Srpanj 22, 2025, 06:23:50 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cayman vs. Juwel ???  (Posjeta: 7759 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Max....sz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
Cayman vs. Juwel ???
« u: Listopad 10, 2004, 19:05:00 poslijepodne »

Znam da se vea u više navrata govorilo kako o jednom, tako i o drugom proizvo?aeu, a isto tako na stranicama tih istih proizvo?aea možeš proeitati samo krasno-divno-super stvari o njihovim akvarijima .

E sad, mene zanima netko ko ima iskustva sa oba, prednosti i mane jednog i drugog, sakojim se problemimasusreo (obienoono što ne piše u manualu) ... koji ima bolju filtraciju, valja li onaj timer na Caymanu, staklo, izrada ... znaei sve što jedan akvarista sa iskustvom ima za primjetiti.

Naravno i mišljenje onih koji imaju samo Caymana ili Juwela je itekako potrebno, dapaee neophodno .

Eto ... ne zamjerite mi... a što aete, teško je kad seto mora obaviti na eekove, pa još u minusugaziti ... i sad da se jošeovjek za**** u kupovini, kužite ne ?

Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Marko69

• Punopravni član
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #1 u: Listopad 10, 2004, 19:22:00 poslijepodne »
Dileme nema druže - Cayman. Dobar filter na principu pregradnog što ljudi naprave u sklopu tanka. Jedina mana što je poveai ali 5 ili 11 litara je respektabilno u svakom slueaju. Dizajn poklopca je tako?er vrehunski, izvedba i kvaliteta istog je tako?er na visokom nivou. 2 lampe sa reflektorom poviše te elektronskom prigušnicom je teko?er veliki veliki plus. Zbog toga se manje griju i lampe traju duplo duže. Kod juwella ništa od toga nemaš ali imaš "fantastieno" vodonepropusno kuaište koje ako što crkne treba eupat, lomit i sl. Debilno nema što. Za staklo na juwelu ne znam ali na caymanu je float staklo koje je ultra lagano. Tako?er ne znam kakvi su grijaei u juwelu ali za caymanove kažu da su dobri mada još nije prošla prva zima pa to ne možemo znati. Jedina mana je možda timer koji je krepa samo Antimonu i meni što i nije neki veliki broj kad se uzme koliko je tih akvarija prodano. Mada da su mogli uložit u malo bolji mogli su. Ja sam stavio identienog samo što je proizveden u Švicarskoj a ne u Chini. Ipak predpostavljam da je kvalitetniji. Nema dileme Juwel je ispušia i treba pod hitno ueinit nešto sa svojim akvarijima... Cijena mu isto nije neka prednost nad Caymanom mada se više ne siaam koliko toeno košta. Najbolji dokaz ti je da ga Ljubimac uopae više ne drži osim onih special tankova. Kad smo kod tih tankova to je jedina prednost Juwela: kutni i vision akvariji te dva velika od 300 i 400l. Ipak taj segment možda ima udio od nekih 5-10 posto akvarija. Zato moj prst gore za Cayman. Isto ae ti svi reai...
Split/Hrvatska

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #2 u: Listopad 10, 2004, 19:31:00 poslijepodne »
Imam cayman 110 (230 L) nema greške, osim toga šta mi je riknija timer nakon 2 mjeseca (ali pod garancijom je pa nema beda). Mogla je bit i jaea vodena pumpa od ove tvornieke od 600L/h, ali filter radi i s njom bez greške. Da ja ponovo kupujem kupio bi možda malo širi akvarij 120 cm iliviše ( nekako mi je Cayman visok s obzirom na samo 110 cm širine ) i nebi uzeo unutarnji vea vanjski kanistarski filter. Vrlo kvalitetna izrada i ima ljepši poklopac nego Juwel...

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #3 u: Listopad 10, 2004, 19:45:00 poslijepodne »

Citat: Marko69
Jedina mana je možda timer koji je krepa samo Antimonu i meni što i nije neki veliki broj kad se uzme koliko je tih akvarija prodano.

