Srpanj 18, 2025, 23:43:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: C02  (Posjeta: 4815 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
C02
« Odgovori #25 u: Listopad 21, 2004, 21:59:00 poslijepodne »

Ja sam mjerio danas(prek dana mi je ugašeno svjetlo, a prek noai upaljeno) i popodne prije iskljueivanja nisam primjetio nikakvu pH razliku... no ja imam 5u1 testere pa neznam kolko su precizni...

DIT, kaj nemaš ti non-stop ukljueen CO2????

Offline rozma

• Punopravni član
C02
« Odgovori #26 u: Listopad 22, 2004, 01:15:00 prijepodne »
Fauna slažem se sa tobom jer je naravno istina da je biljkama preko dana za proces fotosinteze uz svijetlo najpotrebniji co2 da bi pomoeu klorofila asimilirale potrebnu energiju i mogle se razvijati, a kao produkt fotosinteze nastaje glukoza i kisik.

Stogapreko dana biljke troše co2 a osloba?aju O2, isto tako je poznato da se u mraku ne odvija proces fotosinteze, dakle prako noai biljke koriste kisik a ispuštaju dio asimiliranog co2,zato je logieno zakljkueiti da bi preko noai trebala rasti koncentracija co2 u vodi i samim tim bi trebalo doai do smanjenja ph jer jeCO2 + H2O- H2CO3 (molekule ugljik/dioksida vežu se s molekulama vode i nastaje ugljikovodiena kiselina koja je krivac za smanjenje ph)

No zapravo želim reai nešto sasvim drugo! Veeini riba odgovaraju niže ph vrijednosti izme?u 6,8 - 7,2ph dok je voda iz slavine gotovo uvijek lužnata (barem ova koju koristimo mi iz sjeverozapadne Hrvatske) i ima ph izme?u 7,5 - 7,8 dok joj je kh izme?u 8 - 10°dH dakle takva voda sadrži premale kolieine otopljenog co2 i koei rast biljaka, osim toga iz iskustva znam da su u lužnatim vodama puno lakše dolazi do bakterijskih, gljivienih i raznih drugih parazitskih oboljenja nego u neutralnoj i blago kiseloj vodi.

Kad takvom vodom napunimo akvarij pogotovo ako imamo puno bilja ono ae odma potrošiti i te male kolieine co2 a ph ae se podiei na zabrinjavajueih 8,0 - 8,5 ph, da stvar bude još i gora kad biljke potroše sav slobodni co2 iz vode nastaje biološka dekalcifikacija(pri nedostatku co2 biljke razdvajaju hidrogen karbonate na kalcij karbonat i co2) posljedica toga je još veee podizanje ph vrijednosti i "gušenje" biljka nataloženim vapnencom. S tim se problemom suoeavaju svi akvaristi poeetnici koji kod nas u takvu tvrdu i lužnatu vodu ne dodavaju co2.

Varaždin / Hrvatska

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
C02
« Odgovori #27 u: Listopad 22, 2004, 06:06:00 prijepodne »
Citat: rozma

Ako gasiš co2 reaktor preko noai kolieina co2 kojeg otpuštaju biljke je mnogo manja od kolieine koja jednostavno ispari iz vode preko noai. I zbog toga se dešava ono što sam rekao i testovima ispitao da je onda kolieina co2 mnogo manja u jutro nego naveaer razlike su od 0,3 do 0,5 promjene ph što stresno utjeee na ribe!

Nemam puno vremena ali cu odgovoriti.

