Srpanj 27, 2025, 19:26:47 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Što je skalaru  (Posjeta: 2440 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Force

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Dob: 42
Što je skalaru
« u: Listopad 14, 2004, 18:08:00 poslijepodne »
Imam problem sa jednom ribom, ne želi jesti, pliva samo povremeno, drži se u samom kutu akvarija pri samoj površini.

Neznam da ga odvojim ili da ga ostavim sa ostalima?

Što bi mu moglo biti?

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Što je skalaru
« Odgovori #1 u: Listopad 15, 2004, 09:03:00 prijepodne »

Kad je stigao u akvarij i dali imaš još skalara u akvariju ,možda je samo pod stresom.Daj više informacija koliko dugo to traje koliko je star itd.

Ja sam imao isti slueaj kad sam vratio mrijesni par skalara u zajednieki u kojem je bio jedan mužjak .Mužjak je poeeo terorizirati pridošlicu,dok se par nije odlueio zajedniekim snagama pokazati mu tko je sad gazda ,tako da se starosjedioc sad skriva u kutu nikom na putu i stvarno je u depri.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Force

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #2 u: Listopad 15, 2004, 11:22:00 prijepodne »
Ma ja ga imam preko 7 mjeseci ali se drugi akvarij ciklira pa je ekipa sad u manjem vec nekih 2 tjedna.

Prebacio sam ga u mrijestilicu pa mu bacam tetramin mini, to pljucka dok ne potone pa onda jede sa dna mrijestilice, ako ga stavim sa ostalima onda ne dobije nista.

Da je bar samo pod stresom, ali sumnjam jer je sa ostalima sve ok.

Offline akvarijfun

• Novi član
  • *
Što je skalaru
« Odgovori #3 u: Listopad 17, 2004, 15:36:00 poslijepodne »
Mislim da je vjerojatno bolestan,eim je u kutu sam.Ako ga maltretiraju,može isto biti u depri.Da li ima izmet sluzav,bijeli ili nešto slieno?Jer onda možda ima hexamitu.A,to šta su ostali u redu(nemaju takvih znakova),ne znaei da on nije bolestan.Kad je riba zaražena hexamitom,na koju su skalari inaee jako osjetljivi,ponaša se tako.Meni je riknula jedna ženka skalara tako.

Offline Force

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #4 u: Listopad 17, 2004, 17:42:00 poslijepodne »
Sa tim skalarom sam vec jednom imao istu stvar, ovo je samo repriza za koju neznam da li ce dobro zavrsiti kao prosli put. Sto se tice izmeta koliko vidim nije sluzav.
Odvojio sam ga u mrijestilicu gdje ga hranim sa tetramin mini hranom. kad potone na dno mrijestilice onda je on polako jede tokom cijelog dana.

Najgora je stvar sto neznam koliko sve to jos moze trajati, zao mi ga je drzati u mrijestilici ali ako ga pustim onda ce ga ovi ostali opet natjeravati pa nece dobiti niti malo hrane zabit ce se u kut i opet sam na istom.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
Što je skalaru
« Odgovori #5 u: Listopad 17, 2004, 17:48:00 poslijepodne »

Mislim da bi bilo humano staviti ga u frizider ... ovajo se samo pati, a i vuce ti lošu karmu u akvarij .
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Što je skalaru
« Odgovori #6 u: Listopad 17, 2004, 19:36:00 poslijepodne »
Meni su pocrkala 5 skalara kad sam poeeo s akvaristikom. Jebiga malo niža temperatura, i hexamita uzela svu petoricu.

Offline Force

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #7 u: Listopad 17, 2004, 21:10:00 poslijepodne »

Citat: Max....sz

Mislim da bi bilo humano staviti ga u frizider ... ovajo se samo pati, a i vuce ti lošu karmu u akvarij .

Jako humano, vidi se da si pravi ljubitelj zivotinja

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Što je skalaru
« Odgovori #8 u: Listopad 17, 2004, 21:51:00 poslijepodne »

Citat: Force
Citat: Max....sz

Znaš, mnogi koji se deklariraju kao ljubitelji životinja pojma nemaju što je to doista,te svojom"ljubavlju" naprave još pizdarija.

Držimo se slijedeaeg; ukoliko nemožeš spasiti ili jednostavno neznaš što je ribizar aeš izložiti i ostale ribe riziku istog oboljenja ("karma" za neupuaene) ili aeš izvršiti humanu eutanaziju i time spasiti ostaleribe u akvariju ?

