Koliko vidim po tvojim postovima, vidim da si puno nespreman za akvarij - barem koliko sam i ja bio kad sam krenuo. Pošto sam nedavno ušao u ove vode (2 mjeseca) moj savjeti su slijedeći: odluči se koliko želiš uložiti u akvarij: vremena i novaca. Ukoliko želiš akvarij kakve si vidio po netu, sa predivnim biljkama onda moraš imati adekvatnu rasvjetu. Znači, na 450 litara nekakav minimum je 225 W. Najzahtjevnije bilje će tražiti i 450 W. T5, T8 lampe, različite prigušnice: sve ti je to trošak. Najlakše je (kao što sam ja krenuo) ubaciti nekoliko biljaka unutra i trpati CO2 i mikro/makro gnojivo i onda se čuditi algama. Svjetlo je osnova cijele priče. Dodavanje rasvjete ti nije neki veliki problem, ako si imalo vičan "uradi sam" sistemu. Ako nisi, onda ti je električar dodatni trošak.
Ako kreneš sa manje zahjtevnim biljkama (recimo, kao što ja imam hygrophilu corymbosu za koju mi je košuta lijepo rekao da ću se boriti s njom kao s korovom), onda je tih 160W sasvim dovoljno. Ali kasnije ćeš sigurno htjeti i druge biljke, i to će zahtjevati daljnja ulaganja.
Dalje, moraš razmisliti i o podlozi. Kod mene je samo šljunak, i biljke kao lude puštaju korijene iz istih članaka gdje su i listovi jer dodajem tekuće gnojivo-što znači da je većina "hrane" za biljke u vodi. Da sam imao sreće kad sam kretao (dobio akvarij na poklon) onda bi 100% bio zamislio podlogu na puno bolji način. Pogotovo zato jer ovdje u Puli ne mogu kupiti kuglice sa makroelementima koje se stavljaju pod korijen. Nije velika muka, ali estetski smetaju ti korijeni po svuda. Jedna Crypta izgleda kao da su joj dlake na nogama naježene, koliko korijena viri iznad pjeska.

Dalje ti idu mikro i makro elementi, vrste bilja, pa onda vrste riba - koje smiju zajedno koje ne...Dosta je tu planiranja, razmišljanja. Stvarno ti savjetujem da si odvojiš jedno duže razdoblje za planiranje šta zapravo želiš. Bit će ti lakše kasnije.