...sto se tice akvarija imam doma jedan koji je visok 70, sirok60 staklo 10mm i bez ojacanje i kad smo ga napunili nis nije bilo, tj izdrzo je sasvim normalno
Bolek,
A jel taj AQ jos u zivotu?
U principu sam mislio napraviti pozadinu od stiropora preko cijele zadnje strane tako da aq ne bi ni dosao 400 litara. Po dimenzijama i zapremini bi matematicki bio oko 400 litara ali kad se oduzme zapremina kolu ce zauzeti pozadina i 5 cm koji se nece koristiti pri vrhu zbog ojacanja i tih stvari.
Ako napravim dimenzija 124 x 55 x 65 to je matematicki 443 litre. (duzina 124 jer imam 2 stege koje hvataju max 127 cm ali posto moram staviti neku dasku ili letvu najmanje 1 cm sa svake strane to je 124 + 1 + 1 = 126 i imam 1 cm za zatezanje stege)
I ako se oduzme 5 cm od vrha to je minus 34 litre i pozadina sto ce uzeti u prosjeku 5 cm to je oko 40 litara znaci ukupna zapremina odnosno kolicina vode koja bi se sipala je 370 litara.
Neko je spomenuo BULKOVE.
NE, nece ici nikakve rupe u staklu jer sam skeptik po tom pitanju i necu praviti overflow vec klasicni vanjski filter koji ce da stoji iza akvarijuma. Mozda cak i dva filtera jer ce biti uski ( max 15 cm) ali sa pumpom za fontane.
Sada je faza narucivanja iverice za postolje i da se sklopi postolje ali jos uvijek pravim nacrt za to i kojih dimenzija i kojeg dizajna treba biti. Tek kada se to sklopi narucujem staklo i sklapam aq i onda se mjere dimenzije kako ispadne i po gotovom aq se pravi poklopac.
Ode ja malo OFF TOPIC al nema veze.
Koliko bi rasvjete bilo dovoljno?
Ici ce lampe duzine 120 cm znaci po 36 W.
Za pocetak ce ici najobicnije lampe za rasvjetu (bijele) dok se ne dodje do malo love. Ne investiram ja. Ja sam samo izvodjac radova.
Sve ce faze izrade biti objavljene na forumu.
Nasao sam MAKROFLEX GA 103 ali proizveden 06.06.2007. godine a rok mu istice za mjesec dana. I ne znaju da li ce dobijati opet. Katastrofa.