Srpanj 13, 2025, 01:50:49 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Malawi hrana DIY  (Posjeta: 6408 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zeljkoc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Malawi hrana DIY
« u: Kolovoz 20, 2008, 19:20:04 poslijepodne »
Evo vec skoro 1 godinu hranim svoje ribe hranom koju sam spremim, pa sam odlucio to podijeliti s vama, jer nisam primjetio da je lose, pa mozda i netko od vas smanji troskove hrane kao sto sam si ja, a i cini mi se da ribe radije jedu ovaj moj mix nego onu kupovnu.

Znaci ovako.
Sastojci:
grasak
brokula
spinat
blitva
mrkva
leca
cesnjak
spirulina u prahu
malo lignje, skampa, kozica

Sve skuhati, kad se kuha povrce, u vodu pred kraj dodati meso i cesnjak, da malo poprimi miris jer ga ribe onda nekak lakse prihvate.

Sve samljeti, dodati nesto svjezeg drobljenog cesnjaka, na kraju par cajnih zlicica spiruline.

Formirati kolacice podjednake debljine - oko 3-4 mm i staviti na 150 C u rol da ispari voda. To traje i do sat vremena jer je niska temp. Kad stavim vise, obicno mi se sve zapece.

Kad je peceno pobacati u duboko smrzavanje i vaditi po potrebi.

Kod mene je ribama ujutro suha kupovna hrana na meniu, a uvecer moj recept, i tak vec godinu dana! Inace recept je mix nekoliko razlicitih na koje sam naletio na netu.
Stavljam i sliku tanka s ribama da ne bi mislili da vas zezam kad smo kod smanjenja troskova. Ove moje bestije jedu ko lude.

Slike:

« Zadnja izmjena: Kolovoz 20, 2008, 21:05:26 poslijepodne od zeljkoc »

Offline ulix

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
Odg: Malawi hrana DIY
« Odgovori #1 u: Kolovoz 20, 2008, 19:37:08 poslijepodne »
je li to mogu jesti i skalari :)

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #2 u: Kolovoz 20, 2008, 19:58:16 poslijepodne »
Ma kaj skalari,ja bih to jeo!mljac..

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 20, 2008, 21:03:06 poslijepodne »
Nemam pojma za skalare, valjda mogu, samo trebas pojacati mesni dio, mozda cak i dodati govedjeg mesa, ne znam, ne kuzim se u skalare. Ovi moji ciklidi su vecinom algojedi i svejedi, tak da stavljam samo mali dio mesa tj. proteina.

Vele bit - sam ti dodji, ima toga, ali na zalost, biti ces usamljen za stolom, probao ja, na zalost lijepo izgleda, ali je  bljutavo i vrlo bezokusno, smrdi po kozicama koje fakat smrde, i jos je tu cesnjak. BTW kad to izmjesam s rukom, ruka nastavlja minimalno jos dva dana smrdjeti po morskom mesu i cesnjaku.

« Zadnja izmjena: Kolovoz 20, 2008, 21:25:57 poslijepodne od zeljkoc »

Offline ulix

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Kolovoz 20, 2008, 21:49:07 poslijepodne »
Tnx svejedno, istražit ću onda svemrežje :)
p.s. ili napraviti pokus  :D

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Kolovoz 20, 2008, 23:01:57 poslijepodne »
jel to spirulina od Dajana Pet?

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #6 u: Kolovoz 21, 2008, 01:03:41 prijepodne »
Odličan mix Željko! :klap:

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 21, 2008, 17:59:52 poslijepodne »
Malky, imas dobro oko ili dobar monitor. Je to je Dajana pet kupljena u buzinu. Mislio sam da je ima samo po ljekarnama i kaj ti ja znam po tim specjaliziranim ducanima, kad sam naletio tam na koncentrat, odmah sam kupio jednu piksu!

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 22, 2008, 14:47:23 poslijepodne »
zeljkoc ove prve dvije fotke izgledaju kao spremne za objavljivanje u kakvom gurmanskom casopisu. ;)

Znakovito je kako usprkos vrlo zanimljivom i korisnom prijedlogu za prehranu riba najvise hitova je ipak dobila zadnja slika s akvarijem... :)

Svidja mi se sto je recept realistican i ne trazi nekakve egzoticne sastojke i postupke. Sve to se lako prikupi i slozi. Svakako cu probati. Hvala sto si to podijelio s nama! :D

Zagreb

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #9 u: Kolovoz 22, 2008, 17:34:15 poslijepodne »
Da dobar recept, ja isto nesto slicno radim za svoje m'bune te za centro amere ali dosta pojacam proteinski dio...  ;)

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 22, 2008, 18:46:01 poslijepodne »
Ovisno o vrsti riba za koju se hrana sprema treba pojacati mesni udio i mislim da ce to biti ok, eto Titech je potvrdio. Mislim da na svakoj hrani pise koliki je proteinski dio, pa se po tome moze otprilike odrediti koliki dio proteina treba ukljuciti u pripravak prema hrani koju vec koristite za vase ribe.

