Kolovoz 02, 2025, 17:25:19 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Moj novi akvarij  (Posjeta: 7596 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline peter_parker

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Moj novi akvarij
« u: Rujan 15, 2008, 11:53:46 prijepodne »
dakle.planiram kupiti gotov akvarij(ono sa pumpom,grijacem itd) u pet-centru.nasao sam jedan cool od 120 litara.postolje planiram izraditi sam.procitao sam na site-u vodic za pocetnike i svaka cast tko ga je pisao bas je ok i objasni puno stvari.prvo sam htio morski akvarij ali cini se previse kompliciran.sump mi se ne svida.i koliko sam skuzio i zvao rijetko tko prodaje morske ribe.prema tome slatkovodni akvarij budem slagao.prijedlozi?ok u pet-centru kupiti akvarij?1800kn 120 lt?idem na posao...pisem jos kasnije  :)
pozz svima....tnx unaprijed

Offline Neve

• Punopravni član
Odg: Moj novi akvarij
« Odgovori #1 u: Rujan 15, 2008, 13:57:23 poslijepodne »
Nije loša ideja pregledati oglase na forumima, puno ljudi prodaje akvarije iz druge ruke prilično povoljno. Naravno, postoji nekakav rizik kod takve kupnje, ali ako imaš vremena pregledati nekoliko ponuda moguće je pronaći nešto kvalitetno.
U svakom slučaju oboružaj se stpljenjem, i kreni nakon cikliranja sa "jačim" ribama, koje će preživjeti tvoje kopanje po akvariju prvih nekoliko mjeseci (bit ćeš pun ideja sigurno ;) )...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #2 u: Rujan 15, 2008, 15:11:14 poslijepodne »
Lijepa litraža za početak!! Ja preporučujem novi. Na polovnjacima mnogo toga može zapeti ( i na novima naravno), pa se samo sekiraš. Kupiš novo, pa se barem na nikoga drugog ne ljutiš, osim na sebe (ili na ženu). U svakom slučaju pomalo, strpljivo i s uživanjem! Sretno! :up: :up:
U radu je spas!

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 15, 2008, 19:56:55 poslijepodne »
za te novce bi ja kupio fini polovni akvarij, novo je novo, ali bio akvarij star 5 godina ili novi, meni je isto, samo da ne pušta vodu.

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 15, 2008, 23:16:54 poslijepodne »
za te novce bi ja kupio fini polovni akvarij, novo je novo, ali bio akvarij star 5 godina ili novi, meni je isto, samo da ne pušta vodu.

istina! akvarij il je obar il nije... jedino te moze bit strah da ti ne ode npr. grijac, fulter i sl, ali najbitnije da staklo bude ok! ja sam npr. kupio akvarij iz oglasa za 800kn, takav novi kosta 2000kn!

Offline peter_parker

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 16, 2008, 09:00:59 prijepodne »
hvala svima na odgovorima.pa i ja sam razmisljao o polovnom ali mislim da cu ipak ici na opciju novi akvarij.budem se raspitao da li daju garanciju itd.saznao sam da i jedan tip izraduje akvarije.zvao sam u zoo vili.imaju nekoga tko izraduje to.i daje garanciju.i ipak idem na 180 litara.imam super mjesto u stanu za tu litrazu.jos malo novaca mi manjka pa se nadam da cu uskoro ga i kupiti.  :)

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Rujan 16, 2008, 11:34:35 prijepodne »
definitivno za takvu  litaržu si uzmi polovni , 120 litar neki  dan je bio komplet juwel rekord 120 za 500 kn , eto moj ga šogor kupio. 8)

Offline peter_parker

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Rujan 16, 2008, 14:05:04 poslijepodne »
skoro pa zavrsna odluka je pala.mislim da cu ici wave 150 a to je 450 litara.sa vanjskom pumpom i filtrom.nadam se da je to ok odluka  :)

Offline doktor

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 16, 2008, 14:11:23 poslijepodne »
Alo, pa jesi li se odlučio više!? Ti svako javljanje, veća litraža. He, he! To je u redu! Ak imaš para, novo i samo novo! :up: :up:
U radu je spas!

