Evidentirano
Varaždin / Hrvatska
« Odgovori #29 u: Listopad 22, 2004, 12:06:00 poslijepodne »
Evo ti još dokaza:(konkretni primjer mjerenja) POKUS BR. 2 Ako ne gasim co2 reaktor preko noei ,naveeer jeph 7,0 dok je u jutro 6,9 što samo govori da smo oboica u pravu, biljke preko noei osloba?aju dio asimiliranog co2, i posljedica toga je lagano smanjenje ph u jutro zbog veae kolieine co2.( to je prirodni proces ravnoteže tu se se apsolutno slažem sa tobom). Ako pak gasim co2 reaktor preko noei naveeer mi ph vrijednost iznosi 7,0 a u jutro 7,3/7,4 (ove pokuse sam ponavljao nekoliko dana i uvijek isto), što ae ponovo reai da je veea kolieina co2 koja iza?e iz vode tokom noai nego ona koju biljke tokom noai ispuste u vodu. Da se razumijemo ta kolieina co2 koju neprestano ispuštamo kroz reaktor mora biti takva da samo održava ph vrijednost a ne veaa jer ae veaa kolieina co2 koja tokom noai kroz reaktor dospije u vodu uzrokovati probijanje puferskog kapaciteta i nagli pad vrijednosti phte trovanje riba ugljik/dioksidom, samim time što i biljke tokom noai ispuštaju co2 , a ne troše ga kao preko danastvar ae biti još i gora!!!(tu se ponovo slažemo  ) Nisam bezveze naveo da je 16 do 20 mjehuriaa po minuti idealna kolieina co2 koja neprestano dolazi u vodu, a više od 25 mjehuriaa opasna jer sam sve to ispitao( naravno sve se ovo odnosi na 30 litarski akvarij jer je kod ovih omjera litraža naj bitnija). POKUS BR. 3 Namjerno sam složio takav omjer kvasca i šeaera koji je pre velik za moju litražu( 35 mjehuriaa po minuti)i što se dogodilo? Pošto sam opet stavio vodovodnu vodu dakle poeetni ph je iznosio caa.. 7,5 (mjereno jutro) , ta kolieina co2 u vodi je uzrokovala probijanje puferskog kapaciteta i smanjenje ph 7,2 (mjereno podne), i dalje sam dodavao istu(pre veliku) kolieinu co2, mjerenja su pokazala 6,8 ph (mjereno naveaer) te smanjenje kh za dva stupnja sa °8 na °6, što ae reei da mi je kolieina co2 u vodi opasno narasla (pri ovim parametrima oko 40mg/l) odma sam iskljueio co2 reaktor da se ribe nebi ugušile!(znamo da su koncentracije co2 u vodi veae od 50mg/l smrtonosne za ribe ). Nakon svih tih pokusa znam toean omjer koliko co2 treba dodavati vodi u akvariju bogato zasa?enom biljkama zapremnine 30 l, a to sam i prije naveo 16 do 20 mjehuriaa po minuti. Voda ae imati dosta co2 za biljke i o2 za ribe, a koncentzracije ph tokom dana i noai se neee bitno mjenjati što je najvažnije..

Evidentirano
Varaždin / Hrvatska
« Odgovori #30 u: Listopad 22, 2004, 15:38:00 poslijepodne »
pa karbonatni pufer moze amortizirati pH do odredjene mjere, a moguce je i isparavanje ... svaki akvarij ima velikuvodenu povrsinu u dodiru sa zrakom i lagano mreskanje, a neki cak i rasprsivace, pumpe "mlažnjaee" i sl. , ocu rec sa se sve to giba. negdje prije smo zakljucili da zbog toga co2 lakse i radje bjezi iz vode .... e pa di je onda problem? mislim, nije mi jasno kako ste uspjeli toliko teksta ispisati oko sitnice (mada je fauna i mene jednom navukao). ... ili se ova igra zove "brojanje mjehurica" ?  