E fala ti ko' bratu , nego što se tiee timera i filtera, s obzirom da ae mi akvarij biti u dnevno-spavaaoj sobi, euje li se po noai (onak u tišini) filter ili timer?

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #4 u: Listopad 10, 2004, 19:47:00 poslijepodne »

Citat: Antimon
nebi uzeo unutarnji vea vanjski kanistarski filter.

Moram iai na unutarnji filter s obzirom da želim što tiši rad (eitaj-neeujan) jer mi je uzglavlje kreveta cca 3 m od akvarija . Hvala na odgovoru .

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #5 u: Listopad 10, 2004, 19:58:00 poslijepodne »
nemaš beda, filteri timer (dok je bio ispravan) su gotovo neeujni

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #6 u: Listopad 10, 2004, 20:09:00 poslijepodne »

nemaš beda, filteri timer (dok je bio ispravan) su gotovo neeujni

Ma to te ja pitam . E sad, nije mi još jasna praktiena strana sistema u Caymanu da je sve na 1 kablu (filter, grijae, timer, svjetlo)misliš li da je to bolje riješenje nego da je sve odvojeno, ili ja nisam nešto dobro proeitao ?

Offline miran

• Punopravni član
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #7 u: Listopad 10, 2004, 22:26:00 poslijepodne »
Citat: Max....sz

nebi uzeo unutarnji vea vanjski kanistarski filter.

Moram iai na unutarnji filter s obzirom da želim što tiši rad (eitaj-neeujan) jer mi je uzglavlje kreveta cca 3 m od akvarija . Hvala na odgovoru .

Tihi rad ti nema veze sa izvedbom filtera, ja imam vanjski Fluval 204 udaljen cca 1,5m od glave i potpuno je neeujan.
Zagreb / Hrvatska

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #8 u: Listopad 10, 2004, 22:42:00 poslijepodne »

Citat: Max....sz
E sad, nije mi još jasna praktiena strana sistema u Caymanu da je sve na 1 kablu (filter, grijae, timer, svjetlo)misliš li da je to bolje riješenje nego da je sve odvojeno, ili ja nisam nešto dobro proeitao ?

Dovod struje do poklopca je jednim kabelom, poslje se odvaja luster spajalicama jedan za filter, drugi za grijae, oba možeš gasiti na prekidae, a grijae ti ionako ima termostat, gasiš jedino kod eišaenja, timer kontrolira samo svijetlo. Imaš i utore za druge kabele u slueaju ubacivanja dodatnih ure?aja kao i prostor za automatsku hranilicu. Ako se imalo razumiješ u struju možeš direktno (ili na timer) spojiti ure?aj tako da nemoraš imat utienicu za njega. Tako?er ima i prostor za namatanje viška kabela. Stvarno su dobro to izveli.

Offline reea

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #9 u: Listopad 10, 2004, 22:48:00 poslijepodne »
definitivno Cayman, ja imam 110 i nemam nikakvih primjedbi na njega! Filter ni ne znam da je tamo (ne cuje se i ne vidi jer imam hrpu bilja) a ista je stvar i sa timerom. One dvije standardne lampe (ne znam koje su tocno) su genijalne. Imas tu na forumu slike kako je moj akvarij izgledao na pocetku a kako izgleda sad kad su se biljke razrasle. Ma sta drugo rec nego da mu za sad nema ravnog! Jedino sta je malo skuplji od juwel-a, al isplati se!
Rijeka :-)

Offline Marko69

• Punopravni član
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #10 u: Listopad 10, 2004, 22:49:00 poslijepodne »

A to ako se razumiješ imalo u struju podrazumjeva da znaš koji kraj kacavide (odvijaea) se drži u ruci.

