto nakon pocetaka imam akvarij koji je up and running :), nema zivih biljaka :( nazalost bilo mi je prekomplicirano odrzavanje.

Ukratko, voda mi je smedja, onako poprima smedju boju, unutra je korijen koji je temeljito prokuhan. Ima li kakvo kemijsko rijesenje za to? Ili da promjenim vodu, maknem korijen i stavim nesto drugo?

Jos nesto, na dnu mi se lagano skupljaju zmazanoce (ocito momci koji ciste malo zabusavaju :) ), pa me zanima dali to mogu rucno ocistiti da ne vadim vodu iz akvarija? :)

Hvala!

e da, imam mali akvarij od 30-tak litara sa molovima, gupijima i malim kao jeguljicama :)

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
Odg: Voda mi je smedja i problem sa dnom
« Odgovori #1 u: Listopad 06, 2008, 17:17:28 poslijepodne »
Pozzz. Pa ima nezahtjevnog bilja poput Anubiasa,Cripti,mahovine,a akvarij sa klasičnim tropskim ribicama bez bilja,jednostavno nije to to.Trebalo bi vidjet sliku akvarija,da vidimo tu smeđu vodu,a ako je od korijenja,ne smeta čak štoviše ribice se bolje osječaju u takvoj a ako te baš smeta stavi aktivni ugljen u filter,zmazanoču češ najbolje pokupit sa diy ili kupovnom usisnom cijevi za to (znači nikako ne klasični usisavač  :D )mali ko jeguljice su vjerojatno kuliji..Stavi slike.pozz

Offline zaczg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 06, 2008, 19:25:15 poslijepodne »
Kakve su to biljke? :)

Pa ako ribicama ne smeta, tj. ako im pase, pase onda i meni :)

Evo slike (inace je na slici ovo puno gore ispalo nego sto zbilja je :) )

Usisna cijev? gdje to ima za kupiti? :)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Listopad 06, 2008, 20:48:48 poslijepodne »
voda ti je smeđa vjerojatno od panja...i to meni osobno ne smeta previše...ali, možeš relativno počistiti to ako staviš neko vrijeme aktivni ugljen u filter
usisavač možeš vrlo jednostavno sam napraviti - imaš valda milijun primjera na temi "uradi sam", no najjednostavnija je varijanta prepoloviš plastičnu bočicu od pol litre jane ili nečeg sličnog, onaj dio gdje je bio čep nabiješ na crijevo (ono kakvo služi za povuć vino iz bačve) i lijepo taj široki dio staviš na dno, povučeš vodu (ustima, samo pazi da ne popiješ, vjeruj, nije fino!) i sipaš je u posudu koja je niže postavljena od nivoa vode u akvaču...da vidiš kako se pokupi prljavoća
naime, ne možeš očekivati od ribica da će sve počistiti!
i, nabavi neke biljkice! ova vrsta ribica treba biljkice!

Offline zaczg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Listopad 06, 2008, 23:38:50 poslijepodne »
Pa cudno mi je jer sam prokuhavao panj :) al ok, meni ne smeta ako ribicama ne smeta!  :up:

Biljke? znaci koje preporucate? da ih je jednostavno odrzavat,naime imao sam neke no te su uginule :(

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #5 u: Listopad 07, 2008, 10:55:21 prijepodne »
Na slici se ne vidi,imaš li osvjetljenje za akvarij? Za vrste biljaka,pogledaj na početnoj strani imaš opise isto tako i ovdje na poforumu biljke,možeš štošta naučiti

Offline zaczg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 07, 2008, 12:45:47 poslijepodne »
Imam osvjetljenje u izgledu Stedne zarulje, nista drugo! Ok pogledat cu o biljkama :) hvala!  :up:

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
« Odgovori #7 u: Listopad 07, 2008, 15:37:34 poslijepodne »

Jos nesto, na dnu mi se lagano skupljaju zmazanoce (ocito momci koji ciste malo zabusavaju :) ), pa me zanima dali to mogu rucno ocistiti da ne vadim vodu iz akvarija? :)

Malo mi je zapalo za oko ovo oko "momaka koji ciste"-ne postoje ribe koje ce jesti g....
Momci koji ciste pojedu ostatke hrane ,tako da ces ipak morati sifonirati dno na nacin koji je neko prije vec spomenuo.
« Zadnja izmjena: Listopad 07, 2008, 15:44:49 poslijepodne od mikica »

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 07, 2008, 17:07:50 poslijepodne »

Malo mi je zapalo za oko ovo oko "momaka koji ciste"-ne postoje ribe koje ce jesti g....
Momci koji ciste pojedu ostatke hrane ,tako da ces ipak morati sifonirati dno na nacin koji je neko prije vec spomenuo.

jedu što?? :devil-smiley-029: :c026:

Offline virus1977

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Studeni 02, 2008, 13:42:56 poslijepodne »

usisavač možeš vrlo jednostavno sam napraviti - imaš valda milijun primjera na temi "uradi sam", no najjednostavnija je varijanta prepoloviš plastičnu bočicu od pol litre jane ili nečeg sličnog, onaj dio gdje je bio čep nabiješ na crijevo (ono kakvo služi za povuć vino iz bačve) i lijepo taj široki dio staviš na dno, povučeš vodu (ustima, samo pazi da ne popiješ, vjeruj, nije fino!) i sipaš je u posudu koja je niže postavljena od nivoa vode u akvaču...

nemoj vodu povlacit ustima.
napravi usisavac kako ti je gore opisano, potopi crijevo sto vise u vodu da se napuni preko ruba koji ces izbaciti van aq, cak ako mozes i cijelog ga napuni vodom.
zatim vrh crijeva zacepi prstom i prebaci u drugu posudu koja je nize od nivoa vode u aq.
voda ce poteci sama.
osim ako ne zelis degustirat aq vodu :a015: onda nazdravlje ;)

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #10 u: Studeni 02, 2008, 14:02:10 poslijepodne »
Slobodno podebljaj podlogu.Akvarij nema poklopac?Pitam jer su zebrice stručnjaci u iskakanju iz akvarija.