Evidentirano
« Odgovori #31 u: Listopad 22, 2004, 18:09:00 poslijepodne »
pa karbonatni pufer moze amortizirati pH do odredjene mjere, a moguce je i isparavanje ... svaki akvarij ima velikuvodenu povrsinu u dodiru sa zrakom i lagano mreskanje, a neki cak i rasprsivace, pumpe "mlažnjaee" i sl. , ocu rec sa se sve to giba. negdje prije smo zakljucili da zbog toga co2 lakse i radje bjezi iz vode .... e pa di je onda problem? mislim, nije mi jasno kako ste uspjeli toliko teksta ispisati oko sitnice (mada je fauna i mene jednom navukao). A gde sam te chubby navuako? Sta hoces da kazes,dau toku noci bez problema mozes da picis CO2 iz boce? Je si li ikada imao veliku koncentraciju CO2 u akvarijumu pa da moras akvarijum da provetravas,ne samo mreskanjem vode,vec jakom vazdusnom pumpom i rasprsivacima? Ako jesi,jesi li uspeo tada da izmeris pH vrednost u akvarijumu ?Koliko ti je trebalo vremena da CO2 izbacis iz vode? Naravno da moramo znati da kolicina bilja u akvarijumu i slobodni prostor vode igraju veliku ulogu oko stvaranja bikarbonata i koncentracije CO2 u vodi. Zato se mora voditi racuna i okolicini i velicini riba u takvom akvarijumu. I nemojte mi samo reci,da u takvim akvarijumima slobodno poredsvega toga ,mozemo da picimo CO2 iz boce. Nema potrebe vise pisati i polemisati oko nekih stvari koje su dokazane,vec vidjenei stotinu puta prezvakane.Narano svakome na volju da prihvati nesto sto smatra da je tako. Jos jednom ponavljam , oprez sa koriscenjem CO2 aparatima ! Nemojte samoda docekate da imate problema sa trovanjem riba. Edited by: Fauna

Evidentirano
« Odgovori #32 u: Listopad 22, 2004, 18:33:00 poslijepodne »
fauna, ne znas argumentirano raspravljati niti pobijati dokaze. vidjene, dokazane i sto puta prezvakane stvari, izgleda, tebi i meni nisu isto. i jos nesto, vas dvojica se slazete u 99% stvari, vezano uz gornju raspravu, i ja sa vama obojicom i di je onda problem?

Evidentirano
« Odgovori #33 u: Listopad 22, 2004, 18:52:00 poslijepodne »
Ja sam mjerio danas(prek dana mi je ugašeno svjetlo, a prek noæi upaljeno) i popodne prije iskljuèivanja nisam primjetio nikakvu pH razliku... no ja imam 5u1 testere pa neznam kolko su precizni...
DIT, kaj nemaš ti non-stop ukljuèen CO2????
E ljudi ljudi pa možemo mi teoritiziratido sutra, al praksa je praksa!!! Ja CO2 NE gasim prek noæi veæ godinu i pol, u gusto zasa?enom akvariju i skoro vea odraslim diskusimai nikakvih problema,a imam jaaaako puno DIY co2, jer sam spojio 5 boca u ''lanac'' i one mifuraju co2 u vodu. A i te priæe da treba imati 16-30 mjehuriæa u minuti i sl ne ''drže vodu''  jer to ovisi i o kolièini bilja a ponajviše o velicini akvarija! Al kadvec to spominjetemeniide van cca 1 mjehuriæ u sekundi i serin CO2 test mi pokazuje optimalnu kolièinu CO2, a boja mu previše ne odstupa ujutro i navecer... Slošio bi se s faunom...oprezno s co2, al bez panike Edited by: D.I.T.

Evidentirano
Zagreb/Ravnice  
« Odgovori #34 u: Listopad 22, 2004, 19:06:00 poslijepodne »
fauna, ne znas argumentirano raspravljati niti pobijati dokaze. vidjene, dokazane i sto puta prezvakane stvari, izgleda, tebi i meni nisu isto. i jos nesto, vas dvojica se slazete u 99% stvari, vezano uz gornju raspravu, i ja sa vama obojicom i di je onda problem? Pa izgleda da za tebe i mene nijeisto nesto sto je 100 puta prezvakano.Tebi treba da objasnim ceo proces stvaranja ugljovodonicne kiseline (H2CO3)da bi shvatio onako kako ti mislis da treba da bude... Ok.  Necemo vise o tome ,verovatno smo dosadni ljudima koji prate ovu temu, cak je i meni... ono... Edited by: Fauna

Evidentirano
« Odgovori #35 u: Listopad 23, 2004, 00:42:00 prijepodne »
ja sad više niš ne kužim  , a svi vi teoretieari odite vrit! Dok mi neko ne na slika...ova tema se ne gasi!  Hvala DIT za konkretnu informaciju o CO2 iz prakse...  

