Srpanj 28, 2025, 00:37:28 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koje biljke i rasvjeta?  (Posjeta: 2018 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Max

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 38
Koje biljke i rasvjeta?
« u: Kolovoz 21, 2008, 11:06:50 prijepodne »
E ovako. Akvarij 40l, ribe - gupi, plati i corydorasi. Podloga je sitni šljunak. Za sada nema nijedna biljka u njemu. :sad: Htio bi ih kupiti, a neznam koje. Može popis lijepih a ne tako zahtjevnih. Uzeo sam gnojivo u tekućini od sere, mislim da se zove flora il tak nešt. I da, svjetlo je 1 štedna žarulja montirana na polopac, jel može to tak :question:
« Zadnja izmjena: Kolovoz 27, 2008, 23:43:30 poslijepodne od Renta »

Offline Lefty

• Punopravni član
Odg: Pomoć molim
« Odgovori #1 u: Kolovoz 21, 2008, 12:14:22 poslijepodne »
Pretpostavljam da ispod sljunka nemas hranjivu podlogu... u tom slucaju bi se moglo stavit neki panj za njega pricvrstit mahovinu, koji anubias i slicno... eventualno bi koja nezahtjevna crypta opstala bez hranjive podloge...

u svakom slucaju preporucam staviti hranjivu podlogu ispod sljunka, CO2 (u malim dozama zbog velicine akvarija) i 1 stena žarulja mi se cini premalo svjetla... mozda da probas dvije 14 ili 15W cijevi stavit ako ima mjesta za tako nesto (14W su mislim 36cm duge; 15W su 45cm duge)

Offline Max

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 21, 2008, 12:44:27 poslijepodne »
Nemam podlogu još, al u planu je. Panj imam. :)
A sad svjetlo nisam siguran koliko je W, al pogledat ću dok dođem s pola. Mjesta baš i nema u poklopcu, neznam. Probat ću onda mahovinu i anubiasa. Ja bi htio imat po šljunku nak kao travu, jel to izvedivo u mom akv? Hvala na pomoći :)

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #3 u: Kolovoz 21, 2008, 14:26:07 poslijepodne »
Možeš recimo uzet keramičku pločicu izlomit je u komade oblika i veličine planiranog travnjaka i zatim u relativno tankom jednakomjernom(koja riječ) sloju rasporedit mahovinu na te komade i zatim flaksom(najbolje)omotat koliko je potrebno da drži,i fino rasporediš po akvariju gdje želiš imat travnjak,redovito štuckaj mahovinu dok ti se fino ne zgusti,jako lijepo izgleda a raste pod svakim svijetlom,i mahovinu stavi na onaj grubi dio,na koji bi se inače nanosilo ljepilo za pločice,bolje će se primit za grublju teksturu

Offline Max

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 21, 2008, 14:29:57 poslijepodne »
Probat ću, hvala na savjetu. Samo, što je flaks :-[, di tog ima za kupit?

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #5 u: Kolovoz 21, 2008, 14:58:31 poslijepodne »
Aha flaks,to ti je najobičniji ribički najlon. ;D  Sad znaš gdje ga treba tražit

Offline Max

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 21, 2008, 15:16:01 poslijepodne »
Što nereče tako. Ja kao stari ribič imam kilometre toga (mi kažemo silk, silak, ...) :)

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #7 u: Kolovoz 21, 2008, 15:37:32 poslijepodne »
Ja bi htio imat po šljunku nak kao travu, jel to izvedivo u mom akv?

Yep. Trebao bi naci biljku pod nazivom Marselia sp.

