Ot kada miješam vodu iz RO sa vodovodnom (to zanaei da mi je mekša), svako mi se jutro mrijeste u zajedniekom, a kuliji i pande dolaze omrsiti brk svježim kavijarom

. Znaei, može i zajednieki (mješoviti). Eak se i preporueuje staviti više zebrica. Omjer je 2 muška na ženku, jer jedan ne može baš oploditi svu ikru. Ako nemaš taj omjer, nema veze. Ženak izbaci cca 300 jaja. Dobro, neka znaju propasti i sl... Maloprije sam mrijestila 1ž na 1m i dobila 50 malaca. Moglo ih je i više, tak se potrefilo.
Sada au vam skopirati tekst koji pripremam za nove stranice koje bi bile namijenjene prvenstveno poeetnicima... Još su u realizaciji. Tamo spominjem mrežicu, pa možeš tu mrežicu koja ima obujam cca 10-ak l prikaeiti na veai akvarij, kao onu kupljenu kotilicu za živototke. Ne znam više jesam li u tekstu napisala da ne volim kod takvog mrjesta kameneiae jer ikra upadne izme?u i tako neku malci zaglibe i ne na?u izlaz pred tim (njima) divovskim kamenjem.
Evo tekst:
Brachydanio rerio (zebrica)Ova je ribica odliena za poeetnike, jako je tolerantna na razne uvjete, dinamiena je i brzo pliva pa ju je zanimljivo gledati. Za vrijeme hranjenja prva je i vrlo se brzo, gotovo u impulsu zaletava u površinu i u nekoliko navrata uzima hranu.
Ženke imaju punija i srebrna tijela sa tamnoplavim vodoravnim prugama, dok su mužjaci vitkiji i umjesto srebrne boje tijela imaju zlatnu.
Razmnožavanje:Njih je zaista lako raznožiti. Potrebnno je imati mali akvarij (ja imam 7 l), sa spužvastim filterom. Temperatura neka je 28 stupnjeva, voda meka, Gh nizak (no mrijestit ae se oni i u malo lošijim uvjetima). Na dno akvarija stavite mrežicu izdignutu od dna barem pola cm, kako bi ikra došla do dna a sprijeeila zebrice da ju poslije mrijesta pojedu. Možete staviti i klikere, ikra ae upasti izme?u njih. Ja osobno koristim "košaru" koju sam napravila od (nemojte se smijati) mreže za fasadu, možete ju kupiti u svakom duaanu gra?evinskim materijalom, cijena joj je cca 7 kn/metar. Ribe plivaju u njoj, a ikra odlazi na dno. Na žieani obrue zašila sam spomenutu mrežu u obliku košare i tako zataknula na vrh akvarija.
Na svaku ženku dolaze dva mužjaka koko bi se oplodila sva ikra, no ako imate samo jednog, može i tako. Mrijest se odvija ponekada odmah, ali najeešae u zoru sljedeaeg dana i traje nekoliko sati. Mužjak natjerava ženku, ona se pravi nedostupnom, pa naposlijetku popusti, on se treska uz nju i dok ženka polaže ikru mužjak ju oplo?uje.
Sada kapnite sredstvo protiv gljivica i plijesni. Izvadite odrasle ribe jer ae jesti i malce.