Ovo ne mogu da razumem nikako.Vracam se po nekoliko puta da bihsto bolje procitao i shvatio ali nikako ne kapiram.A ne mogu da razumem zato sto znam da CO2 ne isparava tako lako a to sada nije ni bitno. Bitno je to da ako reaktor iskljucimo u toku noci ,smanjicemo i kncentraciju CO2 u vodi sto znaci u svakom slucaju pH razlika bice manja u odnosu na kraj dana (vece ) kada biljke zapocinju disimilaciju. Sa dodavanjem CO2 u toku noci (znaci ne iskljucivanjem reaktora) povecavamo koncentraciju CO2 i razlikaMORA da bude veca.
U toku dana CO2 se trosi (podrazumevamo biljke), i ma kolikogami ubacili, biljke ce ga utrositi. I da se razumemo, CO2 aparativise sunamenjeni holandskim akvarijumimazbog nedostaka ribaodnosno, proizvodjaca CO2 u toku dana kada se odvija asimilacija biljaka.Da nema proizvodjaca CO2 ,opet nastaje problem ali za bilje, i zbog toga su nastali takvi i slicniaparati(CARBO PLUS) To sto ga mi koristimo za nase akvarijume kako bi podstakli rast bilja, to je nasa volja,a pravanamena proizvodjaca zna se koja je. Dobro se zna, da ni jedan holandski akvarijum ne moze da se odrzi bez CO2 aparata.

Meni je vise zanimljivo to, sto je Stina napomenuo i rekao da on u tokunoci drzi upaljeno svetlo a po danu gasi,a reaktormu jeukljucen non-stop! Ovo je vec nesto drugo i trebalo bi prodiskutovati ali nazalost nemam vremena moram da idem imam vazan posao (bas ovako rano)

Offline rozma

• Punopravni član
C02
« Odgovori #28 u: Listopad 22, 2004, 11:16:00 prijepodne »

Fauna i meni je sve to malo eudno ali je zaista to tako, co2 jednostavno brzo ispari iz vode, u ostalom se nebi bez veze jueer tako kasno raspisao da sve to što govorim nije utvr?eno iz vlastitog iskustva i provjereno testerima!

Baš je to eudno, pa sam morao napraviti i dodatne pokuse da se stvarno uvjerim da je tako.

Evo ti najbolji dokaz: uzeo sam u zdjelicu obienu vodu iz slavine i dobio ove rezultate:(dakle datum je 15.10.2004.) pri takvim parametrima vode kolieina otopljenog co2 iznosi otprilike 15 mg/l,

VODOVODNA

15.10.2004

ph 7,5

dh 240 m/l (14 dh)

kh 180 m/l (10 dh)

Nadalje tu sam zdjelicu sa vodom stavio na ormar da u miru odstoji tjedan dana kako bi izmjerio dali ee se dogoditi promjena ph vrijednosti i smanjiti kolieina co2.(naravno u zdjelicu sa vodom nisam dodavao nikakve kemikalije nego sam pustio da takva "eista" voda odstoji tjedan dana, i evo rezultata!

VODOVODNA

Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
C02
« Odgovori #29 u: Listopad 22, 2004, 12:06:00 poslijepodne »

Evo ti još dokaza:(konkretni primjer mjerenja)

POKUS BR. 2

Ako ne gasim co2 reaktor preko noei ,naveeer jeph 7,0 dok je u jutro 6,9 što samo govori da smo oboica u pravu, biljke preko noei osloba?aju dio asimiliranog co2, i posljedica toga je lagano smanjenje ph u jutro zbog veae kolieine co2.( to je prirodni proces ravnoteže tu se se apsolutno slažem sa tobom).

Ako pak gasim co2 reaktor preko noei naveeer mi ph vrijednost iznosi 7,0 a u jutro 7,3/7,4 (ove pokuse sam ponavljao nekoliko dana i uvijek isto), što ae ponovo reai da je veea kolieina co2 koja iza?e iz vode tokom noai nego ona koju biljke tokom noai ispuste u vodu.

