Srpanj 18, 2025, 16:09:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Metalni okvir  (Posjeta: 3270 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Biondic

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Metalni okvir
« u: Listopad 07, 2004, 20:34:00 poslijepodne »
Pozdrav svima, novi sam ovdje a imam ozbiljnu namjeru složiti svoj akvarij. Posto je moj otac pomalo paranoican zbog mogucih 200l vode razlivene po kuci odlucio sam napraviti akvarij unutar metalnog okvira koji bi zavario.
Okvir bi bio od L profila za okomote i od obicnog ravnog za vodoravne bridove.
Dimenzije akvarija bi bile: 100x40x50 dxsxv, a staklo 8mm za stranice i 10 mm za dno.

Zanima me dali to uopce ima smisla, dali je izvedivo ili smije li se to uopce tako napraviti.

Molim za pomoc i savjete.

Offline Marko69

• Punopravni član
Metalni okvir
« Odgovori #1 u: Listopad 07, 2004, 23:45:00 poslijepodne »

S takvom debljinom stakla neae bit nikakvih problema pa ti ništa ni ne treba. Je li izvedivo? Sve je u životu izvedivo. Samo je stvar kad bi i napravio to, ne bi imalo nikakvog ueinka zato jer akvariji ne pucaju po bridovima gdje su ljepljeni (uglavnom) nego ako pukne pukne staklo. Ako nije dobro ljepljen (sigurno je jer svi znaju svoje moguanosti) uglavnom poene lagano curit voda negdi iz fuge... I još jedna stvar: stvarno rijetko se nekom raspadne akvarij sam od sebe uglavnom je problem u udaru ili nekom drugom nesretnom slueaju.

Ako ti je stari stvarno paranoiean i ne da ti da držiš akvarij zbog toga eak ti postoji i osiguranje od moguae štete u takvim slueajevima...
Split/Hrvatska

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Metalni okvir
« Odgovori #2 u: Listopad 08, 2004, 00:18:00 prijepodne »
Dobro kaze Marko, nema potrebe za nikavim okvirom, staklo puca kad se udari po njemu dok je pri velikom opterecenju od vode iznutra, drugacije uglavnom zna samo procuriti.

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
Metalni okvir
« Odgovori #3 u: Listopad 08, 2004, 00:34:00 prijepodne »

Citat: Biondic
Pozdrav svima, novi sam ovdje a imam ozbiljnu namjeru složiti svoj akvarij. Posto je moj otac pomalo paranoican zbog mogucih 200l vode razlivene po kuci odlucio sam napraviti akvarij unutar metalnog okvira koji bi zavario.
Okvir bi bio od L profila za okomote i od obicnog ravnog za vodoravne bridove.
Dimenzije akvarija bi bile: 100x40x50 dxsxv, a staklo 8mm za stranice i 10 mm za dno.

E, tek sada bi tvoj otactrebao da bude zabrinut i to sa razlogom.

Dimenzije koje si dao, sasvim su u redu za debljinu stakla 8 mm. Bez bilo kakvog straha ibez tih nepotrebnih metalnih okvira, moze da se uradi takav akvarijum.

Ako bi takav akvarijum postavio u takve metalne okvire ,morao bi dobro da izolujes staklo od metala,hocu reci da moras imati silikon ili "kit"izmedju stakla i metala. Desava se da se napravi propust i da se negde nepostavi dovoljno izolacijonog materijala i da dodje do direktnog kontakta stakla i metala("kriticna tacka"),sto moze biti veoma opasno jer bas tu, na takvim mestima moze da dodje do pucanja akvarijuma.

Zato moras jos malo da porazgovaras sa ocem i da ga ubedis da to ne radi jer ako bi doslo do tog (ne daj Boze) pucanja akvarijuma, tek tada bi tvoj otac imao trajni strah, kada su u pitanju veliki akvarijumi.

Inace, akvarijume tih dimenzija i sa tom debljinom staklakao sto si ti naveo, uradio sam prilicno dosta i nikada nisu pokazivali neke znakeda bi neko bio zabrinut.

Offline Marko69

• Punopravni član
Metalni okvir
« Odgovori #4 u: Listopad 08, 2004, 12:09:00 poslijepodne »
Eto još se samo tražio blagoslov Faune kad se radi o ra?enju akvarija.
Split/Hrvatska

Offline Fauna

• Punopravni član
Metalni okvir
« Odgovori #5 u: Listopad 08, 2004, 12:37:00 poslijepodne »

Citat: Marko69
Eto još se samo tražio blagoslov Faune kad se radi o ra?enju akvarija.

Hvala Marko , sto imas poverenja u moje misljenje

Ali bez namere dasebeposebnoisticem, zaista sam imao velika iskustva sa lepljenjem akvarijuma.

Tako na primer, imao sam slican slucaj jednog prijatelja koji je tvrdoglavodrzao misljenje,da je akvarijum bezbedniji u tim metalnim okvirima.Naravno nisam hteo da mu lepim i postavljam akvarijum u te okvire, vec je tu obavezu preuzeo jeneki "veliki" majstor staklorezac, koji ga je i nagovorio na to.