Split/Hrvatska

Offline miran

• Punopravni član
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #11 u: Listopad 10, 2004, 22:49:00 poslijepodne »
Usput da stanem na stranu Juwela, nije da je savršen ali...neznam zašto bi caymanov poklopac bio bolji od Juwelovog, zato što ima timer? OK možda je zgodno imati "all in one" ali ja ra?e imam digitalni timer koji je neeujan (SVAKI mehanieki nakon nekog vremena poeinje škljockati...o kvarovima mislim da je suvišno pisati) ili je možda prednost što se diže kao "hauba" pa ti svijetli u oai dok eepkraš po akvariju, za razliku od Juwelovog kojeg samo pomakneš naprijed ili nazad i eeprkaš uz osvjetljenje (izuzev Rekord poklopca koji je stvarno nepraktiean)...onda filter...dobro on je valjda funkcionalniji (bilo bi eudno da nije s obzirom da zauzima eetvrtinu akvarija), neznam možda sam klasiear ali ja biram Juwel
Zagreb / Hrvatska

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #12 u: Listopad 10, 2004, 22:54:00 poslijepodne »

Dovod struje do poklopca je jednim kabelom, poslje se odvaja luster spajalicama jedan za filter, drugi za grijae, oba možeš gasiti na prekidae, a grijae ti ionako ima termostat, gasiš jedino kod eišaenja, timer kontrolira samo svijetlo. Imaš i utore za druge kabele u slueaju ubacivanja dodatnih ure?aja kao i prostor za automatsku hranilicu. Ako se imalo razumiješ u struju možeš direktno (ili na timer) spojiti ure?aj tako da nemoraš imat utienicu za njega. Tako?er ima i prostor za namatanje viška kabela. Stvarno su dobro to izveli.

Cayman ... definitivno . Hvala puno ... ovo s kablovima je presudilo.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #13 u: Listopad 10, 2004, 22:56:00 poslijepodne »

Citat: Marko69
A to ako se razumiješ imalo u struju podrazumjeva da znaš koji kraj kacavide (odvijaea) se drži u ruci.

Nije to ništa ... znam ja i osigurae promijeniti .

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #14 u: Listopad 10, 2004, 22:58:00 poslijepodne »

Citat: reea
definitivno Cayman, ja imam 110 i nemam nikakvih primjedbi na njega! Filter ni ne znam da je tamo (ne cuje se i ne vidi jer imam hrpu bilja) a ista je stvar i sa timerom. One dvije standardne lampe (ne znam koje su tocno) su genijalne. Imas tu na forumu slike kako je moj akvarij izgledao na pocetku a kako izgleda sad kad su se biljke razrasle. Ma sta drugo rec nego da mu za sad nema ravnog! Jedino sta je malo skuplji od juwel-a, al isplati se!

Hvala na odgovoru ... uvjerila si me ... nema što ... još samo da ženi to priopaim .

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #15 u: Listopad 10, 2004, 23:05:00 poslijepodne »

Citat: miran
Usput da stanem na stranu Juwela, nije da je savršen ali ... neznam možda sam klasiear ali ja biram Juwel

Znam, Juwel ne izgleda onako pi***st kao Cayman (talijanski design) premda je meni osobno OK, nego onak, muški, ozbiljno ... robustno švapski, no kada na jednu stranu stavim prednosti i maneoba ... Cayman ipak vodi .

Kako ja kažem frendu koji bi rado mjenjao akvarij a ima Juwela: "ak' ribe plivaju, ak su zdrave, jedu, seru i množe se ... ma za**bi Caymana i sl."

Hvala ti, dobro je euti i nešto u prilog Yuwela ... tko zna, možda ima više takvih ... samose skrivaju...

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #16 u: Listopad 11, 2004, 01:16:00 prijepodne »

Ovako... za sve koji imaju Cayman akvarije... iskreno,JE dobro izgleda, DA tako?er ima puno kompletniju opremu od juwela... AL KOJI ku*ac USPORE?UJETE AKVARIJ KOJI JE NA TRŽIŠTU 2 MJESECA???

Kakvi turbo dobar, mrak mrak mrak...???

To je besmisleno, a pogotovo iz jednog razloga... svi ste sa malog akvarija prešli na veliki, pri tome odlueili se na dotieni model i sad vam je svijet ljepši, a akvarij je mrak mrak mrak... da ste prešli i na konkurentsku firmu, i dalje bi vam sve bilo mrak mrak mrak al hvalili biste drugu stranu.

Ja smatram da je svaki dobar, i DA, svaki ima svoje prednosti...