Da se razumijemo ta kolieina co2 koju neprestano ispuštamo kroz reaktor mora biti takva da samo održava ph vrijednost a ne veaa jer ae veaa kolieina co2 koja tokom noai kroz reaktor dospije u vodu uzrokovati probijanje puferskog kapaciteta i nagli pad vrijednosti phte trovanje riba ugljik/dioksidom, samim time što i biljke tokom noai ispuštaju co2 , a ne troše ga kao preko danastvar ae biti još i gora!!!(tu se ponovo slažemo)

Nisam bezveze naveo da je 16 do 20 mjehuriaa po minuti idealna kolieina co2 koja neprestano dolazi u vodu, a više od 25 mjehuriaa opasna jer sam sve to ispitao( naravno sve se ovo odnosi na 30 litarski akvarij jer je kod ovih omjera litraža naj bitnija).

POKUS BR. 3

Namjerno sam složio takav omjer kvasca i šeaera koji je pre velik za moju litražu( 35 mjehuriaa po minuti)i što se dogodilo?

Pošto sam opet stavio vodovodnu vodu dakle poeetni ph je iznosio caa.. 7,5 (mjereno jutro) , ta kolieina co2 u vodi je uzrokovala probijanje puferskog kapaciteta i smanjenje ph 7,2 (mjereno podne), i dalje sam dodavao istu(pre veliku) kolieinu co2, mjerenja su pokazala 6,8 ph (mjereno naveaer) te smanjenje kh za dva stupnja sa °8 na °6, što ae reei da mi je kolieina co2 u vodi opasno narasla (pri ovim parametrima oko 40mg/l) odma sam iskljueio co2 reaktor da se ribe nebi ugušile!(znamo da su koncentracije co2 u vodi veae od 50mg/l smrtonosne za ribe ).

Nakon svih tih pokusa znam toean omjer koliko co2 treba dodavati vodi u akvariju bogato zasa?enom biljkama zapremnine 30 l, a to sam i prije naveo 16 do 20 mjehuriaa po minuti.

Voda ae imati dosta co2 za biljke i o2 za ribe, a koncentzracije ph tokom dana i noai se neee bitno mjenjati što je najvažnije..

Varaždin / Hrvatska

Offline chubby

• Punopravni član
C02
« Odgovori #30 u: Listopad 22, 2004, 15:38:00 poslijepodne »

pa karbonatni pufer moze amortizirati pH do odredjene mjere, a moguce je i isparavanje ... svaki akvarij ima velikuvodenu povrsinu u dodiru sa zrakom i lagano mreskanje, a neki cak i rasprsivace, pumpe "mlažnjaee" i sl. , ocu rec sa se sve to giba. negdje prije smo zakljucili da zbog toga co2 lakse i radje bjezi iz vode .... e pa di je onda problem? mislim, nije mi jasno kako ste uspjeli toliko teksta ispisati oko sitnice (mada je fauna i mene jednom navukao).

... ili se ova igra zove "brojanje mjehurica" ?

Offline Fauna

• Punopravni član
C02
« Odgovori #31 u: Listopad 22, 2004, 18:09:00 poslijepodne »

Citat: chubby
pa karbonatni pufer moze amortizirati pH do odredjene mjere, a moguce je i isparavanje ... svaki akvarij ima velikuvodenu povrsinu u dodiru sa zrakom i lagano mreskanje, a neki cak i rasprsivace, pumpe "mlažnjaee" i sl. , ocu rec sa se sve to giba. negdje prije smo zakljucili da zbog toga co2 lakse i radje bjezi iz vode .... e pa di je onda problem? mislim, nije mi jasno kako ste uspjeli toliko teksta ispisati oko sitnice (mada je fauna i mene jednom navukao).

A gde sam te chubby navuako?

Sta hoces da kazes,dau toku noci bez problema mozes da picis CO2 iz boce? Je si li ikada imao veliku koncentraciju CO2 u akvarijumu pa da moras akvarijum da provetravas,ne samo mreskanjem vode,vec jakom vazdusnom pumpom i rasprsivacima? Ako jesi,jesi li uspeo tada da izmeris pH vrednost u akvarijumu ?Koliko ti je trebalo vremena da CO2 izbacis iz vode?