Jos samo mala napomena sto se tice same pripreme.
Povrce bi bilo najbolje mljeti svako posebno, a lecu i grasak najprije izgnjeciti u nekom prikladnom stroju (ja koristim onaj za paradajz koji odvaja lupinu) jer ako ostanu korice a dobro se ne samelju, ribe ih ne pojedu, vec ih ispljunu pa se onda te ljupinice neko vrijeme nakon hranjenja motaju po akvariju dok ih filter ne pokupi sto glupo izgleda.
Kad kupujete blitvu (vrijedi i za spinat) kupite je dosta, jer kad se skuha kao da nestane. Od jedne vrecice blitve dobijete saku blitve.
Ljeti ovo pecenje na biti malo bedasto s obzirom na vrucinu, ali zato zimi kad vam rade radijatori nije potrebno peci, vec samo formirate male palacinkice i preko noci ostavite na radijatoru. Do jutra vlaga ishlapi i ostane vam samo da posusene kolacice pobacate u frizer.

Inace, ja i morske ribe par puta tjedno time nahranim. Ispocetka su bile malo iznenadjene, ali sada ju normalno tamane.

Drago mi je ako sam nekome dao ideju.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #11 u: Kolovoz 22, 2008, 19:53:58 poslijepodne »
Stvarno svaka čast,i kao što korni reće izgleda delicious,na prve dve slike.I hvala za poziv na večeru,al nek ribice papaju  :)

Offline dano

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Rujan 06, 2008, 09:06:13 prijepodne »
Moze li malo prokomentarisati oko zastupljenost sastojci u recept ili je to provizorno malo mi je nejasno sa proteinskom delu jer je blooad meni strasno zezao.
budi dobar da ne budes !!!!!

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 08, 2008, 09:17:47 prijepodne »
Ako imas ribe osjetljive na bloat, zaboravi proteine, stavi samo povrce, a mesnu hranu im daj tu i tamo kupovnu iz nekog suhog izvora.
Iako mislim da ne mozes pogrijesiti ako uzmes mix povrca i ispadne ti toga jedna salica za bijelu kavu,pa unutra smeljes jednog kuhanog skampa ili kozicu, to ce ti biti mesnog udjela manje od 2,3 % ukupnih sastojaka, sto je sigurno prihvatljivo.
Malo sam se jos raspitao oko pripreme hrane, imas pojam kod obrade hrane - extrudirano sto znaci istisnuto pri povecanom pritisku i temperaturi (koristi se i u plasticnoj industriji). Na taj nacin je hrana lakse probavljiva. Ne znam da li se sva kupovna riblja hrana prokuha prije susenja, mozda stave u sirove sastojke neke konzervanse i tako sprijece kvarenje, ali ako se ne obradi toplinski sigurno je teze probavljiva i zato dolazi do bloata. Kod mesojeda mozda to ne igra ulogu, ali algojedi znaju biti osjetljivi.
Zbog toga ja sve kuham, pogotovo meso!
Nakon pecenja sve ide u freezer tak da nemas konzervansa sto ti je isto vrlo bitno.

Inace citao sam nedavno kako je primjeceno da se u zadnje vrijeme umrli ljudi puno teze, tj. sporije (mislim cak do 8 x) raspadaju, jer su puni konzervansa kojeg unosimo za zivota hranom, pa nas bakterije puno sporije probavljaju.
Zato vjerujem i ribe teze probave sirovu hranu punu konzervansa, od ove diy.
Eto.
Mozda sam ti nesto uspjeo odgovoriti, a mozda i nisam.