Offline peter_parker

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Rujan 16, 2008, 14:21:37 poslijepodne »
hehehe...pa kaj vise citam vise kuzim da je vece bolje.ak dobijem ok popust onda uzimam 450 litara.zato trebam dosta ljudi da mi drzi palceve  :up:
a nadam se ak sve bude po planu da ga sutra imam doma.  :)
p.s.preko 450lt vise ne idem  :)
citam dosta o dodavanju co2 u akvarij.koliko sam shvatio ako zelim puno biljaka onda trebam dodavati co2.moj akvarij ce imati 4 lampe.4x40w.to mislim da je ok za veci akvarij.ali ne razumijem da li se moze napraviti akvarij koji je pola ribe pola biljke.jer koliko sam skuzio moram birati:ili biljni ili sa ribama?
« Zadnja izmjena: Rujan 16, 2008, 14:25:46 poslijepodne od peter_parker »

Offline doktor

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 16, 2008, 14:24:36 poslijepodne »
Prva liga! Držimo palčeve! :up:
U radu je spas!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #11 u: Rujan 16, 2008, 15:03:17 poslijepodne »
Naravno da biljke i ribe idu zajedno. Nije ta podjela tako strasna... :up:

Te 4 lampe na 450l ti vjerojatno nece biti dovoljne... Al tu su vec slatke muke...

P.S. samo za info: znas da je taj akvarij radjen od nekakve plstike, a ne od stakla. Neki su ljudi imali problema sa grebanjem, tako da znas odmah na pocetku, da se ne zeznes i kupis i magnetic za njega... To dvoje ne bi trebalo zajedno... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline peter_parker

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Rujan 16, 2008, 15:36:36 poslijepodne »
e hvala puno....nisam znao da je od plastike.....hvala na savjetu...  :)

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 16, 2008, 16:04:36 poslijepodne »
To ti je punopremalo svijetla ako misliš biljni akvarij imat. usput dobrodošao u ove vode, a kupnja akvarija je tek početak olakšavanja tvog novčanika  :D

Offline peter_parker

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Rujan 16, 2008, 16:28:26 poslijepodne »
hvala na dobrodoslici....ali kak cu povecati snagu svijetla a bas nisam ok elektricar?hm mh -?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 16, 2008, 17:06:21 poslijepodne »
Koliko vidim po tvojim postovima, vidim da si puno nespreman za akvarij - barem koliko sam i ja bio kad sam krenuo. Pošto sam nedavno ušao u ove vode (2 mjeseca) moj savjeti su slijedeći: odluči se koliko želiš uložiti u akvarij: vremena i novaca. Ukoliko želiš akvarij kakve si vidio po netu, sa predivnim biljkama onda moraš imati adekvatnu rasvjetu. Znači, na 450 litara nekakav minimum je 225 W. Najzahtjevnije bilje će tražiti i 450 W. T5, T8 lampe, različite prigušnice: sve ti je to trošak. Najlakše je (kao što sam ja krenuo) ubaciti nekoliko biljaka unutra i trpati CO2 i mikro/makro gnojivo i onda se čuditi algama. Svjetlo je osnova cijele priče. Dodavanje rasvjete ti nije neki veliki problem, ako si imalo vičan "uradi sam" sistemu. Ako nisi, onda ti je električar dodatni trošak.

Ako kreneš sa manje zahjtevnim biljkama (recimo, kao što ja imam hygrophilu corymbosu za koju mi je košuta lijepo rekao da ću se boriti s njom kao s korovom), onda je tih 160W sasvim dovoljno. Ali kasnije ćeš sigurno htjeti i druge biljke, i to će zahtjevati daljnja ulaganja.

Dalje, moraš razmisliti i o podlozi. Kod mene je samo šljunak, i biljke kao lude puštaju korijene iz istih članaka gdje su i listovi jer dodajem tekuće gnojivo-što znači da je većina "hrane" za biljke u vodi. Da sam imao sreće kad sam kretao (dobio akvarij na poklon) onda bi 100% bio zamislio podlogu na puno bolji način. Pogotovo zato jer ovdje u Puli ne mogu kupiti kuglice sa makroelementima koje se stavljaju pod korijen. Nije velika muka, ali estetski smetaju ti korijeni po svuda. Jedna Crypta izgleda kao da su joj dlake na nogama naježene, koliko korijena viri iznad pjeska.  :P

Dalje ti idu mikro i makro elementi, vrste bilja, pa onda vrste riba - koje smiju zajedno koje ne...Dosta je tu planiranja, razmišljanja. Stvarno ti savjetujem da si odvojiš jedno duže razdoblje za planiranje šta zapravo želiš. Bit će ti lakše kasnije.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline peter_parker

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Rujan 16, 2008, 21:05:59 poslijepodne »
ok...hvala....idem jos razmisljati....iako vec mi stize akvarij  :)

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 17, 2008, 12:49:35 poslijepodne »
Najbolje da ti netko složi novu rasvijetu. Pogledaj sheme na uradi sam forumu ili kupi glomat

