Kolovoz 07, 2025, 12:48:17 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: ELEKTRIENE RIBE  (Posjeta: 2852 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline šišmiš

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
ELEKTRIENE RIBE
« u: Listopad 13, 2004, 17:38:00 poslijepodne »

ELEKTRIENE RIBE

Jeste li znali da su ribe prije nas koristile "mobitel" ili da mogu proizvoditi elektrienu struju eija jakost je dovoljna za "elektrienu stolicu" ?! Dodam li ovome još (i to na forumu o ribama) da i krumpir brže raste u vrijeme punog Mjeseca (!), znam što me ovdje eeka – lobotomija!

Elektricitet u živom tijelu (bioelektricitet) ima vitalnu ulogu u održavanju života. Organizam je tako?er i izvor magnetskog polja, (biomagnetizam), štoviše, može stvarati vlastite magnete i kompase!
¨ Život na Zemlji oduvijek je uronjen u magnetsko i elektrieno polje Zemlje. Ali i Zemlja je oduvijek uronjena u Suneevo magnetsko i elektrieno polje, a ono je uronjeno u galaktieko polje Mlijeene staze... I zato svaka promjena Suneeva polja djeluje i na promjenu Zemljina polja, pa tako i na promjenu polja unutar organizma.

Znamo da "mobiteli" (radio primo-predajnici) nisu izum naših dana – neke ih životinje koriste vea milijunima godina. Zahvaljujuai kondenzatorskom i induktivnom svojstvu staniene membrane, neke životinje su razvile poseban oblik komunikacije – bioelektromagnetska komunikacija – i ponašaju se kao živi radio primo-predajnici!

¨ Temeljni gra?evni element primo-predajnih elektrienih ure?aja (npr. mobitel, TV ili radio) su kondenzator (kapacitet[/I]) i elektriena zavojnica (induktivitet), a zajedno tvore rezonantni krug[/I]. Kad na radio ili TV prijamniku tražimo neku postaju (kanal) mi ustvari mijenjamo velieinu kapaciteta u rezonantnom krugu prijamnika sve dok ne do?emo na željeni kanal, tj. u rezonanciju s frekvencijom koju odašilje rezonantni krug predajnika (npr. radio Sljeme emitira na FM frekvenciji od 88.1 MHz).

Offline shadow_x

• Punopravni član
    • http://www.google.com
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #1 u: Listopad 13, 2004, 20:55:00 poslijepodne »
zanimljivo! evo materijala za jos jedan novi clanak

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #2 u: Listopad 13, 2004, 21:26:00 poslijepodne »
To si ti pisao, ili je to copy- paste?

Offline šišmiš

• Punopravni član
  • **
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #3 u: Listopad 13, 2004, 22:20:00 poslijepodne »

Ne razumijem što si mislio s >ili je to copy- paste?< ?

Offline chubby

• Punopravni član
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #4 u: Listopad 13, 2004, 23:08:00 poslijepodne »

salmo gairdneri nije losos nego stari naziv za kalifornijsku pastrvu, danas je to oncorhynchus mykiss

na sta si ti tocno mislio? ... i di je malapterurus electricus?

Offline chubby

• Punopravni član
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #5 u: Listopad 14, 2004, 00:07:00 prijepodne »

... i cjela porodica notopterida - nozeva

da znam ... ne radim nista nego samo kritiziram

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #6 u: Listopad 14, 2004, 08:57:00 prijepodne »
Citat: šišmiš

Ne razumijem što si mislio s >ili je to copy- paste?< ?

Pa, dali si to sam pisao, ili si skopirao od nekud, da nama pokažeš? U svakom slucaju vrlo korisno i lijepo od tebe.Edited by: bopacak

Offline šišmiš

• Punopravni član
  • **
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #7 u: Listopad 14, 2004, 18:06:00 poslijepodne »
Chubby, zaboravio si da sam tekst svjesno pojednostavo – pojam losos kod veaine ae asocirati na dugo putovanje, selidbu, a pojam pastrva samo na potok…
Osim toga, “moja” sjevernoamerieka pastrva (Salmo gairdneri) se tek neznatno razlikuje od atlantskog lososa, i tako?er tijekom mrijesta odlazi na dugo putovanje….

Siguran sa da na forumu ima elanova koje ova problematika zanima, pa hajde, dopiši i ti nešto…
Recimo o Nordenstromu:
Bjorn Nordenstrom (predsjednik Nobelovog komiteta) postavio je hipotezu (BCEC) po kojoj bioelektromagnetske sile mogu utjecati bilo na stanienu regresiju (apoptoza) ili proliferaciju (ponovni rast i preživljavanje). Stablo, da bi preživjelo hladnu zimu, žrtvuje svoje listove (apoptoza). U proljeae se apoptozna regresija zamjeni proliferativnom regeneracijom – rastu novi listovi. Ovaj ciklus ra?anja i smrti doga?a se i u drugim sistemima.

A ja au iskoristiti prigodu i još nešto dopisati o “vodenim” životinjama:
                    Potkovieasti rak (Panaeus aztecus) i bodljikavi jastog (Panalirus argus) imaju difuzno raspršene kristale magnetita u glavi i tijelu. Jastog živi u plitkom moru oko Bahamskih otoka. U sezoni parenja odlazi u dublje vode, prelazi ogromne udaljenosti stvarajuai duge kolone životinja koje se kreau uvijek istim, nevidljivi

Offline chubby

• Punopravni član
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #8 u: Listopad 14, 2004, 19:25:00 poslijepodne »
ma jok ... sad ce past jedna tema iz epizootiologije i to kochovi postulati i vogralikov lanac, to je sad aktualno ... bar meni

Offline Buggy

• Punopravni član
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #9 u: Listopad 14, 2004, 22:30:00 poslijepodne »

Elektricitet služi ribama da prokree sebi put,nekima za obranu,nekima za omamljivanje plijena a svima ide u prilog da je voda odliean vodie.Elektrieni organi su modificirane mišiane stanice.Ribe sa slabijim mišianim organima uglavnom koriste elektricitet za navigaciju.U pravilu elektriene ribe imaju slabo razvijen vid pa je tu elektricitet nadomjestak.Elektriena jegulja proizvede elektricitet jaei od 500 VOLTA!!! dovoljno jak da omami konja..Vrstu MORMYRIDAE u Njemaekoj zbog svoje osjetljivosti stavljaju u vodospremišta zbog kontrole kakvoae vode.Ako im se elektro impulsi poveaaju s normalnih 800 po minuti to ukazuje na smanjenu eistoau pitke vode!!!

Mary Bailey and Gina Sandford

Sve su ribe jednake ali su neke jednakije od drugih...

Offline chubby

• Punopravni član
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #10 u: Listopad 15, 2004, 13:58:00 poslijepodne »
da ... vodu "ispituju" sa ribom slon - Gnathonemus petersii

Offline cosmo

• Punopravni član
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #11 u: Listopad 15, 2004, 14:14:00 poslijepodne »
a zasto se ovakvi i slicni clanci ne stavljaju pod temu vasi clanci nego na forum,pitam zato jer ce onda uvijek biti tamo i moci ce ih vidjet i oni koji ne pregledavaju forum detaljno i sl. ali inace jako poucno.
Zagreb/Hrvatska

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
ELEKTRIENE RIBE
« Odgovori #12 u: Listopad 15, 2004, 14:21:00 poslijepodne »

stavljaju se, samo što mi NE MOŽEMO PRATIT ŠIŠMIŠEV TEMPO!!!!