Točno, radi se o ušati, a kod nas u Istri zovu je "oćada". To je bijela riba i vrlo je ukusna na gradelama. Veći primjerci na ribarnici postižu cijenu od 60-70 kn/kg. Bavim se sportskim ribolovom i nikad ne uzimam primjerke manje od dlana za jelo. Jatna je riba i možemo je naći svugdje - od luka do brakova i punti. Lovi se na svim dubinama - od dna do površine, ovisno o vremenskim prilikama, godišnjem dobu i vremenskom terminu u toku dana. Lukava je, ima dobar vid, pa se u dnevnom ribolovu moraju koristiti tanki najloni. Ima sitne oštre zubiće pa taj tanki najlon veći primjerci presjeku bez pol muke - zato nakon svakog ulovljenog primjerka obavezno pregledati predvez. Ukoliko koristimo deblji najlon (deblji od 0.25), oćada će se zaletjeti na ješku, ali i spretnim manevrom ju izbjeći baš kada mislimo da će zagristi. Gledao sam njihovo ponašanje kad sam u sat-dva prije sumraka hvatao s obale na plovak, ješka krušna pahuljica. Fora je i u tome da ješka tone prirodno, a u ribolovu sa obale to je teško postići jer bez olova ne možemo daleko zabaciti. Najčešće se lovi panulom ili "a velo" iz barke na srdelu tijekom dana, dok se ljeti mahom u noćima s mjesečinom može uhvatiti i na dnu na nekih 5-10 metara, najčešće kao prethodnik oradela. Uzima gotovo svu ješku - od crva do lignje, srdele, kruha. Zimi se spušta na veće dubine. Ne bih se složio s onime što je rekao Zork da je riba "od kamena". Eto, to bi bilo iz mojeg iskustva.