Offline cile

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #14 u: Siječanj 18, 2009, 10:27:30 prijepodne »
pozdrav.. jedno pitanje... da li H. bimaculatusi i Archocentrus nigrofasciatus jesti tu hranu? cini mi se dobro a inace sve svoje zivotinje vise volim hraniti hranom koju sam napravim...

i jos nesto: sta je spirulina?
"Sto vise upoznajem ljude, sve vise volim zivotinje"

http://vbg2.4rumer.com/forum.htm

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #15 u: Siječanj 18, 2009, 10:46:52 prijepodne »
pozdrav.. jedno pitanje... da li H. bimaculatusi i Archocentrus nigrofasciatus jesti tu hranu? cini mi se dobro a inace sve svoje zivotinje vise volim hraniti hranom koju sam napravim...

i jos nesto: sta je spirulina?

ne to nije preporučena hrana za njih, u nju bi trebalo dodat više mesne prehrane, npr repova škampi, purećeg ili goveđeg srca,...

spirulina je alga koju i ljudi koriste u prehrani,... često se upotrebljava u akvaristici i nori alga

nekoć sa i ja dok sam držao diskuse radio slične recepte jedino što bih ja drukčije to smrznuo,...
dakle, razmažeš smjesu ravnomjerno po tepsiji, pa je staviš u duboko i nakon petnaestak minuta kad smjesa malo stisne, izvadiš i razrežeš na kockice,..
Vratiš nazad u duboko i to je to,...ista stvar samo malo urednije ;)

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 18, 2009, 11:26:50 prijepodne »
Eto!
Hvala Antimone, bilo što da kažem bilo bi suvišno!

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #17 u: Siječanj 18, 2009, 12:14:33 poslijepodne »
ja svoju DIY hranu ne pečem nego povežem želinom ili želatinom, razrežem u kockice kad se ohladi i hitim u frizer. :)

zg centar

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 18, 2009, 12:42:45 poslijepodne »
To je cini mi se puno jednostavnije, nego kaj kemijam. Skurim struje a za nista.
Mozes li mi malo opisati taj tvoj recept. Koji je postupak, kad se to stavlja i kak se zove taj "napitak"! To bi mi skratilo zezanciju s pecenjem, jer to kod mene traje jer se lagano dehidrira ne oko 100 stupnjeva C. Kad bih pojacao sve bi se isprepeklo za cas, tka da .... I see the light!

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #19 u: Siječanj 18, 2009, 13:07:08 poslijepodne »
ja od ciklida imam samo microgeophagus altispinose koji doduše nisu baš ludi za tom hranom, valjda premalo mesine..tak da oni dobivaju još i smrznute bloodwormse i daphniju. za njih ću probati ovaj tvoj recept.
 al ostatak ekipe (trichogasteri, sijamci, botie, kuhliiji i ancići) jedu ko ludi.
ja stavim grašak, mrkvu, kuhani žutanjak, tubifexe, mrvicu češnjaka i spirulinu u prahu. postupak je sličan tvome:skuhaj, samelji i izmiješaj. samo što onda dodam malo želatine u prahu. imaš postupak opisan na vrećici. dodam otopljenu želatinu (ili želin, kako hoćeš, mislim da vrećica košta par kuna u dućanu a ja iskoristim niti pola...naravno ovisi o količini hrane koju pripremaš), izlijem na tanjur ili neku drugu plitku posudu, ohladim, narežem i strpam u frizer. et voila! :D
ujutro dobiju DIY hranu, a navečer kupovnu.
zg centar

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #20 u: Siječanj 18, 2009, 16:35:01 poslijepodne »
To je cini mi se puno jednostavnije, nego kaj kemijam. Skurim struje a za nista. 
ček,ček,..pa tek sam sad skužio, ti to kuhaš i pečaš,...pa zašto pobogu???
ja sam im davao sve sirovo, čak i goveđe srce sirovo,.. stavljao sam i želatinu, ali u malim količinama,...

Offline cile

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #21 u: Siječanj 18, 2009, 20:00:09 poslijepodne »
hvala puno na odgovoru... ako kad budem pravio dodacu vise mesa...  ;)
"Sto vise upoznajem ljude, sve vise volim zivotinje"

http://vbg2.4rumer.com/forum.htm

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
« Odgovori #22 u: Siječanj 19, 2009, 00:50:52 prijepodne »
Izgleda mi super, samo se čudim zašto se povrće kuha? Ajde, jasno mi je zašto pećica, da se malo stvrdne ali mislim da kuhanje nije potrebno.
Hrvoje - Split

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 23, 2009, 14:05:18 poslijepodne »
Pa ne znam ni sam zašto. Valjda sam negdje pročitao. Lakše je probavljiva za ribe, a i ja lakše smeljem kad je prokuhana 5-10 min. Ubiju se mikroorganizmi i tak.

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #24 u: Veljača 04, 2009, 20:01:12 poslijepodne »
Zakaj niko ne stavi zobene i ječmene pahuljice?? jer je ti kao i žganci osnov svake hrane za ribe!!