Naravno da moramo znati da kolicina bilja u akvarijumu i slobodni prostor vode igraju veliku ulogu oko stvaranja bikarbonata i koncentracije CO2 u vodi. Zato se mora voditi racuna i okolicini i velicini riba u takvom akvarijumu. I nemojte mi samo reci,da u takvim akvarijumima slobodno poredsvega toga ,mozemo da picimo CO2 iz boce.

Nema potrebe vise pisati i polemisati oko nekih stvari koje su dokazane,vec vidjenei stotinu puta prezvakane.Narano svakome na volju da prihvati nesto sto smatra da je tako.

Jos jednom ponavljam , oprez sa koriscenjem CO2 aparatima ! Nemojte samoda docekate da imate problema sa trovanjem riba.

Edited by: Fauna

Offline chubby

• Punopravni član
C02
« Odgovori #32 u: Listopad 22, 2004, 18:33:00 poslijepodne »

fauna, ne znas argumentirano raspravljati niti pobijati dokaze. vidjene, dokazane i sto puta prezvakane stvari, izgleda, tebi i meni nisu isto. i jos nesto, vas dvojica se slazete u 99% stvari, vezano uz gornju raspravu, i ja sa vama obojicom i di je onda problem?

Offline D.I.T.

• Punopravni član
C02
« Odgovori #33 u: Listopad 22, 2004, 18:52:00 poslijepodne »
Citat: Stina

Ja sam mjerio danas(prek dana mi je ugašeno svjetlo, a prek noæi upaljeno) i popodne prije iskljuèivanja nisam primjetio nikakvu pH razliku... no ja imam 5u1 testere pa neznam kolko su precizni...

DIT, kaj nemaš ti non-stop ukljuèen CO2????

E ljudi ljudi pa možemo mi teoritiziratido sutra, al praksa je praksa!!!

Ja CO2 NE gasim prek noæi veæ godinu i pol, u gusto zasa?enom akvariju i skoro vea odraslim diskusimai nikakvih problema,a imam jaaaako puno DIY co2, jer sam spojio 5 boca u ''lanac'' i one mifuraju co2 u vodu.

A i te priæe da treba imati 16-30 mjehuriæa u minuti i sl ne ''drže vodu'' jer to ovisi i o kolièini bilja a ponajviše o velicini akvarija! Al kadvec to spominjetemeniide van cca 1 mjehuriæ u sekundi i serin CO2 test mi pokazuje optimalnu kolièinu CO2, a boja mu previše ne odstupa ujutro i navecer...

Slošio bi se s faunom...oprezno s co2, al bez panikeEdited by: D.I.T.
Zagreb/Ravnice

Offline Fauna

• Punopravni član
C02
« Odgovori #34 u: Listopad 22, 2004, 19:06:00 poslijepodne »

Citat: chubby
fauna, ne znas argumentirano raspravljati niti pobijati dokaze. vidjene, dokazane i sto puta prezvakane stvari, izgleda, tebi i meni nisu isto. i jos nesto, vas dvojica se slazete u 99% stvari, vezano uz gornju raspravu, i ja sa vama obojicom i di je onda problem?

Pa izgleda da za tebe i mene nijeisto nesto sto je 100 puta prezvakano.Tebi treba da objasnim ceo proces stvaranja ugljovodonicne kiseline (H2CO3)da bi shvatio onako kako ti mislis da treba da bude...

Ok. Necemo vise o tome ,verovatno smo dosadni ljudima koji prate ovu temu, cak je i meni... ono...Edited by: Fauna

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
C02
« Odgovori #35 u: Listopad 23, 2004, 00:42:00 prijepodne »

ja sad više niš ne kužim, a svi vi teoretieari odite vrit!

Dok mi neko ne na slika...ova tema se ne gasi!

Hvala DIT za konkretnu informaciju o CO2 iz prakse...