Einjenica je da dok ti meditiraš o njenoj bolesti , ta ista bolest se širi tvojim malim eko-sustavom i ubire danak. Moraš znati što je ribiidjelovati. Ukoliko to ne možeš, onda svakako treba ribu eutanizirati, bez obzira na svu bol koju pri tome osjeaamo . Ovo je moje mišljenje i nemora svatko da se s njime slaže, no vjerujem da ae veaina akvarista s iskustvom prihvatiti ovo, kao nešto što se doga?a u akvarijumima i s eime bi se mi kao odrasli ljudi morali suoeiti.

Hmm ...ipak u jednom se ipak slažemo, frižider nije human (premda neki kažu da je pothla?ivanje najbezbolnije za ribu), no ovo svakako jeste: http://www.bvzs.org/euthansiaguidelinesfish.htm

P.S.-Ništa osobno .

Offline Force

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #9 u: Listopad 17, 2004, 22:42:00 poslijepodne »
To sto neznas sto je sa ribom ne znaci da je odma trebas eutanazirati.

Da si bolje procitao sto sam napisao vidio bi da sam vec imao slicnu situaciju i riba se savrseno oporavila.

P.S. nista osobno

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Što je skalaru
« Odgovori #10 u: Listopad 17, 2004, 23:08:00 poslijepodne »

To sto neznas sto je sa ribom ne znaci da je odma trebas eutanazirati.

Od volje ti, muei je tako još barem jedno mjesec - dva dana, ili je negdje izoliraj pa isto tako meditiraj nad njenom sudbom, svejedno,sve dok ne otkriješ od eega pati, e, a onda se poslije možeš hvaliti kako si veliki poznavaoc ribljih bolesti i ... dakako, da ne zaboravimo ... ljubitelj životinja.

A i kad smo vea kod pažljivog eitanja proeitaj ponovno moj post jer nemam namjeru ga ponavljati ... tvoj slijedeai odgovor ae mi reai umiješ li eitati

P.S. - Eh, da ne zaboravim ... ništa osobno

Offline Force

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #11 u: Listopad 17, 2004, 23:26:00 poslijepodne »
Ma nemam se ja tebi sto opravdavati, nisam ja nikakav pozitivac nego ti govorim da svojim nezrelim dobacivanjem kao sto je ono sa friziderom(bilo ono utemeljeno ili ne) ne pridonosis niti ovoj temi niti ovom forumu.
Nemam namjeru eutanazirati ribu niti mislim da je to u redu. Ti imas druga uvjerenja ali nemoj zato vrijedati moja, BTW kada sam pitao sto da napravim nisam pitao kako da ribu ubijem nego kako da je izljecim.

Offline dax-os

• Novi član
  • *
Što je skalaru
« Odgovori #12 u: Listopad 17, 2004, 23:40:00 poslijepodne »
Da se i ja malo javim na ovu temu,prosli tjedan sam i ja imao isti problem sa skalarom pa sam ga prebacio sa njegovom zenkom u drugi akvarij ,drugi dan su se odmah izmrjestili, sada normalno pliva i brine se o mladima ,ali jos ga nisam vidio da uzima hranu(vec deseti dan).

dax-osijek

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Što je skalaru
« Odgovori #13 u: Listopad 17, 2004, 23:49:00 poslijepodne »

Ma nemam se ja tebi sto opravdavati, nisam ja nikakav pozitivac

Ali se želiš tako predstaviti.

nego ti govorim da svojim nezrelim dobacivanjem kao sto je ono sa friziderom (bilo ono utemeljeno ili ne) ne pridonosis niti ovoj temi niti ovom forumu

Ako je utemeljeno, kako onda nisam pridonio ovoj temi i forumu.

Nemam namjeru eutanazirati ribu niti mislim da je to u redu.

Tvoje pravo da biraš.

Ti imas druga uvjerenja ali nemoj zato vrijedati moja,

Vidi se da si mlad i da još nisi savladao sva slova, tj. nisi uradio zadaau, a to je da naueiš eitati (ovo te sad malo vrije?am, no što aeš, bio si zloeest pa se mora ).

Nakon što sam ti u skladu sa svojim uvjerenjima o milosti i patnji, predložio da ribu eutanaziraš, tvoj odgovor je ...

