Srpanj 20, 2025, 22:28:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY T5 Rasvjeta  (Posjeta: 2957 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
DIY T5 Rasvjeta
« u: Rujan 11, 2008, 18:40:03 poslijepodne »
Pronašao sam mjesta za dvije gro-luxice u poklopcu, T5 varijanta (raskopat ću ga svog, jadan ;) ). Javio se u Kalisto, poslali su mi prilično brzo ponudu za materijal.

E sad, u sklopu ponude dobio sam i starter i nosač startera. Neovisno o tome što su mi poslali nešto što nisam naručio (pretpostavljam da su shvatili da se ne kužim previše, volim kad se netko brine), brine me to što je naveden starter a u pitanju je T5 rasvjeta? Brine me da ću dobiti prigušnicu koja ne odgovara neonkama, pošto sam na više mjesta na forumu pročitao da kod T5 nema potrebe za starterima. Naravno da ću ih nazvati sutra da to provjerimo, ali zanima me (da budem malo informiraniji u razgovoru s njima): da li je moguće koristiti elektromagnetske prigušnice sa T5 cijevima?

Da me nebi pogrešno shvatili, razlika sa ili bez startera je 12 kn što je stvarno zanemarivo. Mene više brine to što ću možda dobiti prigušnicu koja mi ne odgovara...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Odg: DIY T5 Rasvjeta
« Odgovori #1 u: Rujan 11, 2008, 19:03:26 poslijepodne »
Da, T5 radi samo na elektronskim prigusnicama, ne na elektromagnetskim.
Izgleda da su se zeznuli...nazovi i provjeri, i naglasi da se radi o T5 rasvjeti.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 11, 2008, 19:25:44 poslijepodne »
Definitivno ću morati nazvati...danas sam u Pevecu vidio lampe sa T5 od 8W koje koštaju oko 30-40 kn, što me čudi s obzirom na to da sam očekivao skuplju prigušnicu od cijele te lampe iz Peveca. Pretpostavljam da kao i sve u životu, postoje jeftinija i skuplja riješenja...kao što su recimo prigušnice iz štednih žarulja.

Imate li savjet? S obzirom na male T5 koje moram ubaciti (kratak mi akvarij :D ), možda nema potrebe za super kvalitetnim prigušnicama?
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #3 u: Rujan 12, 2008, 02:32:28 prijepodne »
Pa mislim da ce ti skroz solidno odraditi posao prigusnice iz stednih zarulja pogotovo za ove manje...  ;)

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #4 u: Rujan 12, 2008, 08:26:55 prijepodne »
Kod mene sada stize neka rasvjeta, T5 18W koja dobro radi na prigusnicama iz stednih zarulja.
A doma vec vise od godinu dana radi T5 8W (ili 6, ne znam tocno) za moonlight isto na prigusnici iz stedne zarulje.

Tak da ne bi trebalo bit problema!
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 12, 2008, 12:32:34 poslijepodne »
za el.prigušnice ne treba starter,imas na njoj shemu i spojis jzu po tom,
na prigušnici treba pisati t5 ho