Ja sam se osobno drugi put odlueio na juwela jer mene jedna žnora, mjesto za hranilicu, tajmer(19kn) poklopac poput haube koji svaki put kad otvoriš za nahranit ribe PROCURI po staklu(DA - toliko o turbo jebeno dobrom dizajnu gdje sva voda ostaje u akvariju - bullsh*t!) nemogu primamit kad ja nemogu pojaeat rasvjetu koja meni treba.

E da ona sranja za staklo koje je podvrgnuto posebnom tretmanu..ajoj, ma puca mi k i za juwelovo staklo i za caymanovo staklo, sve je isto s*anje, glavno je da vodu ne propušta...a vi(prodavaei) si mažite oei nekim drugim naivnim kupcima.

Cayman ima veliku zapremninu filtera, meni je to super...al filter je duplo veai i uoeljivijiod juwelovog...

Tako?er izgleda mnogo naprednije - i to je super... al sva ta "tehnologija" je oduzela mjesto onome što je puno potrebnije - pojaaanje rasvjete

Zašto? - zato jer za svakog akvaristu koji želi imat bilje 2 lampe od 30w sa reflektorom nisu dovoljne za 230l vode(juwel to ima na 180l)...

o cijenama neeu priaat...

E da, za eistu informaciju... Cayman ima isti dizajn poklopca i filtera koju je prije 10godina furala jedna firma... iz nekog razloga, ta firma je odustala od takvog tipa dizajna i prešla na ovaj drugi tip...

Offline moto

• Punopravni član
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #17 u: Listopad 11, 2004, 01:33:00 prijepodne »

rezultat 1:1

onako nepristrano sa strane
Vraćam se odmah - Godot

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #18 u: Listopad 11, 2004, 08:13:00 prijepodne »
Citat: Stina

Kao sto rekoh frendu ... oprostite no moram se ponoviti "ak' ribe plivaju, ak su zdrave, jedu, seru i množe se ... ma za**bi Caymana i sl."

poklopac poput haube koji svaki put kad otvoriš za nahranit ribe PROCURI po staklu(DA - toliko o turbo jebeno dobrom dizajnu gdje sva voda ostaje u akvariju - bullsh*t!)

Za hranjenje ima onaj mali praktieni poklopac i nigdje ne curi voda, a akodižešcijeli poklopaci podupreš ga s onom štangicom kondenzirana voda ide nazadu akvarij, no ako ga otvoriš pod 90° ... istina, hoae pocuriti iza po zadnjem staklu no nema razloga za takvo otvaranje, osim ak su ti dojadile šarke pa ih hoaeš odvaliti .

Definitivno eovjek ima pravo u jednome ...

... no je** ga, svaka east znanju i iskustvu ali ja ipak dajem malu prednost Caymanu ... a šta aeš, kad imam mali stan a on mi djeluje najpraktienije. Da imam "hižu" sa par 100-tina kvadrata, imao bih 3xJuwel od po 400 L ... i u svakom od njih po 1 Oskara .. koji bi se zvali Tim, Tam i Tom

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #19 u: Listopad 11, 2004, 08:26:00 prijepodne »
Citat: Risbo
[url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=3470&TP N=4[/url]E ljudi saznao sam detalje u vezi onog akvarija koji je eksplodirao.
Akvarij JE bio Juwel od 500l sa originalnim postoljem i svim ostalim šta uz njega ide.
Pet Centar je platio kompletno preure?enje stana! Što je koštalo nakih 100-njak tisueica i još je dobila novi akvarij od 500l.
Tako da, što se toga tiee, Pet Centar se stvarno iskazao.
Eh da se meni tako nešto bar dogodi (mislim na preure?enje stana)

I šta sad ... jel treba reai da jedna lasta ne eini proljeae ?

Sve me ovo lagano podsjeaa na nove trendove u fotografiji. Naime pojavom digitalaca nastala je nova vrsta fotografa koji nikada nisu omirisali tamnu komoru ili ispucali obiean, klasieni film. Naravno ... klasika je za njih s*anje.

Eini mi se da je tako i sa Caymanom (možda se varam), no kako sam ja nov u akvaristici (a stari klasiear u fotografiji) moram reai da je Cayman ZAAAKOOON .

