Srpanj 28, 2025, 21:18:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Neonke se češu  (Posjeta: 2988 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bubu

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Neonke se češu
« u: Kolovoz 12, 2008, 22:44:15 poslijepodne »
Uh, komplicirano je  -?
Akvarij je preseljen u drugi grad prije otprilike mjesec dana. U njemu su bile plave neonke, ancistrus i dvije botie striate. Svi su preživjeli preseljenje.
Onda je jedna neonka uginula. Prethodno se čudno ponašala, nije jela i bila je pretežno izolirana od jata. Pošto ja taj dan nisam bila kod kuće, pametan netko (nebitno  :( ) je zamijenio ribu tj. kupio novu neonku i bacio je u akvarij. Bilo bi smiješno da nije nastao problem.
Nova neonka je bila dosta očerupana (ne bih rekla da je fin rot već borba sa ostalima iz jata) i uginula je za 10 dana. Dva dana nakon njenog uginuća ostale neonke su se počele češati o bilje i panj.
Ja bih liječila, ali što liječim?
Nema bijelih točkica. Možda je problem u toj neonki koja je nešto donijela, možda je problem u novoj vodi (novi grad-drugačija voda iako pokušavam mjerive parametre držati približno istima)....a možda su u šumi :D Da liječim ich, da stavim bactopur, da čekam neke simptome? Ni uginula neonka nije imala točkice, nema nikakvih problema sa bojom i crtama (ako mislite na neonsku bolest), ona je čak i zadnji dan normalno jela.
Hvala puno ako imate kakav prijedlog.

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: Neonke se češu
« Odgovori #1 u: Kolovoz 12, 2008, 23:03:32 poslijepodne »
Moguće je da imaju crijevnog parazita. Jednom sam kupila ribice koje su ga imale i češkale su se ko lude.

U tom slučaju ( nadam se da nije) moraš pratiti kakav imaju izmet. Ako je bijeli i končasti radi se o njemu. Liječi se humanim antibiotikom koji je dosta jak, pa prije provjeri ostale simptome. Također nakon nekog vremena ribica počinje odbijati hranu.

Moguće je da se radi i o nekom vanjskom parazitu, ali oni su vidljivi. -?

Još jednom pažljivo promotri ima li još neki simptom!

Offline Bubu

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 12, 2008, 23:12:29 poslijepodne »
Mislim da nije crijevni. Izmet im je normalan (baš sam danas gledala :D ). Nikad se prije nisu češale, pa sigurno nešto jeste. Kod mene su 6 mjeseci i lijepe su, velike i debele. Baš ne bih voljela da ih izgubim :buhu:

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 12, 2008, 23:18:14 poslijepodne »
Bar nije crijevni :D...btw. da bi bila sigurna da nije ich neki preporučaju ugasiti svijetlo, pa nakon nekog vremena pogledati baterijom jer se točkice često ne vide baš jako.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 12, 2008, 23:25:21 poslijepodne »
Provjeri nitrite, ribice se znaju češkati ako su nitriti visoki!

Offline Bubu

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Kolovoz 12, 2008, 23:45:04 poslijepodne »
Moram priznati da sam od kad smo preselili bila malo lošija sa izmjenom vode jer sam se bojala prevelike promjene. Samo jednom smo mijenjali 20 % vode, a dva puta male količine (po 5 litara). Nitrati su malo viši nego prije, ali problem je i u vodovodnoj vodi koja ovdje ima više nitrate. Imam dosta brzorastučih biljaka. Idem onda spremiti 20 % za izmjenu sutra.
Idem odmah tražiti i bateriju. Sad je mrak u akvariju, pa možda nešto vidim  :D

Offline Bubu

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 12, 2008, 23:47:48 poslijepodne »
Tek sad vidim da piše nitriti. Nitriti su na nuli po jbl-ovom testu 5 u 1. Ne vjerujem da je jako precizan, ali mislim da nisu visoki.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Kolovoz 13, 2008, 10:12:15 prijepodne »
ako se češu, onda su najvjerojatnije kožni paraziti, dakle treba nabaviti lijek protiv toga, imaš na tržištu dosta toga....
drugo, neonke su, koliko znam dosta osjetljive na "nezrelu" vodu, pa može  to biti uzrok...
svejedno, ja bih ipak promijenila barem 30 % vode (pripremljenom vodom!), i bolesne izdvojila (ako imaš mogućnosti) i pod hitno liječila....
sretno i javi kako ide!

