Srpanj 20, 2025, 06:17:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rupe u lišću?  (Posjeta: 2033 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline F. Chief

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Rupe u lišću?
« u: Kolovoz 15, 2008, 08:42:19 prijepodne »
Pojavil se problem u rasadniku. Odnedavno sam primijetil da mi se pojavljuju rupe u lišću, pojavi se crna točkica, pa se poveća, pa nastane rupa, pa počne propadati cijeli list. Kod robusnijih biljaka to i nije neki problem, osim kaj ne izgleda baš lijepo, ali kod sitnolisnih biljaka je katastrofa.  :dead:

Najviše su pogodjene rotala, polysperma i ludwigia. Kod ludwigie propadaju kompletni novi izdanci zbog tih rupa, jednostavno od rupe propadne cijeli novi listić. Polyspermini stariji listovi izgledaju k'o sito.  :(

U čemu je problem? Dodajem CO2, KNO3, KH2PO4, EC, Profito, 100W/l. EI sistem gnojenja.

Moooolim pomoć!  :(
Zabok

Offline F. Chief

• Punopravni član
Odg: Rupe u lišću?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 19, 2008, 07:33:09 prijepodne »
Nitko ne zna?

Je li moguće da sam pretjeral s EC, jer mi propadaju vrhovi polysperme i ludwigie, a one zbilja ne spadaju u neko prezahtjevno bilje?
Zabok

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 19, 2008, 15:34:42 poslijepodne »
meni fakat ne pada neki razlog... Možda količina Co2 ili toplina vode, neki mikroelement??

Offline zeleni zub

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb; Špansko
« Odgovori #3 u: Kolovoz 19, 2008, 22:48:39 poslijepodne »
Možda nedostatak kalija ili željeza ?
Možda oni minijaturni puževi ?
I ja trenutno imam isti problem sa stargrassom.
Malo sam googlao i kažu da bi problem mogao biti nedostatk K i FE pa, ali kako nemam odgovarajuće testere za te elemente od od oka sam pojačao dozu mikroelemenata (Profito) i NPK pa mjerim N03 i PO4 da ne pretjeram, a kalijem vajda ne mogu predozirati  ::)
Ako vidim da je pomoglo, javim... (subjektivno mi se čini da je manje rupa  :) )
Ovo mi se počelo događati kad sam rasvjetu podigao na 0,75 W/L a mikro elemente ostavio na istoj razini kao kad je bilo 0,5 W/L (ne kažem da je zbog toga...).
Do prije neki dan nisam uopće nisam dodavao makroelemente jer sam mislio (rekli su mi  X-( ) da je bogata podloga (zemlja za cvijeće i vulkanit) dovoljna i da ne treba ništa dodavati...
No neki dan ipak odlučih investirati u testere NO3 i PO4 i vidjeh poražavajuće rezultate, jedva da se naziru  :dead:

Kako je ovaj forum pun iskusnih akvarista siguran sam da će nam netko već dati bolji savjet od moga  ;)

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 24, 2008, 19:41:48 poslijepodne »
Evo, javno zahvaljujem lp-ju ( :D) na sugestiji da fali nitrata.
Nakon samo par dana dodavanja duple doze bilje je ponovo eksplodiralo.
Još samo da napomenem da sam smanjil EC na pola preporučene doze. Taj EC mi je nekak sumnjiv...

Kaj se tiče primjedbe zuba zelenog o ostalim elementima, moguće je da mi fali kalija jer ga uopće ne dodajem jer nisam mogel nabaviti K2SO4. Željezo isto ne dodajem posebno, moral bum probati i to.

Dodavanjem nitrata stanje se naočigled popravilo, medjutim brine me činjenica da sad dodajem tjedno 50% više nitrata od preporučene doze po EI sistemu. Je li to OK?
Mislim, ono, ak dodajem više nitrata od preporučene doze, je li možda dodajem i fosfata i mikroelemenata premalo? Onda te preporučene vrijednosti ne valjaju? Ili imam previše biljaka?  -?
Zabok

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 25, 2008, 12:12:17 poslijepodne »
nemoj se brinuti oko EI sustava, jer je svako akvarij biotop za sebe i po svojim prvailima, on je samo okvirni režim gnojenja.Očito je da u tvom akvariju biljke crpe više nitrata nego drugih elemenata, a sve dok nema algi i bilje izgleda zdravo, znači da nema problema.   :up:

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #6 u: Kolovoz 25, 2008, 12:30:35 poslijepodne »
Meni se isto cini da si ti to krivo shvatio da je to doslovno tako u gram kako preporuca Tom Barr...to je samo okvirno. Jer recimo nije isto imat akvarij gdje je vecina bilja brzorastuca i gdje biljke trose nitrate ko mutave, i recimo sa spororastucim biljkama gdje biljke ipak ne trose tako brzo nutrijente.

