Bok !
Kao sto svi znamo Cayman 100pro nije bas tvornicki opremeljen za biljni Aq jer ima samo 2*30W T8 i to je premlao za neke zahtjevnije biljke. Nakon dost amuke sa biljkama odlucio sam dodati
jos lampi. Nisam neki elektircar (nisam uopce) ali malo sam se raspitao okolo i svi su rekli da to nebi trebao biti neki problem pa sam se odlucio na ugranju. Nabavio sam dodatnu prigusnicu
i dodatne lampe te vodotjesna grla i krenuo u izradu
.
Evo mog DIY projekta - kako ugraditi dodatnu rasvjetu u Cayman 100 Pro (230L). (klikniti na sliku (thumbanil) za veci prikaz).
Poklopac Caymana 110Pro
DIY - dodatna rasvjeta u Caymana
Dvije standardne lampe (minus original reflektor koji se raspadne nakon 6 mjeseci tako da sam dodao reflektirajucu foliju - puna kamenca trenutno
)
Stanje u kutiji gdje je timer - ovo sam snimio da nemoram popisivati gdje ide koja zica - ovako je jednostavnije za "zapamtit"
.
Jos malo iz drugog kuta
I Jos malo
Skinut pokloapac sa AQ
Pogled na Timer i ostale kablove (naravno sve je Made in China
)
Alat koji bi nam mogao trebati (plus jos sam koristio i busilicu na kraju jer je plastika pre tvrda za rezanje Skalpelom
)
Nova Prigusnica (Elektronska + T5 = znaci nema startera)
Shema spajanja lampi na prigusnicu
Sad treba rastaviti poklopac da se dodje do unutrasnjosti - odvrnuti sve vijke (ima ih 10 komada ako sam dobro brojao)
Jos malo odvrtanja
Napokon odvrnuto
Ovako izgleda stara (originalna) prigusnica i spoj dvije lampe
Svako grlo ima samo jednu zicu ???
Jest da nisam elektricar ali ovo sto je na shemi i ovo kako je prigusnica spojena sa lampama se uopce ne poklapa a da ne govorim o tome da su i za uzemljenje i fazu korisiti bijelu zicu
(kups zivi
- zivjela stednja). Tu je splasnula moja nada da je stara prigusnica spojena normalno pa cu samo prekopirati spoj na novu
. Usljedilo je mozganje i gledanje sto sad
.
Uzemljenje i faza spijeni tvornicki sa bijelom zicom (bravo Ferplast
- NOT). Valjda nisu imali 3 boje zica
.
Slijedeci korak je zacrtati gdje treba probusiti rupe za nova grla. Malo je tijesno sa prostorom ali nekako sam izracunao da ce ovo stati unutra i krenuo rezati/busiti.
Izbusena i druga strana za prvu lampu (laksa strana jer je sve ravno i dosta duboko pa nista ne smeta)
Vizualni test prve dvije rupe
Busenje drugih rupa na zaobljenom dijelu
. To je bilo malo tricky za izracunati gdje busiti ali na kraju se ispostavilo jako dobrim rjesenjem.
Druga rupa
Za ovo je trebalo odrezati/skratiti grlo jer inace bi lampa strsila van dubine poklopca i nebi se moglo zatvoriti. Nista zato, pilu u ruke i na posao
.
Sad to treba nekako fiksirati u poklopac posto je nosac oderzan nema se cime zakaciti u rupu - nista zato, Patex pistolj za plastiku ce to rjesiti.
Zaljepljen nosac sa plastikom - drzi jako cvrsto
Pogled na priljepljena grla
Sad ona laksa strana, Samo se utakne grlo i ono zapne sa svojim "perima" i drzi - Piece of cake
.
Test kao to izgleda/stoji - dobro je drzi se cvrsto a i izgleda OK
Jedan close up kako to stoji u poklopcu, malo je gusto za ugurati lampe na mjesta ali posto se to ne vadi cesto nije neka tlaka
.
Sada krecemo na meni najtezi dio (struja
). Pripremiti nesto materijala i duboko udahnuti
Treba fiksirati prigusnicu na drugu stranu poklopca. Jedan kraj sam sa vijkom pricvrstio (plus plastika) a drugi opet priljepio sa plastikom - drzi fino
.
Posto mi stara prigusnica i njena shema nisu nista pomogle krenuo sam odgonetati shemu na novoj. Meni se ucinilo da to tako treba pa sam pobockao zice
.
Druga strana prigusnice (napajenje) + druga grla
Tako nekako sam ja to zamislio u finalu. Nakon toga je usljedio duboki uzdah i ukopcavanje u struju - 1,2,3.........RADIIIIII
.
Sada je trebalo obnoviti staru Alu foliju/reflektor jer se nakupilo kamenca tokom zadnjih 13-14 mjeseci od kad je prva stavljena.
Za to nam treba samoljepljiva Alu-folija (10 m je dosta)
Nakon 10ak minuta novi sloj je zaljepljen
.
Sad je trebalo pobosti lampe
TADAAAAA - to je to, radi, svjetli i sad imam 138W ukupno i nadam se napokon da ce mi uspjevati neke nize/zahtjevnije biljke
.
Eto toliko od mene za sad i nadam se da vas nisam ugnjavio poduzim reportom i nadam se da ce ovo ppomoci ostalima koji se okusaju sa Caymanom i dodatnim lampama
.