Tko tu koga vrije?a?

I kad me vea tjeraš da te toliko citiram ...

BTW kada sam pitao sto da napravim nisam pitao kako da ribu ubijem nego kako da je izljecim.

A ja sam ti s obzirom da itekako dobro znam eitati, odgovorio da ribu eutanaziraš iz razloga da je više prestaneš mueiti ... jer kako proeitah ...

Sa tim skalarom sam vec jednom imao istu stvar, ovo je samo repriza za koju neznam da li ce dobro zavrsiti kao prosli put.

... repriza pomislih, anisi se udostojio pronaai rješenje jadnoj ribi još u prvoj epizodi pa kao eto ... možda u drugoj epizodi, taj moj jadni, mali,sjebani skalar ovog puta preživi...

P.S. - Zašto bi stavljao ribu u frižider? Mislim da je humanije za sve ribe koje ubuduae želiš držati da staviš sebe u njega. A da, ovo je bilo osobno TOEKA

Offline moto

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #14 u: Listopad 18, 2004, 00:05:00 prijepodne »

ovo je opako prepucavanjesa jednom vrlo moralnom temom

glumiti boga ili bition likom i djelom
Vraćam se odmah - Godot

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Što je skalaru
« Odgovori #15 u: Listopad 18, 2004, 00:18:00 prijepodne »

Citat: moto
glumiti boga ili bition likom i djelom

Kad do?em jednom pred boga ... možda me upita svojim gromkim glasom... "jeli tiii, što ohladi tolike ribeee" ... al' ja au ga "prevariti" ... pa au reai: "ooo moj bože, pa zar to nije bila tvoja volja ?" ...

Offline Force

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #16 u: Listopad 18, 2004, 00:23:00 prijepodne »
Pa to on upravo i pokusava, glumiti boga.

E moj jarane,,, MAX ako neznas kako pomoci bolje nemoj niti odmoci jer pomogao nisi.

A pokazao si koliko si ozbiljan stavljajuci smile na kraj recenicu o eutanaziji.

Necu ti ja vise nista reci neka drugi odluce koliko si ti dao pametan odgovor u skladu sa temom ovog razgovora.

Ako se zelis prepucavati odi na chat pa se tamo igraj a mene pusti da pokusam izljeciti svoju ribom sa savjetima nekog tko je malo zreliji.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Što je skalaru
« Odgovori #17 u: Listopad 18, 2004, 00:35:00 prijepodne »

RekohTOEKA ...ovome tu ...

E moj jarane

... nema mjesta, zato ne lupetaj bezveze.Odi lijepo tatici, neka ti kupi još jedan akvarij, da se možeš igrati s ribicama .

Offline Force

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #18 u: Listopad 18, 2004, 00:42:00 prijepodne »
Hahahahah

Ovo je forum. Tu samo admin moze reci tocka.

ne treba meni stari kupovati tankove imam ja jos zaostalih placa za te stvari.

BTW koliko je tebi godina kad si tako osoran i gorljiv na zivot?

Offline Force

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #19 u: Listopad 18, 2004, 01:00:00 prijepodne »
BTW nemoj se ti meni nista ljutiti na onaj spomenuti pojam, bez obzira sto si stariji od mene 15 godina. :))

jaran je tur. potjeee od turske rijeei yaran, ali perz. porijekla yârân (yâr=prijatelj);
vi?eznaenica je.
Muhamed Hevaji (Havayi Uskufi Muhammad, pseud. Uskufi-Bosnevia), Tuzlak spominje rijee 'jaran' kao rijee s nekoliko znaeenja (autor "Potur shahidija", bosansko-turskog i tursko-bosanskog rjecnika, napisanog arabicom, 1631. ili 150 godina prije Vuka Karadzica), koje su bile u upotrebi u svakidasnjem zivotu.
jaran ~ prijatelj, drug (zarg. kompa); dragi (u odnosu na ljubav).
odatle i gl. jaraniti se ~ prijateljevati, voljeti se;
im. jaranluk ~ prijateljstvo.

Neznam zasto si se uvrijedio na jedan takav pojam.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Što je skalaru
« Odgovori #20 u: Listopad 18, 2004, 08:20:00 prijepodne »
Toeka je imala figurativno znaeenje ...

