Srpanj 20, 2025, 08:12:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pomoć  (Posjeta: 1148 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nera

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
pomoć
« u: Listopad 02, 2008, 14:49:01 poslijepodne »
Halo!
Jel netko od vas posjeduje koju od ovih biljaka?Šta mi možete reči u vezi njih, koliko su ili nisu zahtjevne?Koliko komada "Cube" treba na površini 100*40cm.Da izgleda kao tepih.Micranthemum umbrosuma također, samo za otprilike 30x20 cm da izgleda kao lopta.Ima jedan primjer na strani http://www.bubblesaquarium.com tocnije akvarij pod nazivom Moments of Tranquility.Mislim da je prekrasan i htjela bih složiti nešto slično tome.Moj akvarij je 180l.Koliko otprilike po vašem mišljenju treba kojih biljaka?I koliko litara ili kilograma hranjive podloge i dekorativne podloge?

Hemianthus callitrichoides "Cuba"
Micranthemum umbrosum
Rotala macrandra sp from Japan
Eleocharis parvula
Pogostemon helferi

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: pomoć
« Odgovori #1 u: Listopad 03, 2008, 15:03:59 poslijepodne »
Mene samo za početak zanima kako misliš nabaviti to bilje jer je dosta rijetko u našim krajevima, tako da ti mogu na ostala pitanja odgovorit.

Offline sara16

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
« Odgovori #2 u: Listopad 04, 2008, 10:14:25 prijepodne »
što se podloge tiče ja u svom 160l imam 15 kg zemlje za cvijeće (odstajale) i 25kh šljunka. sve raste ko ludo...

sve biljke koje si nabrojala zahtjevaju puno svijetla, dodavanje co2 i gnojenje makro i mikro elementima i samim tim postaju zahtjevne.
Ne znam kak ti to misliš nabavit tolko cube da prekriješ cijeli akvarij, najbolje je kupit košaricu-dvije i posadit na jednom dijelu, kad se razraste presadiš (jedino ako uspiješ od nekog ovako nabavit veću količinu, ali po trgovinama je to dosta skupo). Isto tako i micranthemum - nabaviš nekoliko sadnica i čekaš da se razraste. Ne znam dali si vidjela hemianthus micranthemoides - nega se isto da lijepo oblikovat, a dosta brzo raste.
Po meni je glupo kupit hrpu biljaka i dat hrpu novaca da zasadiš cijeli akvarij, kupiš malo, a onda se to proširi,a ti uživaš kad svaki dan pogledaš u akvarij i ugledaš novu stabljiku eleocharisa (da bolesno, al ja sam prvih dva tjedna znala točno kolko ih ima  :roll:).
Mi smo bilje naručivali s http://www.aquamoos.de/ došlo je za deset dana, sve ej bilo manje više u dobrom stanju osim utricularie graminifolie. S tvog popisa u pošiljci je bio samo pogostemon kojeg je bilo oko desetak stabljiki, u dobrom stanju...

okolica Zaprešića

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #3 u: Listopad 06, 2008, 12:13:20 poslijepodne »
Imam sve vrste, i uglavnom su dosta zahtjevne ako želiš da se pokažu u najboljem izadnju, ko što je kolegica Sara rekla, puno svjetla, CO2, mikro/makroelementi...
Najmanje zahtjevna bi bila po meni Micranthemum umbrosum, Eleocharis je zeznut jer malo ide ko lud, malo stagnira (bar u mojim akvarijima), Rotala bi možda bila i najzahtjevnija, treba puno svjetla da bi bila onako krvavo crvena, a Cuba i Pogostemon tako-tako...lijepo rastu kod mene, ali jako ih smeta Easy Carbo, nemoj ga dodavati ako si možda mislila. Nabaviti ih možeš na forumu ako imaš sreće, ili naručiti preko nekih od stranica, tako smo mi (već je napisala Sara)... :)
Ako od biljaka misliš imati samo te vrste u akvariju, trebat će ti dosta od svake vrste, ako nemaš strpljenja čekati da se samo raširi. Podloga...najbolje odmočena zemlja za cvijeće, i najeftinije, recimo 15-20 ak kila. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8