Ona ti bi trebala uspijevat

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 21, 2008, 22:43:00 poslijepodne »
Ako pod travom mislis na nesto tipa http://showcase.aquatic-gardeners.org/Img2003/600/49.jpg (glossostigma) bez puno dobre rasvjete, co2, dodavanje mikro i makroelemenata mozes nazalost zaboravit na takav tepih.

evo ideje za mahovinu po dnu i po granama/panju :) http://faao.kicks-ass.net/Fotos/Plantados/60L/Syrah/20070601HiRes.jpg

Offline Max

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Kolovoz 22, 2008, 08:06:27 prijepodne »
Štedna je 9 W, al to je kao nekih 40 W običnog svjetla. Marselia sp ili europska djetelina, nadam se da ću je negdje naći.
Probat ću pa ćmo vidit što će bit, ak nebude uspjevala, već ću nešto smislit (mislim vi) :biggrin:
Odlično je ovo s panjom.

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 23, 2008, 11:16:35 prijepodne »
Premalo je to svjetla... Stedna zarulja je u principu fluorescentna cijev u mini dizajnu pakiranju pa se ravnaj po tih 9W (ne se ravnati po onome sto zna pisati da svjetli ko 40W obicna... obicna zarulja (sa zarnom niti) vise energije potrosi na zagrijavanje nego na proizvodnju svjetlosti - moglo bi se reci da je to vise grijalica nego zarulja :) )

Stavi barem 20W stednu ili 2 po 15W :)

Offline Max

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Kolovoz 23, 2008, 11:43:50 prijepodne »
Vidiš, ja sam baš računao na to što je pisalo da svijetli kao od 40 (mislim da je pisalo 40 il tak nešt). Uzet ću onda neku jaču.
Bio sam jučer u Sl.Brodu pošto u Požegi sad nema ništa od navedenog a i ono što ima je puno algi i trune, ali ni tamo nisam baš ništa našao. Jel možeš napisati koliko su cijene (okvirno) anubiasa, marselie sp i javanske mahovine jel su mi rekli da mogu naručiti pa bi kao u sljedećoj pošiljci dobio.  :)

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #12 u: Kolovoz 23, 2008, 12:47:56 poslijepodne »
U mom akvariju od 112l nema hranjive podloge.Ne kažem da je tako bolje,ali prije godinu i pol kad sam ga startala nisam bila dovoljno informirana.Svakako mislim staviti hranjivu podlogu kad se rodi mali akvarist i malo poraste, a mama bude imala više vremena.Svoje bilje gnojim tekućim gnojivom i pod pojedine biljke stavim tableticu.Evo kako to izgleda...

Stavila sam fotku zato jer ne znam imena svom bilju,a i da dokažem da ne uspijeva samo mahovina i anubias  ;)

Offline Max

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Kolovoz 23, 2008, 12:59:49 poslijepodne »
Baš super izgleda :klap:

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 27, 2008, 11:22:49 prijepodne »
Cijena bilja se krece oko 30kn. Kod mene u vz kad sam kupoval anubias kostal 30kn (jedino oni vec privezani na panj zajedno s panjom je skuplje 50-100kn) , ostalo po 20kn
u zg je malo skuplje...

mislim da to "klasicno bilje" preko 30kn nebi trebalo kostati. A uvijek postoje ljudi koji kad šišaju bilje višak bacaju pa da probas nekoga iz svoje blizine uzicat nesto bilje  ;)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Koje biljke i rasvjeta?
« Odgovori #15 u: Kolovoz 27, 2008, 23:46:44 poslijepodne »
Max opet ti je ispravljen naslov teme iz "Pomoć molim" u "Koje biljke i rasvjeta?". Dok ne naučiš koristiti opisne naslove tema mijenjati će ti se! ;D

Offline Max

• Novi član
  • *
Odg: Koje biljke i rasvjeta?
« Odgovori #16 u: Rujan 03, 2008, 16:01:12 poslijepodne »
Stigla moja narudžba. Anubias neki mali 5 listića ima, ma nemaš ga šta vidit 45 kuna :dead:
A mahovinu nisu ni dobili :down:
Tako da ako ima tko za prodati, pokloniti :-[ anubiasa, javanske mahovine ili tak nešt što bi kod mene uspjevalo bio bih mu jako zahvalan. Iz Požege sam.