Offline peter_parker

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Rujan 18, 2008, 08:26:59 prijepodne »
bok svima.evo sinoc sam donio akvarij doma.mali opis i kaj planiram napraviti.
akvarij:juwel rio 240 litara,rasvjeta:2x38w t5,filter i sve ostalo je vec tu(iako sam htio vanjski filter ali zato jer je ovo moj prvi akvarij odlucio sam se na unutarnji gotovi filter) stalak je u izradi kod majstora(htio sam diy stalak ali fakat nemam iskustva u tome i ne zelim susjedima poplaviti stan hehe  :)  ).plan je slijedeci:dovesti malo amazone u moj dom.znaci ne previse biljaka.tj samo one koje mogu na manje svijetla.ribe koje vole manje svijetla.naravno drvo unutra.tamni pijesak-sljunak sitniji.prvotna ideja je bila pirane.ali odustao sam zbog velicine i zato jer prljaju akvarij dosta(hranjenje itd).mislio sam nabaviti slabiju pumpu pa simulirati tok rijeke(amazona cak i tece hehe).kasnije ak bude vise riba plan je mozda i vanjski filter i pumpa za zrak ali o tom potom.i mislim da je to za pocetak.akvarij je na terasi pun vode da vidim ak negdje ne pusta.i toliko za sada.ispricavam se ak sam nekaj krivo napisao fakat sam pocetnik.ideje i savjeti dobro dosi su naravno  :)
p.s.budem pokusao dodati fotku malo da se praksam na forumu  :)

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #19 u: Rujan 18, 2008, 09:31:42 prijepodne »
he he mrcina mala prazna,uvijek je lijepo vidjeti veliki prazni akvarij i maštati kakav ce bit postav u njemu,čestitke za litražu.Ništa nisi krivo napisao,samo naprijed!

Offline blizanka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #20 u: Rujan 18, 2008, 09:37:11 prijepodne »
Cestitke za aq, izgleda odlicno!!
Nego mi nesto zapalo za oko, mozda nisam upravu ali evo da pitam. Ovaj poklopac mi se cini malo udubljen prema unutra, je'l to tako treba biti ili?
Jedva cekam da vidim tvoju amazonu!

Offline peter_parker

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Rujan 18, 2008, 09:45:52 prijepodne »
hvala svima.a da izgleda tako zato jer sam kabel od lampi stavio van kak ne treba pa se ne moze trenutno zatvoriti skroz.  :)
p.s.uh kak je sve to tesko odluciti.tak puno opcija.a tak sam nestrpljiv.....hehe  ;)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #22 u: Rujan 18, 2008, 13:00:02 poslijepodne »
Predlazem ti da vratis ovo i uzmes veci... :D

Salim se naravno... ;)

Cestitam za odluku i jedva cekam da pocnes... :up:

p.s.uh kak je sve to tesko odluciti.tak puno opcija.a tak sam nestrpljiv.....hehe  ;)

Nemoj biti nestrpljiv. Moze ti se odbiti od ledja, glavu, osjecaje i novcanik...

Samo polako... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 18, 2008, 14:39:59 poslijepodne »
joj, ja jedva čekam da "narastem" na više od 200l...kad vidim litražu, sline mi teku  ;D :roll:
ne znam šta si mislio oko pozadine, ali nije loša ideja da se sad s time pozabaviš dok ti stalak dođe...najpopularnija ti je crna, ali ima svačega na netu pa pokušaj pronaći nešto što te inspirira...
i opet mi se mota litraža po glavi...ufff...možda je bolje da imam mali akvarij, jer bi cijelu ušteđevinu na ribe potrošio u 6-7 mjeseci  :-[ :-[
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline peter_parker

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Rujan 19, 2008, 08:48:31 prijepodne »
evo i prvih fotki mojeg malog "cudovista".hehehe.komentari prijedlozi kritike molim slobodno pisite.napominjem da ovo nece biti biljni akvarij.jos naravno nije gotovo uredenje ali sam ga stavio u pogon da ciklira.u desno stranu ide jos jedno drvo koje je u procesu namakanja na terasi.ovo drvo sam izabrao jer me podsjeca na nekakvog dinosaurusa.I have a lot of imagination.hehe  :)

p.s.savjeti u vezi biljaka.za sada imam nesto ali zelim jos malo.nece biti biljni ali treba i zelenila malo zar ne? :)

p.s.1.hvala svima na odgovorima  :)
p.s.2.ja sam cijelu ustedevinu potrosio u nekoliko dana.hehehe.   :-[
« Zadnja izmjena: Rujan 19, 2008, 12:09:43 poslijepodne od peter_parker »