Offline rozma

• Punopravni član
C02
« Odgovori #36 u: Listopad 23, 2004, 18:16:00 poslijepodne »

Stina, pa ja sam ti naveo 3 primjera iz prakse!!! (sve su rezultati mjerenja)

Prvi je univerzalan; koji potvr?uje da dio co2 s vremenom ispari iz vode(a preostali se co2 transformira u druge kemijske spojeve) tako da njegova koncentracijau vodi s vremenom osjetno pada!

Druga dva se odnose na akvarij zapremnine 30 l, naravno ako imaš veai akvarij da ti je potrebna veaa kolieina mjehuriaa po minuti i više kvasca u reaktoru, te omjere moraš sam otkriti za svoj akvarij.

I na kraju kratko i jasno:

sve ovo navedeno je dokaz da - NEMORAŠ GASITI REAKTOR PREKO NOAI!!! (samo pazi da ti stalna kolieina co2 koju puštaš u svoj akvarij ne bude pre velika za tvoju litražu, kako ti u akvariju nebi bila pre velika koncentracija co2)

p.s - još jednom pažljivo proeitaj sve moje poruke o ovoj temi i sigurno ae ti biti puno toga jasnije!

Varaždin / Hrvatska

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
C02
« Odgovori #37 u: Listopad 24, 2004, 14:07:00 poslijepodne »

Što je tvrdoaa vode veaa, to su niža odstupanja pH prilikom gnojenja s CO2 i obratno. To je karbonatni buffer.

Stina, za mene je u akvaristici dan kad je upaljeno svjetlo a noa kad je svjetlo ugašeno!

Za kraj, rezultati testa nakon dodavanja CO2 tijekom pet dana i noai:

1. Akvarij 170L, zlatne ribice, koi i osrednji broj biljaka, voda tvrdoae 24 = ujutro 8 sati pH 7, naveeer 8 sati pH 7,2 - male oscilacije

2. Akvarij 300L, skalari, tetre i puno bilja, voda tvrdoae 2 = ujutro 6,5 naveeer 7,5

Drugi test, CO2 tijekom pet dana (samo dok svjetlo radi)

1. pH 7 - 7 bez oscilacije

2. pH 6,9 - 7,0 - jako male oscilacije.

Ovo se poklapa sa veainom tekstova koje sam našao na netu. Zašto je tako, neznam jer sam ja knjigovo?a a ne doktor akvaristiekih i vodovodnih znanosti ali u principu što sam više u akvaristici više vjerujem veaini tekstova nego da sam pokušavam.

Napomena: tijekom testa s 24 satnim dodavanjem CO2 u akvariju 2 skalari su se prestali mrijestiti i trebalo mi je tri mjeseca s izmjenama vode da se vrati u normalu.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
C02
« Odgovori #38 u: Listopad 24, 2004, 14:36:00 poslijepodne »

MA gledajte, upravo se konzultiram sa nekim ljudima...bit ae nekih zanimljivih informacija...

Neki ljudi koriste drugaeije recepte za DIY CO2, pa kad neš saznam , javit au...

Po njima, moj DIY CO2 je malo preoscilirajua... dobio sam novi, al trenutaeno tražim objašnjenje u eemu je razlika...

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
C02
« Odgovori #39 u: Listopad 24, 2004, 16:53:00 poslijepodne »

eTO, OVO JA NISAM ZNAO, PA MOŽDA NISTE NI VI....capslock...sorry

The first days, the yeast doesn´t produce a lot of Co2 but it produces more and more after each day. It also produces alcohol, and the alcohol eventually cills the yeast. This happens at an alcohollevel at around 14%
To make the Co2-levels in the tank more stabil you should rotate. When one bottle produce max Co2 the other one will be at a minimumand vice versa.

Yeast made for winemaking can handle a higher percent of alc. and make the bottles last longer.

Savjet od eovjeka koji mi je preporueio da svakih 10 do 14 dana rotiram CO2 boce(za ljude koji ih imaju spojene laneano!!)