Evidentirano
« Odgovori #36 u: Listopad 23, 2004, 18:16:00 poslijepodne »
Stina, pa ja sam ti naveo 3 primjera iz prakse!!! (sve su rezultati mjerenja) Prvi je univerzalan; koji potvr?uje da dio co2 s vremenom ispari iz vode(a preostali se co2 transformira u druge kemijske spojeve) tako da njegova koncentracijau vodi s vremenom osjetno pada! Druga dva se odnose na akvarij zapremnine 30 l, naravno ako imaš veai akvarij da ti je potrebna veaa kolieina mjehuriaa po minuti i više kvasca u reaktoru, te omjere moraš sam otkriti za svoj akvarij. I na kraju kratko i jasno: sve ovo navedeno je dokaz da - NEMORAŠ GASITI REAKTOR PREKO NOAI!!! (samo pazi da ti stalna kolieina co2 koju puštaš u svoj akvarij ne bude pre velika za tvoju litražu, kako ti u akvariju nebi bila pre velika koncentracija co2) p.s - još jednom pažljivo proeitaj sve moje poruke o ovoj temi i sigurno ae ti biti puno toga jasnije!

Evidentirano
Varaždin / Hrvatska
« Odgovori #37 u: Listopad 24, 2004, 14:07:00 poslijepodne »
Što je tvrdoaa vode veaa, to su niža odstupanja pH prilikom gnojenja s CO2 i obratno. To je karbonatni buffer.
Stina, za mene je u akvaristici dan kad je upaljeno svjetlo a noa kad je svjetlo ugašeno!
Za kraj, rezultati testa nakon dodavanja CO2 tijekom pet dana i noai:
1. Akvarij 170L, zlatne ribice, koi i osrednji broj biljaka, voda tvrdoae 24 = ujutro 8 sati pH 7, naveeer 8 sati pH 7,2 - male oscilacije
2. Akvarij 300L, skalari, tetre i puno bilja, voda tvrdoae 2 = ujutro 6,5 naveeer 7,5
Drugi test, CO2 tijekom pet dana (samo dok svjetlo radi)
1. pH 7 - 7 bez oscilacije
2. pH 6,9 - 7,0 - jako male oscilacije.
Ovo se poklapa sa veainom tekstova koje sam našao na netu. Zašto je tako, neznam jer sam ja knjigovo?a a ne doktor akvaristiekih i vodovodnih znanosti ali u principu što sam više u akvaristici više vjerujem veaini tekstova nego da sam pokušavam.
Napomena: tijekom testa s 24 satnim dodavanjem CO2 u akvariju 2 skalari su se prestali mrijestiti i trebalo mi je tri mjeseca s izmjenama vode da se vrati u normalu.

Evidentirano
Nasice/Croatia Glasujte za mene !!!! Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !
« Odgovori #38 u: Listopad 24, 2004, 14:36:00 poslijepodne »
MA gledajte, upravo se konzultiram sa nekim ljudima...bit ae nekih zanimljivih informacija...
Neki ljudi koriste drugaeije recepte za DIY CO2, pa kad neš saznam , javit au...
Po njima, moj DIY CO2 je malo preoscilirajua... dobio sam novi, al trenutaeno tražim objašnjenje u eemu je razlika...

Evidentirano
« Odgovori #39 u: Listopad 24, 2004, 16:53:00 poslijepodne »
eTO, OVO JA NISAM ZNAO, PA MOŽDA NISTE NI VI....capslock...sorry
The first days, the yeast doesn´t produce a lot of Co2 but it produces more and more after each day. It also produces alcohol, and the alcohol eventually cills the yeast. This happens at an alcohollevel at around 14% To make the Co2-levels in the tank more stabil you should rotate. When one bottle produce max Co2 the other one will be at a minimumand vice versa.
Yeast made for winemaking can handle a higher percent of alc. and make the bottles last longer.
Savjet od eovjeka koji mi je preporueio da svakih 10 do 14 dana rotiram CO2 boce(za ljude koji ih imaju spojene laneano!!)

Evidentirano
|