A za fosfate i zeljezo ces dodat vise ako vidis da ih fali...kao sto si sad poceo dodavat vise nitrata. Ako primjetis tockastu algu pocet ces dodavat vise fosfata, ako pak primjetis da novi listovi na biljkama nisu zeleni nego zuckasti i blijedi pocet ces jos vise dodavat zeljezo i mikroelemente. I to je to...nema neke prevelike mudrosti.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 25, 2008, 13:14:55 poslijepodne od lp »

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 27, 2008, 10:17:08 prijepodne »
Meni se isto cini da si ti to krivo shvatio da je to doslovno tako u gram kako preporuca Tom Barr...to je samo okvirno. Jer recimo nije isto imat akvarij gdje je vecina bilja brzorastuca i gdje biljke trose nitrate ko mutave, i recimo sa spororastucim biljkama gdje biljke ipak ne trose tako brzo nutrijente.

Izgleda da si u pravu, evo počela je i zelena točkasta pičiti po staklu, premalo fosfata.
Povećal bum sve doze za 50%, jer izgleda da zbilja ovo nije dosta.

Dobro, glavno da se uči i napreduje, treba ipak dosta iskustva za ovakvo kemijanje, ja sam mislil tol'ko toga, tol'ko ovoga, pljusni u akvarij i to je to! Je figu!  :clown:
Zabok

Offline klea

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Rujan 09, 2008, 21:26:43 poslijepodne »
ne zelim otvarati novu temu. ali ako netko zeli vidjeti sto su rupe u liscu onda je to ovona slikama.
a nije mi jasno sto se dogodilo. da li je moguce da to ribice rade? sumljivi su mi skalari, botie i ancistrusi. i to se dogodilo u par dana, a vecina listova echinodorasa izgleda tako. ostalo bilje je ok.

Sreća je...kad ti se ptica posere na glavu. zato što krave ne lete.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #9 u: Rujan 09, 2008, 21:28:55 poslijepodne »
Jesi dodavala/mijenjala rasvjetu, co2, mijenjala substrat ili nacin gnojenja? :nerd:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 09, 2008, 22:17:42 poslijepodne »
Ako je samo ehić, moguće da su botie ili ancistrus, prije botia, jer ancistrusi stružu list pa izgleda onak' k'o oguljen.

Ako i drugo bilje ima slične rupe, pogotovo brzorastuće, to sam ja riješio povećanjem nitrata, bilje mi je bilo neuhranjeno... :D
Zabok

Offline klea

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Rujan 09, 2008, 22:19:30 poslijepodne »
sve je kao i prije. rasvjeta: dvije t5 neonke od 28W (na 120 l vode), co2 nemam, dodajem easy carbo. eh da. dodala sam one jbl kuglice u podlogu. substrat je star nekih godinu dana pa dodajem jos i te kuglice. i dodavala sam profito, ali su se nakupile smedje alge, a drugo bilje raste ko ludo, pa sam prestala. doduse i zelene koncaste alge luduju. jel' je mozda to povezano?
inace, echihodorus stalno baca nove listove ali svi ubrzo izgledaju rupicasto.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #12 u: Rujan 10, 2008, 00:13:47 prijepodne »
Ova biljka je definitivno gladna... Ali ako dodajes kuglice ne bi trebalo biti to...

Alge u pravilu ludju kad se desi disbalans nekog elementa...

Mozda da probas sa NPK... :nerd:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline klea

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Rujan 10, 2008, 20:26:24 poslijepodne »
joj, joj, gladne biljke... moram ih nahraniti prije nego sto me pojedu:)
hvala na savjetima.
jel' bi moglo biti pomanjkanje zeljeza? nemam pojma. dodala sam neko gnojivo koje ima zeljeza (to sam imala doma, a kupiti cu i npk. makar mi se cini da drugim biljkama nista ne fali, a tu je cuba, lilaepolis brasiliensis, anubius, javanska mahovina, glossostigme elantoides. e da i nova biljka, bas pokraj echinodorusa je eusteralis stellata. zar bi to moglo smetati?

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #14 u: Rujan 10, 2008, 21:03:43 poslijepodne »
Ako se te rupa nalaze samo na echinodorusu onda ti ga je ogulio ancistrus.To im je ko neka poslastica.