Einjenica je da svaki akvarista držeai ribu u jednoj zatvorenoj staklenoj kutiji (bez obzira na velieinu),a to je svakako protiv volje same ribe, na neki naein preuzima ulogu boga.

Kako smo vea zbogvlastitog užitka osudili tu jadnu ribu na za nju tako jedan umjetni i maleni prostor, te se "igramo" s njom i njenim životom dižuai i spuštajuai Ph, GH, i ostala sranja pokušavajuai joj ueiniti životne uvjete što idealnijim (a nama akvaristiku što zabavnijom) tako i moramo biti svjesni da svaka, ali baš svaka bolest u našem akvariju je iskljueivo naša krivica.

Zašto? Pa baš uslijed te gore spomenute einjenice da smo ribu na neki naein "uzeli" iz njenog prirodnog staništa (bez obzira što se neke generacije ra?aju u akvarijumima) i zatvorili ... DA, ribu smo zatvorili i moramo tu einjenicu prihvatiti htjeli mi to ili ne.

E sad, u slueaju bolesti te iste ribe koja je zatvorena (ne svojom voljom) u akvariju, mi se postavljamo u ulogu velikog dušebrižnika iljubitelja životinja, te istu pokušavamo "lijeeiti", no u puno slueajeva izgubimo puno vremena tražeai uzrok njenoj bolesti ili u onoj najgoroj varijanti, ostavljamo ribu da se sama sna?e, pa što bude-bude. Riba pati!

Pitam se ... nije linazivati se ljubiteljem životinja u ovom slueaju teškoLICEMJERSTVO,koje se skrivapod krinkom ljubavi spram riba.

Ako se želiš nazvati ljubiteljem životinja, onda "JARANE" moj zasuei rukave i ugazi u neki sliv Amazone te potraži neku bolesnu ribicu i potrudi seizljeeiti je!

Sve dok budemo meditirali nad našim akvarijima u sigurnosti i udobnosti našeg doma mi smo iskljueivo i prvenstveno akvaristi i kada smo vea prihvatili to "prokletstvo" onda svakako moramo i prihvatiti einjenicu da je u ponekim slueajevima opravdano i dapaee, humano, eutanazirati bolesnu ribu.

Zato ne budimo licemjeri i ne izigravajmo ljubitelje životinja ... nego budimo ono što jesmo ... akvaristi i ljudi prije svega.

Naravno ... sve ovo gore reeeno ne odnosi se samo na tebe, nego na sve nas ... akvariste. Da li sam u pravu ili ne, to niti ti, niti ja još ne znamo, a sve aemo saznati kada jednog dana do?emo pred Boga ... Alaha ... ili kako vea.

"Jaran" mi uvijek možeš biti, popit aemo svaki po 20 piva i po****t isto toliko žena , no to se nikako ne može dogoditi sve dok si "ljubitelj životinja". Budi akvarist i ja plaaam prvu rundu .

P.S. - Da, jesam, stariji sam 15 godina od tebe ... no nikada ne govorim nekome da je nezreo. Iskljueivo iz razloga što se ponekad itekako možeš iznenaditi koliko i jedno dijete od 5-6 godina može reai nešto zrelo, i nagnati te da razmisliš o tome. Recept je vrlo jednostavan, oslobodimo se malo svog ega i oslušnimo ljude,prirodu i životinje ... život bi nam mogao biti bolji.

"Ova razmišljanja su iskljueivo individualne naravi, te jesvaka slienost sa stvarnim osobama slueajna."

Offline Force

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #21 u: Listopad 18, 2004, 12:11:00 poslijepodne »
Jednim djelom s ei slazem sa tobom :))

Ipak nemam srca ubiti ribu jer uvjek mislim da ima nade.

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Što je skalaru
« Odgovori #22 u: Listopad 18, 2004, 20:47:00 poslijepodne »

Baš me znima vi "jarani"kolko imate godima ako je force 15 godina mla?i kolko onda ima Max...sz???? Inaee mislim da je Max u pravu, ipak nebi trebali izigravati neke licemjere, nego prihvatiti sebe ( a i druge) onakve kakvi jesu ili jesmo....

Offline moto

• Punopravni član
Što je skalaru
« Odgovori #23 u: Listopad 18, 2004, 22:57:00 poslijepodne »
Max je mator i mudar ko biblija
Vraćam se odmah - Godot