I sta se desilo ? Naravno, da se bas takvima koji su toliko samouvereni desi ono neocekivano,da akvarijum pukne! Kada smo izvadili stranice iz tog metalnog okvira , na mestu gde je puklo staklo i na mestu gde se nalazila stranica u okviru nije bilo silikona oko desetak centimetara . Staklorezac koji ga je i nagovorio na tako nesto, napravio je taj velikipropust i doslo je do dodira stakla i metala sto je prouzrokovalo pucanje stakla.

Eto to bi bilo nesto sto sam imao prilike da vidim svojim ocima i da jos vise steknem samopouzdanja u svoja misljenja i zakljucke.

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Metalni okvir
« Odgovori #6 u: Listopad 08, 2004, 12:41:00 poslijepodne »
po meni je najbitnija stvar da ti staklar toeno okida stakla, tj. 100%
ravno, i da ih kvalitetno obrusi.. ako ih loše obrusi, neae savršeno
lea jedno na drugo.. i da si miran, ja bi na tvom mistu stavija 10 mm
sva stakla, pa živi bezbrižno.. ipak ne radiš akvarij svaki dan, pa 100
kn više manje nije ništa naspram 200 litara na podu..

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Metalni okvir
« Odgovori #7 u: Listopad 08, 2004, 14:41:00 poslijepodne »

djelio sam iste strahove kao i tvoj otac pa je odluka pala na gotovi akvarij,svejedno nemoj žuriti (znam da je to teško) usporedi cijene i omjer dobivenog i uloženog.Akvarijtih dimenzija i te debljine stakla drži bez greške bez okvira i kao što Fauna kaže,ja bi bio zabrinutiji sa okvirom nego bez njega. Neznam jel znaš ali obavezno ispod akvarija moraš staviti stiropol ili nešto slieno,jer staklo na tvrdoj podlozi znaei ostvarenje noane more tvoga oca....

Offline Fauna

• Punopravni član
Metalni okvir
« Odgovori #8 u: Listopad 08, 2004, 18:09:00 poslijepodne »

Citat: Ars
po meni je najbitnija stvar da ti staklar toeno okida stakla, tj. 100% ravno, i da ih kvalitetno obrusi.. ako ih loše obrusi, neae savršeno lea jedno na drugo..

Ne znam, mnogi od vas na forumu koriste taj izraz "izbrusiti" staklo kod staklara. Da li to znaci obaranje ivica odnosno zaobljavanje ivice kako se ne bi posekli ili ceono brusenje odnosno skidanje stakla na datu meru ?

U svakom slucaju staklo treba izbrusiti ali samo da bi se oborile (zaoblile)ivice a to mozete uraditi i sami uz malo vestine i dobre volje.Ali nekada treba staklo izbrusiti ceono, kako bi ga doterali ako je rezkrivo pukao pri lomljenju.To se obicno desava kod debljeg stakla, kod nekvalitenog staklai hoce da se desi kod nevestog majstora da polomi staklo.U tom slucajumoramo masinski brusiti staklo, kako bi ispravili i poravnali rezove.

Evo kako treba lomiti staklo kako bi izbegli nepravilnosti kod lomova.

Kao sto vidite ,kada se lomi staklo mora se ispod reza poturiti nekakva letva i lomiti pritiskom sila na oba kraja ,tada ce rez ako je staklo kvalitetno ,puci veoma pravilno i pod pravim uglom. U koliko lomite pritiskom samo na jednoj strani stakla, tada moze da se desi da lom ne ide pod pravim uglom i u tom slucaju treba masinski izbrusiti i poravnati staklo.

Jos da napomenem ,staklo kada se lomi, mora iz prvog puta da pukne, svaki naredni pokusajrizican je zalom stakla ,hocu reci opet mogucnost nepravilnog loma.

Offline Biondic

• Novi član
  • *
Metalni okvir
« Odgovori #9 u: Listopad 08, 2004, 22:14:00 poslijepodne »
Hvala na pomoci.
Odustao sam od takvog okvira, a posto se ne usudim sam ljepiti tako velik akvarij morat cu kupiti gotovi.
Vidio sam akvarij (samo staklo) tih dimenzija u ducanu za 859 kn, ak velite da je samo silikon dovoljan onda je valjda tak.

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Metalni okvir
« Odgovori #10 u: Listopad 09, 2004, 00:15:00 prijepodne »
Sretno sa kupnjom i Welcome to the club  

Upravo si usao u svoj zivotni dug

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Metalni okvir
« Odgovori #11 u: Listopad 09, 2004, 10:51:00 prijepodne »

Citat: Force

Upravo si usao u svoj zivotni dug

dobar, ali, istinit....

Offline ivica

• Punopravni član
    • http://yahoo.com
Metalni okvir
« Odgovori #12 u: Listopad 09, 2004, 13:09:00 poslijepodne »
moj ti je savjet da se ne plasis ga ni sam lijepiti meni je u planu lijepiti akvarij istih dimenzija i radit cu to sam al ako nisi siguran daj tih 300ak kuna vise pa nemas problema i ne moras se mislit!!!
Halo Bing...