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 13, 2008, 11:03:25 prijepodne »
Ako su kožni paraziti i ne vide se golim okom, probaj povećalom, onda bi se trebali vidjeti! :)

Offline Bubu

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Kolovoz 13, 2008, 19:06:23 poslijepodne »
Da stavim costapur u akvarij? To je jedino što sam našla za kupiti (nema Medimora). Imam i baktopur, ali nisam ga nikad koristila.
Botie i ancistrus nisu bolesni, ali ne znam je li pametno vaditi neonke u karantenu ako parazit ostaje u akvariju -?

U privitku su slike od danas. Ja ne vidim ich, a one se i dalje češu o bilje.

Offline Bubu

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Kolovoz 13, 2008, 19:08:47 poslijepodne »
Pardon, prvi put stavljam slike i nije mi jasno zašto ih je poduplao (ove dvije na kraju su višak tj. iste kao i prve dvije).

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 13, 2008, 20:15:15 poslijepodne »
Ni ja ništa ne vidim.

Probaj s costapurom i promijenom vode...

Offline Bubu

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Kolovoz 13, 2008, 20:22:28 poslijepodne »
Sad sam stavila pola doze costapura (radi botia), a sutra slijedi promjena 30% vode.

Hvala puno Ribač i babyboom :D

Javim kakvo je stanje.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 13, 2008, 20:57:22 poslijepodne »
Javljaj! I obavezno motri da se ne bi pojavili još kakvi simptomi.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Kolovoz 14, 2008, 19:15:04 poslijepodne »
costapur je dosta OK lijek....pogotovo za manje ribice (doza je za njih OK)...ali ja bih ipak stavio u pogon karantenu i njih liječio odvojeno, bez obzira što je parazit u akvariju (baš zbog ostalih organizama), i onda možeš bez brige upotrijebiti cijelu dozu...
naime, sve te doze gotovih lijekova koji su nama dostupni su dosta blage i često preslabe za jače zaraze, zato još je prepolavljati mislim da nema smisla... -?
no, držimo palce!

Offline Bubu

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Kolovoz 20, 2008, 13:25:09 poslijepodne »
Stvarno ne znam. Ove moje neonke su dobro. Nisam ih izvadila u karantenu, već sam kapala costapur u manjoj dozi i nakon nekoliko dana tretmana se više ne češu. Tko zna što im je bilo. Možda im je samo smetala promjena kvalitete vode. Nikakve bijele točkice se nisu pojavile, jedu normalno. Nadam se da je to bilo to i da će sada biti ok. Ako se ponovi, izvadit ću ih u karantenu, pa liječiti punom dozom.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Kolovoz 21, 2008, 20:43:00 poslijepodne »
to je OK, i super da su bolje!
sretno!  :)

Offline Bubu

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Kolovoz 23, 2008, 12:58:28 poslijepodne »
Hvala na savjetima :D
I dalje je sve ok u akvariju. Vjerojatno im je smetala promjena grada, nova voda (vodu sam mješala sa destiliranom, ali od preseljenja sam morala promijeniti omjer da bi tvrdoća bila približno ista). Naši testeri sigurno nisu precizni i mislim da je to mogao biti uzrok.  Ima nešto i u vitaminima koje im dodajem na hranu od kad sam počela liječiti costapurom, pa mi već par dana izgledaju jako dobro. Neonke i inače sjaje, ali u posljednje vrijeme sjaje još više :roll:

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 23, 2008, 17:07:23 poslijepodne »
Baš mi je drago da je sve dobro završilo. :D