Srpanj 23, 2025, 10:30:17 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: silver moli  (Posjeta: 2341 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tamara

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
silver moli
« u: Listopad 18, 2004, 23:43:00 poslijepodne »
Vec duze vreme ( oko 10 dana )ne znam sta da radim sa ovom zenkom molija, ona ima bele fleke na repu ( nije kao paucina ) i premestila sam je u drugi akvarijum da se ne bi nesto desilo i drugim ribama. ima li neko ideju, molim vas

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
silver moli
« Odgovori #1 u: Listopad 19, 2004, 00:21:00 prijepodne »

Ako je ta zenka moly-a u istom akvarijumu gde ti je i onaj sklar sa ispupcenim okom ("Pop-eye disease"), znaci da imas u akvarijumu dosta bakterija koje izazivaju truljenje peraja a pored bakterija imas i gljivice (Saprolegnia).

Tretiraj sa istim lekom kao za skalara sto sam ti rekao.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
silver moli
« Odgovori #2 u: Listopad 19, 2004, 12:07:00 poslijepodne »
Ja se ne bih složio sa tvrdnjom Faune,ipak se radi o ektoparazitima,a protiv njih je najbolji lijek NaCl,kuhinjska sol.Živorotke,posebno molike,podložne su takvim infekcijama u manjim,gušae naseljenim akvarijima,pogotovu ako do?e do pada pH vrijednosti.Dakle,poseban akvarij i kašikica soli na deset litara vode pokazat ae rezultate kroz par dana.

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
silver moli
« Odgovori #3 u: Listopad 19, 2004, 12:51:00 poslijepodne »

Citat: tamara
Vec duze vreme ( oko 10 dana )ne znam sta da radim sa ovom zenkom molija, ona ima bele fleke na repu ( nije kao paucina )

Hrvoje, ovde se radi o flekama a ne o tackicama. To stose jos nije formirala fleka u paucinu, ne znaci da nije u pitanju mikoza. Tih deset dana sto Tamara navodi povuklo me je dasumnjam na bakteriolosko raspadanje peraja sa sekundarnombolescu, Saprolegnia-om. Da je u pitanju Ichthyophthrius multifiliis ,za ovih proteklih deset dana simptomi mi bili sasvim drugaciji. Inace zivorotke se i te kako pate sa ovim problemom, bakterija i gljivica.

Ne znam ,... najbolje i najsigurnije je da ser fotografise takva riba i tada ce semnogo lakse odrediti dijagnoza a zatim i terapija.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
silver moli
« Odgovori #4 u: Listopad 20, 2004, 08:33:00 prijepodne »
Nisam sumnjao na Ichtyo,vea baš na ono što sam gore opisao,bijele mrlje koje se pojavljuju prvo na perajama,zatim po cijeloj koži(vjerojatno ih ima i sada ali su slabije uoeljive zbog svjetle pigmentacije ribe).Gotovo je pravilo da se na uvoznim  molikama i veliferama ovo pojavi prilikom unošenja u zajednieki akvarij,zbog toga što su uzgajane u boeatoj vodi,te im je imunitet slabiji od domaaih uzgojenih riba.
  Da su bakterije,simptome bi imale sve ribe jer se bolest brzo širi,repovi bi bili dezintegrirani ili bi potpuno nedostajali,i tek tada bi se sekundarno pojavila Saprolegnia.U svakom slueaju,bolje(bezbolnije)je prvo koristiti sol nego nekakav antibiotik širokog spektra