Srpanj 18, 2025, 23:54:04 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: skalari pomoć  (Posjeta: 3232 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline amani

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Karlovac
skalari pomoć
« u: Kolovoz 30, 2008, 01:26:16 prijepodne »
dakle imam mrijest skalara i odvojio sam listove u drugi manj akvarij. jučer  su počeli mogoljiti  i danas je prvi proplivao. sada me zanima čime ih hraniti i kada početi hraniti. kupio sam sera micron e sad da li je to ok ili. hitno je  pa hvala unaprijed na odgovorima....

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: skalari pomoć
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2008, 11:46:09 prijepodne »
Probaj i s artemijom. :)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Kolovoz 30, 2008, 15:42:44 poslijepodne »
Probaj i s artemijom. :)

Cak pod obavezno :P I sa mikronom ce vjerojatno prezivjeti al nema bolje hrane od artemije za male! Ako imas trulog bilja u akvariju velikom, stavi koji list da malo infuzorije imaju na raspolaganju, u slucaju da neki malci budu premali za mikron ili artemiju.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #3 u: Rujan 01, 2008, 10:35:29 prijepodne »
...jedino je i moguće podići ličinke skalara sa nauplijama artemije,sa suhom hranom je to nemoguće,isto tako i sa infuzorijom jer je presitna za mlađ...

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
« Odgovori #4 u: Rujan 03, 2008, 09:06:19 prijepodne »
Moguće je podići ličinke i sa suhom hranom samo što će ih preživjeti dosta manji broj.
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 04, 2008, 10:00:22 prijepodne »
Moguće je podići ličinke i sa suhom hranom samo što će ih preživjeti dosta manji broj.
...samo živorotke se može othraniti sa suhom hranom,iako tada rijetko dostignu punu veličinu,a skalare je to nemoguće,čak i ako se zakasni sa artemijom jedan dan,slijedeći dan odbijaju i nju uzimati i cijeli mrijest propade...slučajni uspjesi gdje ostane ribica-dvije ne znači da je to moguće...govorim iz osobnog iskustva jer sam ih uzgojio tisuće,raznih vrsta i varijeteta... ;)

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #6 u: Rujan 04, 2008, 12:53:38 poslijepodne »
Hrvoje, reci molim te, nisam uzgajivač ali me zanima, imao sam jedno vrijeme mrijesni par skalara, polagali su ikru, ja bi to odvojio u drugu posudu i sva ikra bi propala radi plijesni. Koji faktor najviše utječe na plijesan, kak to spriječiti?
Zabok

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 04, 2008, 13:14:02 poslijepodne »
...samo živorotke se može othraniti sa suhom hranom,iako tada rijetko dostignu punu veličinu,a skalare je to nemoguće,čak i ako se zakasni sa artemijom jedan dan,slijedeći dan odbijaju i nju uzimati i cijeli mrijest propade...slučajni uspjesi gdje ostane ribica-dvije ne znači da je to moguće...govorim iz osobnog iskustva jer sam ih uzgojio tisuće,raznih vrsta i varijeteta... ;)

Uzgojio sam ih i ja već masu i svi osim prvog mrijesta odrasli na suhoj hrani za riblju mlađ. Iz svakog mrijesta je odraslo 40-50 kom.
Virovitica
No Brain, no Pain!!!

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 04, 2008, 16:31:19 poslijepodne »
A plijesan, plijeeesan? Malo se guram...
Zabok

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 05, 2008, 15:01:49 poslijepodne »
Namjesti raspršivać zraka da lagano mjehurići prelaze preko jajašaca i staviš po uputama nekog sredstva protiv plijesni/gljivica npr. Sera Mycopur
Virovitica
No Brain, no Pain!!!

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 08, 2008, 08:31:27 prijepodne »
Hrvoje, reci molim te, nisam uzgajivač ali me zanima, imao sam jedno vrijeme mrijesni par skalara, polagali su ikru, ja bi to odvojio u drugu posudu i sva ikra bi propala radi plijesni. Koji faktor najviše utječe na plijesan, kak to spriječiti?
...ne znam da li si primetio,ali roditeljski par neprestano za grudnim perajama stvaraju struju vode na položenu ikru.To znači da bi se trebalo osigurati vrlo nježno strujanje vode preko oplođene ikre koje ikru čisti od nečistoća i smanjuje mogućnos pojave gljivica.Drugi faktor je veličina akvarija,tj.količina vode.Što je veća količina vode,gljivice se teže formiraju.Mali akvariji u koje se prebaci list sa oplođenom ikrom su dobra podloga za razvoj Saprolegnije.Treći faktor je pH vrijednost,jer u kiselom vodama se gljivice teže razvijaju,a pH ispod 6 potpuno sprečava razvoj.Moja je praksa da mrijestim skalare u 120 litarskom 50x50x50 akvariju,nakon mrijesta parove ostavljam da sami čiste ikru i stvaraju strujanje,te nakon izleganja ličinki parove odstranjujem.Ne stavljam nikakvu kemiju jer nema potrebe,pH mi je uglavnom oko 6,5,i gljivice se uopće ne pojavljuju... :)

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 08, 2008, 08:50:16 prijepodne »
Ali moji su jeli ikru... :roll:

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. :up:
Zabok

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 08, 2008, 09:14:38 prijepodne »
Ali moji su jeli ikru... :roll:

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. :up:
...kod nepopravljivih parova koji jedu ikru koristim zaštitnu plastičnu ili pocinčanu mrežu koju stavim preko konusnog ćupa(koji se koristi za mrijest diskusa),te roditeljski par stvara strujanje preko te mreže,jedino ne može odstraniti uginulu ikru koja je dobra podloga za razvoj plijesni,pa u takvom slučaju trebamo posegnuti za nekim kemijskim sredstvom,i više pažnje posvetiti pH vrijednosti koja treba biti negativna...

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 09, 2008, 10:27:23 prijepodne »