Najpoželjniji su oni sa Juwel iskustvom a koji su prešli na Cayman ... njihovi postovi me osobito privlaee ... ajmo ... navali narode !!!

Offline Dally

• Punopravni član
    • bit ce jednog dana...
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #20 u: Listopad 11, 2004, 09:03:00 prijepodne »

Ma gle, nem tu velike pameti... to je kao i s gramofonskom plocom i CD-om,ili analogni fotoaparat i digitalni.. i uvijek ce bitnostalgicara koje ce jos neko vrijeme kukati za "dobrim starim vremenima" al na kraju ce 'novo' pokopati 'staro' kao sto to uvijek bude..

Cayman rulez!!

\"What I have to say is far more important then how long my eyelashes are\"
~Alanis Morissette~

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #21 u: Listopad 11, 2004, 09:29:00 prijepodne »
Ma Cayman i samo CAYMAN!!! Nema tog Juwela koji bi se mjerio s ovakvim savršenstvom.

* Jedna žica za sve, a opet se pumpa i grijae te rasvjeta pale na dva razlieita prekidaea! Prvi razlog zbog kojeg sam kupio akvarij

* Poklopac se otvara se kao hauba i u 2 tjedna otvorio sam ga milijon puta, voda se vraea iskljueivo u akvarij!Poklopac se evrsto drži za okvir akvarija, testiran je na vlagu i prskanje vode, odnosno proljevanje vode van akvarija. Može se podiai do 95°. Specijalno samodržeae rame dozvoljava poklopcu da bude polovno podignut.

* Evrsti okvir, koji se savršenu uklapa u dizajn akvarija, sa moguenošau micanja biltera na razne dijelove akvarija.

* Sve je serijska oprema, nema dodatne!

* Dvije lampe od 30 W su više nego dostatne i svaka ima razlieit spektar! 30% manja potrošnja elektriene energije. Elektronieka rasvjeta garantira štednju i manje trošenje žarulja, proizvodi manje topline i sigurnija je. Superiorna kvaliteta svjetla: sliena suneevom svjetlu, stabilna i bez blinkanja.

* Za hranjenje ribica bez otvaranja cijelog poklopca služi vam otvor s prednje strane  

P.S. Što se tiae cijene, neki od Vas su naveli da je Cayman skuplji!!!!??? To nije toeno jer ako uspoerdite cijenu Caymana 230 L i Juwela 180 L, Cayman je skuplji stotinjak kn, a veei je za 50-ak litara.

Off the record: Caymana je konstruirao i dizjnirao eelni eovjek iz Juwela jer mu se nisu svi?ala neka nedoreeena riješenja. Tako je on akvarije doveo skoro do savršenstva, ako se ja pitam

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #22 u: Listopad 11, 2004, 09:32:00 prijepodne »
Cayman ae Juwelu ozbiljno zaprijetiti sa akvarijima od 400 do 1000 litara koji su u pripremi. Samo je pitanje vremena  

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #23 u: Listopad 11, 2004, 09:37:00 prijepodne »
Citat a la Risbo "E ljudi saznao sam detalje u vezi onog akvarija koji je eksplodirao.
Akvarij JE bio Juwel od 500l sa originalnim postoljem i svim ostalim šta uz njega ide.
Pet Centar je platio kompletno preure?enje stana! Što je koštalo nakih 100-njak tisueica i još je dobila novi akvarij od 500l.
Tako da, što se toga tiee, Pet Centar se stvarno iskazao.
Eh da se meni tako nešto bar dogodi (mislim na preure?enje stana)  "

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Cayman vs. Juwel ???
« Odgovori #24 u: Listopad 11, 2004, 09:44:00 prijepodne »

Juwel radi akvarije samo do 400litara zapremine i to je defacto.

A naide se i"juwel"kakav se našao i u onome stanu.

Pravi Juwel ima,kad se ga kupi passport i u njemu je i kontrolni broj te serija izrade,tako da kupac taeno znade ,šta je kupio.

A velike akvarije pravi i firma WOHA.